الأنفال ٣٠

از الکتاب
کپی متن آیه
وَ إِذْ يَمْکُرُ بِکَ‌ الَّذِينَ‌ کَفَرُوا لِيُثْبِتُوکَ‌ أَوْ يَقْتُلُوکَ‌ أَوْ يُخْرِجُوکَ‌ وَ يَمْکُرُونَ‌ وَ يَمْکُرُ اللَّهُ‌ وَ اللَّهُ‌ خَيْرُ الْمَاکِرِينَ‌

ترجمه

(به خاطر بیاور) هنگامی را که کافران نقشه می‌کشیدند که تو را به زندان بیفکنند، یا به قتل برسانند، و یا (از مکّه) خارج سازند؛ آنها چاره می‌اندیشیدند (و نقشه می‌کشیدند)، و خداوند هم تدبیر می‌کرد؛ و خدا بهترین چاره جویان و تدبیرکنندگان است!

ترتیل:
ترجمه:
الأنفال ٢٩ آیه ٣٠ الأنفال ٣١
سوره : سوره الأنفال
نزول : ١ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٠
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«لِیُثْبِتُوکَ»: تا تو را برجای بدارند و زندانی کنند. «یُخْرِجُوکَ»: تو را اخراج کنند (نگا: توبه / ). «یَمْکُرُونَ وَ یَمْکُرُ اللهُ»: (نگا: آل‌عمران / ، اعراف / و ؛ واژه (مکر) به معنی تدبیر و چاره‌اندیشی و طرح نقشه است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

نزول

«شیخ طوسی» سبب نزول آیه چنین نبوده است. مشرکین در دارالندوة اجتماع کردند و درباره این که چگونه رسول خدا صلی الله علیه و آله را از بین ببرند به مشورت پرداختند. عمرو بن هشام گفت: او را در قید و بند نمائیم و به بلاى سخت گرفتار سازیم.

ابوالبخترى گفت: او را از مکه بیرون کنیم تا هر کس بتواند به آزار رسانیدن او دسترسى داشته باشد. ابوجهل گفت: او را بکشیم و درباره کشتن او از هر طایفه اى چند نفر با شمشیرهاى خود در کشتن او شریک گردیم و بعد با دادن دیه به بهاى ریختن خون او بنى‌هاشم را راضى کنیم.

شیطان این رأى را پسندید و آرا قبلى را خطا دانست. خداوند به توسط وحى به رسول خدا صلی الله علیه و آله خبر داد و امر کرد که از مکه بیرون رود سپس پیامبر به طرف غار بیرون رفت و آیه «وَ یمْکرُونَ وَ یمْکرُ اللَّهُ وَاللَّهُ خَیرُ الْماکرِینَ» نازل گردید.

چنان که ابن عباس و مجاهد و قتادة روایت کرده اند و بعد به على بن ابى‌طالب علیه‌السلام دستور فرمود: که به جاى او بخوابد وقتى که هنگام صبح حمله کردند و به خانه رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم ریختند بجاى پیامبر على را یافتند و به او گفتند: صاحب و رفیق تو کجا رفته است؟ على اظهار بى‌اطلاعى نمود.[۱]

تفسیر


نکات آیه

۱- خداوند با برنامه هاى خویش، مکر کافران علیه پیامبر(ص) را نافرجام ساخت. (إذ یمکر ... و یمکر اللّه و اللّه خیر المکرین)

۲- توطئه گریهاى کافران مکه علیه پیامبر(ص) و نجات وى از آن توطئه ها با برنامه هاى الهى، امرى شایسته و بایسته به یاد داشتن (إذ یمکر بک الذین کفروا ... و اللّه خیر المکرین) «إذ یمکر ... » عطف بر «إذ أنتم قلیل ... » در آیه ۲۶ است.

۳- محبوس ساختن یا کشتن و یا تبعید پیامبر(ص)، از جمله توطئه هاى کافران مکه علیه آن حضرت (لیثبتوک او یقتلوک او یخرجوک و یمکرون) جمله «و یمکرون» بیانگر این است که کافران علاوه بر تصمیم داشتن به قتل پیامبر(ص) و ... برنامه هاى دیگرى نیز علیه پیامبر(ص) در نظر داشته اند. لذا در برداشت فوق از آن به «از جمله» تعبیر شده است.

۴- کافران همواره در حال برنامه ریزى و توطئه علیه اسلام و بنیادهاى دین (إذ یمکر بک ... و یمکرون) جمله «إذ یمکر ... » گزارشى از مکرهاى گذشته کافران دارد و جمله «یمکرون» خبر از توطئه گریهاى آینده آنان مى دهد. بیان این خبر با فعل مضارع حاکى از استمرار این توطئه گریهاست.

۵- شکست کافران مکه در توطئه علیه پیامبر(ص)، عبرتى براى همه خائنان به خدا و رسول (لاتخونوا اللّه و الرسول ... و یمکرون و یمکر اللّه) یادآورى شکست توطئه هاى کافران مکه پس از اشاره به خیانت برخى از مسلمانان براى تفهیم این حقیقت است که خائنان به خدا و رسول، هر چند اظهار اسلام کنند، همان گونه که کافران موفق نشدند، آنان نیز موفق نمى شوند.

۶- خداوند، برترین برنامه ریز در مقابله با مکر کافران (و اللّه خیر المکرین)

۷- خداوند برهم زننده برنامه ها و توطئه هاى کافران علیه دین (و یمکرون و یمکر اللّه و اللّه خیر المکرین)

روایات و احادیث

۸- عن احدهما(ع): إن قریشأ اجتمعت فخرجت من کل بطن اناس ثم انطلقوا إلى دارالندوة لیشاوروا فیما یصنعون برسول اللّه(ص) ... فاجمعوا أمرهم على أن یقتلوه ... ثم قرأ هذه الآیة: «و إذ یمکر بک الذین کفروا لیثبتوک أو یقتلوک ... ».[۲] از امام باقر یا امام صادق علیهماالسلام روایت شده است: از هر طایفه اى از قریش گروهى گرد آمدند و به دارالندوة رفتند تا مشورت کن-ند که درباره رسول خدا(ص) چه (مکرى» باید کرد؟ ... پس تصمیم جمعى گرفتند که آن حضرت را به قتل برسانند ... سپس امام(ع) این آیه را قرائت فرمود: «و إذ یمکر بک الذین کفروا ... ».

موضوعات مرتبط

  • اسلام: توطئه علیه اسلام ۴ ; تاریخ صدر اسلام ۳
  • تاریخ: عبرت از تاریخ ۵
  • خدا: افعال خدا ۱، ۲، ۷ ; خیانت به خدا ۵ ; مکر خدا ۶
  • دین: توطئه علیه دین ۷
  • ذکر: تحولات تاریخ ۲
  • کافران: توطئه کافران ۴، ۷ ; شکست توطئه کافران ۵ ; شکست مکر کافران ۱ ; کافران و اسلام ۴ ; کافران و محمد(ص) ۱، ۲ ; مبارزه با کافران ۶ ; مکر کافران ۶
  • کافران مکه: توطئه کافران مکه ۲، ۳ ; کافران مکه و محمد(ص) ۳، ۵
  • محمد(ص): تاریخ محمد(ص) ۳ ; توطئه تبعید محمد(ص) ۳ ; توطئه حبس محمد(ص) ۳ ; توطئه قتل محمد(ص) ۳ ; خیانت به محمد(ص) ۵

منابع

  1. در تفسیر برهان به نقل از تفسیر على بن ابراهیم این قضیه به طور مفصل ترى بیان گردیده است و نیز در تفسیر ابن ابى‌حاتم با مختصر تفاوتى از ابن عباس نقل نموده و در جریان ذکر قضیه اسمى از على بن ابى‌طالب علیه‌السلام نبرده است.
  2. تفسیر عیاشى، ج ۲، ص ۵۳، ح ۴۲ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۴۵، ح ۷۵.