غافر ٣

از الکتاب
کپی متن آیه
غَافِرِ الذَّنْبِ‌ وَ قَابِلِ‌ التَّوْبِ‌ شَدِيدِ الْعِقَابِ‌ ذِي‌ الطَّوْلِ‌ لاَ إِلٰهَ‌ إِلاَّ هُوَ إِلَيْهِ‌ الْمَصِيرُ

ترجمه

خداوندی که آمرزنده گناه، پذیرنده توبه، دارای مجازات سخت، و صاحب نعمت فراوان است؛ هیچ معبودی جز او نیست؛ و بازگشت (همه شما) تنها بسوی اوست.

ترتیل:
ترجمه:
غافر ٢ آیه ٣ غافر ٤
سوره : سوره غافر
نزول : ٨ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«قَابِلِ»: قبول کننده. پذیرنده. «التَّوْبِ»: جمع تَوْبَة، بازگشتها. یا این که مصدر است و به معنی بازگشتن. «الطَّوْلِ»: فضل. قدرت. احسان و انعام. (نگا: نساء / ، توبه / ). «الْمَصیرُ»: (نگا: بقره / و آل‌عمران / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - خداوند، آمرزنده گناهان است. (غافر الذنب)

۲ - خداوند، قبول کننده توبه گنه کاران است. (و قابل التوب)

۳-ترغیب و تشویق خداوند به توبه و دست برداشتن گنه کاران از گناه (غافر الذنب و قابل التوب) برداشت یاد شده با توجه به این نکته است که آیه شریفه، در مقام ترغیب و تشویق مى باشد.

۴ - خداوند، سخت عقوبت دهنده است. (شدید العقاب)

۵ - خداوند، صاحب فضل و عطا است. (ذى الطول)

۶ - خداوند، صاحب قدرت است. (ذى الطول) یکى از موارد کاربرد واژه «طول» قدرت است و در این آیه چون خداوند، دو صفت امیدآفرین و ترغیب کننده را در آغاز بیان فرموده (غافر الذنب و قابل التوب)، ممکن است درصدد بیان دو صفت هشداردهنده باشد و آن شدیدالعقاب بودن و ذى الطول است.

۷ - سبقت رحمت و فضل خداوند، بر غضب و عقوبت او (غافر الذنب و قابل التوب شدید العقاب ذى الطول) از تقدم دو صفت «غافرالذنب» و «قابل التوب»، بر «شدیدالعقاب» و «ذى الطول»، مى توان برداشت یاد شده را به دست آورد.

۸ - تضمین خداوند، به آمرزش گناهان و پذیرش توبه بندگان (غافر الذنب و قابل التوب) یاد شدن دو مسأله آمرزش گناهان و پذیرش توبه در قالب صفت، گویاى این نکته است که این دو، کارى است مستمر از خداوند و نیز تضمینى از سوى او بر انجام این دو کار است.

۹ - هیچ معبود حقیقى، جز اللّه در جهان هستى وجود ندارد. (لا إله إلاّ هو) «إله» به معناى معبود است.

۱۰ - عزت، علم، گناه آمرزى، توبه پذیرى، سخت عقوبت دادن، صاحب فضل و عطا داشتن، از اوصاف معبود حقیقى (غافر الذنب ... لا إله إلاّ هو)

۱۱-بازگشت همگان تنها به سوى خداوند است. (إلیه المصیر) «مصیر» به معناى بازگشت است و تقدیم «إلیه» مفید حصر مى باشد.

موضوعات مرتبط

  • اسماء و صفات: ذوالطول ۵، ۶; شدیدالعقاب ۴; غافرالذنب ۱; قابل التوب ۲
  • انسان: فرجام انسان ۱۱
  • بازگشت به خدا: ۱۱
  • توبه: اهمیت توبه ۳; تشویق به توبه ۳; قبول توبه ۲، ۸
  • توحید: توحید ذاتى ۹
  • جهان بینى: جهان بینى توحیدى ۹، ۱۱
  • خدا: آمرزشهاى خدا ۱، ۸; تشویقهاى خدا ۳; تقدم رحمت خدا ۷; تقدم فضل خدا ۷; توبه پذیرى خدا ۲، ۸; عطایاى خدا ۵; غضب خدا ۷; فضل خدا ۵; قدرت خدا ۶; کیفرهاى خدا ۷
  • گناه: آمرزش گناه ۸
  • معبودراستین: آمرزگارى معبودراستین ۱۰; توبه پذیرى معبودراستین ۱۰; سختى کیفر در معبودراستین ۱۰; صفات معبودراستین ۱۰; عزت معبودراستین ۱۰; عطایاى معبودراستین ۱۰; علم معبودراستین ۱۰; فضل معبودراستین ۱۰

منابع