هود ٧٤

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۴:۴۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

هنگامی که ترس ابراهیم فرو نشست، و بشارت به او رسید، درباره قوم لوط با ما مجادله می‌کرد...

|پس وقتى ترس از ابراهيم برفت و بشارت به او رسيد، در باره‌ى قوم لوط با ما [به قصد شفاعت‌] چون و چرا مى‌كرد
پس وقتى ترس ابراهيم زايل شد و مژده [فرزنددار شدن‌] به او رسيد، در باره قوم لوط با ما [به قصد شفاعت‌] چون و چرا مى‌كرد.
چون ابراهیم را وحشت از دل برفت و بشارت (فرزند) بیامد در آن حال برای خلاص قوم لوط با ما به گفتگو و التماس در آمد.
پس هنگامی که ترس و دلهره از ابراهیم برطرف شد و آن مژده به او رسید، با ما درباره قوم لوط [به قصد دفع عذاب از آنان] به گفتگو پرداخت.
چون وحشت از ابراهيم برفت و او را نويد آمد، با ما در باره قوم لوط به مجادله برخاست.
و چون ترس از ابراهیم دور شد، و بشارت به او رسید، درباره قوم لوط [به قصد شفاعت‌] با ما به چون و چرا پرداخت‌
پس چون آن ترس از ابراهيم برفت و او را مژدگان رسيد، در باره قوم لوط با ما به گفت‌وگو- درخواست برداشتن عذاب- پرداخت.
هنگامی که خوف و هراس از ابراهیم دور شد و مژده (ی تولّد فرزند) بدو رسید، (دلش به حال قوم لوط سوخت و با فرشتگان) ما (شروع) به مجادله (و گفتگو) درباره‌ی (هلاک) قوم لوط کرد.
پس هنگامی که (هنگامه‌ی) ترس از ابراهیم برفت و مژده(ی فرزنددار شدن) برایش آمد، درباره‌ی قوم لوط با ما (به قصد شفاعت به امید بازگشتشان سوی خدا) در حال چون و چرا بود.
تا گاهی که برفت از ابراهیم ترس و بیامدش مژده می‌ستیزد با ما در باره قوم لوط


هود ٧٣ آیه ٧٤ هود ٧٥
سوره : سوره هود
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٢
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«الرَّوْعُ»: خوف و هراس. وحشت. «یُجَادِلُنا»: با فرستادگان ما به مجادله پرداخت.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- ترس و دلهره ابراهیم(ع)، با پى بردن به ماهیت مهمانان خویش (فرشته بودن آنان) برطرف شد. (فلما ذهب عن إبرهیم الروع) «الروع» به معناى ترس و دلهره است و «ال» در آن عهد ذکرى است و اشاره به ترسى دارد که به خاطر تناول نکردن فرشتگان از طعام ابراهیم(ع)، بر وى عارض شد.

۲- فرشتگان مهمان بر ابراهیم(ع)، او را به دارا شدن فرزندى پسر ، بشارت دادند. (و جاءته البشرى) «ال» در «البشرى» عهد ذکرى است و اشاره به بشارتى دارد که آیه ۷۱ (فبشرناها) متضمن آن بود.

۳- ابراهیم(ع)، پس از پى بردن به هدف فرشتگان (نابودسازى قوم لوط)، با آنان به چون و چرا و جر و بحث پرداخت. (یجدلنا فى قوم لوط) جمله «قد جاء أمر ربک» در آیه ۷۶ مى تواند قرینه اى بر این باشد که مراد از «یجادلنا»، «یجادل رسلنا» باشد.

۴- ابراهیم(ع)، از پیشگاه خداوند درباره هلاکت قوم لوط شفاعت کرد و خواهان نازل نشدن عذاب بر آنان شد. (یجدلنا فى قوم لوط) آیه ۷۶ (قد جاء أمر ربک ...) گویاى محتواى جدال و چون و چراى ابراهیم(ع); یعنى، برطرف شدن عذاب از قوم لوط است.

۵- جدال و چون و چراى ابراهیم(ع) درباره قوم لوط ، پس از برطرف شدن ترس او و دریافت بشارت (فرزنددار شدن) بود. (فلما ذهب عن إبرهیم الروع و جاءته البشرى یجدلنا فى قوم لوط)

۶- بشارت یافتن ابراهیم(ع) به فرزنددار شدن در سن کهولت ، او را به پذیرش شفاعتش درباره قوم لوط (برطرف شدن عذاب از آنان) امیدوار ساخت. (فلما ... جاءته البشرى یجدلنا فى قوم لوط) برداشت فوق، مقتضاى ترتب «یجادلنا ...» بر «جاءته البشرى» است.

۷- جدال و چون و چرا با پیام آوران و مأموران الهى ، به منزله چون و چرا با خداوند است. (یجدلنا فى قوم لوط) چنان چه مقصود از «یجادلنا»، «یجادل رسلنا» باشد، جمله مذکور حاوى این نکته است که جدال و چون و چرا با فرستادگان الهى، به منزله جدال با خداوند است.

۸- دغدغه ها و هیجانات درونى، مانع موضع گیریها و تصمیماتى است، که آدمى آنها را لازم و ضرورى مى پندارد. (فلما ذهب عن إبرهیم الروع ... یجدلنا فى قوم لوط) هدف از تعیین زمان جدال و چون و چراى ابراهیم(ع) درباره نزول عذاب بر قوم لوط; یعنى، زمانى که دلهره و ترس از او زدوده شد، این معناست که: آدمى به هنگام هیجانات درونى نمى تواند آنچه را لازم مى داند، درصدد تحقق آن برآید.

۹- لزوم پرهیز از تصمیم گیرى و موضع گیرى به هنگام هیجانات و دغدغه ها (فلما ذهب عن إبرهیم الروع ... یجدلنا فى قوم لوط)

۱۰- «عن أبى بصیر ... قال أبوجعفر(ع): فلما جاءت ابراهیم البشارة باسحاق و ذهب عنه الروع أقبل یناجى ربه فى قوم لوط و یسأله کشف البلاء عنهم ...;(۱) از ابوبصیرنقل شده ... که امام باقر(ع) فرمود: هنگامى که به ابراهیم بشارت اسحاق رسید و ترس او برطرف شد، درباره قوم لوط با پروردگار خود به نجوا سخن گفت و از خدا خواست تا بلا راازآن قوم برطرف سازد».

موضوعات مرتبط

  • ابراهیم(ع): ابراهیم(ع) و ملائکه ۳، ۵; ابراهیم(ع) و هلاکت قوم لوط ۳; بشارت به ابراهیم(ع) ۲، ۵، ۶; پیرى ابراهیم(ع) ۶; دعاى ابراهیم(ع) ۴، ۱۰; رفع ترس ابراهیم(ع) ۵; شفاعت ابراهیم(ع) ۴; عوامل امیدوارى ابراهیم(ع) ۶; عوامل رفع ترس ابراهیم(ع) ۱; قصه ابراهیم(ع) ۱، ۲، ۳، ۵، ۶، ۱۰; مجادله ابراهیم(ع) ۳، ۵; مهمانان ابراهیم(ع) ۱
  • اضطراب: آثار اضطراب ۸; تصمیم گیرى در اضطراب ۹; موضعگیرى در اضطراب ۹
  • بشارت: بشارت تولد اسحاق(ع) ۲
  • تصمیم گیرى: آداب تصمیم گیرى ۹; موانع تصمیم گیرى صحیح ۸
  • روانشناسى:۸، ۹
  • قوم لوط: دفع عذاب از قوم لوط ۴، ۱۰; شفاعت از قوم لوط ۴، ۶، ۱۰
  • مجادله: مجادله با خدا ۷; مجادله با رسولان خدا ۷; مجادله با ملائکه ۳
  • ملائکه: ملائکه عذاب ۳; ملائکه مبشّر ۲; ملائکه و ابراهیم(ع) ۲

منابع