يوسف ٨٧

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۳:۵۴ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

پسرانم! بروید، و از یوسف و برادرش جستجو کنید؛ و از رحمت خدا مأیوس نشوید؛ که تنها گروه کافران، از رحمت خدا مأیوس می‌شوند!»

|اى پسران من! برويد و از يوسف و برادرش جست و جو كنيد و از رحمت خدا نوميد نشويد، كه از رحمت خداوند جز كافران نوميد نمى‌شوند
اى پسران من، برويد و از يوسف و برادرش جستجو كنيد و از رحمت خدا نوميد مباشيد، زيرا جز گروه كافران كسى از رحمت خدا نوميد نمى‌شود.»
ای فرزندان من، بروید (به ملک مصر) و از حال یوسف و برادرش تحقیق کرده و جویا شوید و از رحمت خدا نومید مباشید که هرگز جز کافران هیچ کس از رحمت خدا نومید نیست.
ای پسرانم! بروید آن گاه از یوسف و برادرش جستجو کنید و از رحمت خدا مأیوس نباشید؛ زیرا جز مردم کافر از رحمت خدا مأیوس نمی شوند.
اى پسران من، برويد و يوسف و برادرش را بجوييد و از رحمت خدا مأيوس مشويد، زيرا تنها كافران از رحمت خدا مأيوس مى‌شوند.
ای فرزندان بروید و در پی یوسف و برادرش بگردید، و از رحمت الهی نومید مباشید، چرا که جز خدانشناسان کسی از رحمت الهی نومید نمی‌گردد
اى پسران من، برويد از يوسف و برادرش جست‌وجو كنيد و خبر يابيد و از رحمت خدا نوميد مباشيد، كه جز گروه كافران از رحمت خدا نوميد نمى‌شوند.
ای فرزندانم! بروید و (در مصر همراه برادر مهتر خود) به دنبال یوسف و برادرش بگردید و از رحمت خدا ناامید مشوید، چرا که از رحمت خدا جز کافران ناامید نمی‌گردند. (من احساس می‌کنم روزگار دیدار نزدیک است).
«ای پسران من! بروید و از یوسف و برادرش با احساسی اکید کاوش و پویش کنید. و از آسایش روح‌افزا و نسیم فریادرسی و شادی و مهربانی و بخشایش ربانی نومید نشوید. بی‌گمان جز گروه کافران (کسانی) از رحمت خدا نومید نشوند.»
ای فرزندان من بروید پس جستجو کنید از یوسف و برادرش و نومید نشوید از روح خدا همانا نومید نشوند از روح خدا جز گروه کافران‌


يوسف ٨٦ آیه ٨٧ يوسف ٨٨
سوره : سوره يوسف
نزول : ١١ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٣
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«تَحَسَّسُوا مِنْ»: جستجو کنید. پرس و جو نمائید. «لا تَیْأَسُوا»: ناامید مشوید. مأیوس نگردید. «رَوْح»: رحمت خدا. «الْقَوْمُ الْکافِرُونَ»: مردمان ناباور.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- یعقوب(ع) بر این باور بود که یوسف(ع) و بنیامین زنده اند و با جست و جو کردن ، پیدا خواهند شد. (یبنىّ اذهبوا فتحسسوا من یوسف و أخیه)

۲- یعقوب(ع) به فرزندانش دستور داد براى یافتن یوسف(ع) و بنیامین حرکت کنند و به جست و جوى آنها بپردازند. (یبنىّ اذهبوا فتحسسوا من یوسف و أخیه) «تحسس» (مصدر تحسسوا) به معناى طلب کردن و جست و جو نمودن است.

۳- یعقوب(ع) گرفتار شدن به فراق بنیامین را نشانه پایان یافتن اندوههاى خویش دانست و به یافتن یوسف(ع) و بنیامین امیدوار شد. (یبنىّ اذهبوا فتحسسوا من یوسف و أخیه و لاتاْیئسوا من روح الله) از آن جا که یعقوب(ع) پس از داستان بنیامین، جستوجو از یوسف را مطرح مى سازد و فرزندانش را مأمور تفحص از وى مى کند، چنین برمى آید که وى قضیه بنیامین را نشانه اى به نزول فرج الهى دانسته و به یافتن یوسف(ع) امیدوار شده بود. اقدام نکردن وى براى یافتن یوسف پیش از داستان بنیامین، دلیل این حقیقت است و این معنا توجیه کننده برنامه یوسف(ع) در بازداشت بنیامین مى باشد.

۴- یعقوب(ع) از فرزندانش خواست براى یافتن یوسف(ع) و بنیامین تلاشى پى گیر داشته و از یافتن آنها هرگز مأیوس نشوند. (و لاتاْیئسوا من روح الله)

۵- مأیوس نشدن از رحمت خدا و امید داشتن به یارى او ، توصیه یعقوب(ع) به فرزندان خویش (و لاتاْیئسوا من روح الله) «روح» به معناى سرور ، فرح ، استراحت و رحمت مى باشد. اضافه آن کلمه به «الله» و متعلق قرار گرفتن «من روح الله» براى «لاتاْیئسوا» گویاى این است که مراد از آن «رحمت» مى باشد.

۶- یعقوب(ع) مطمئن به یارى و رحمت خداوند در یافتن یوسف و بنیامین (فتحسسوا من یوسف و أخیه و لاتاْیئسوا من روح الله) جلوه و نمود رحمت خداوند در آیه شریفه ، یارى و کمک او در یافتن یوسف و دستیابى به بنیامین است.

۷- ایمان به خدا و یارى او براى تحقق خواسته ها و برطرف شدن مشکلات ، باید با تلاش و کوشش آدمى قرین باشد. (اذهبوا فتحسسوا من یوسف و أخیه و لاتاْیئسوا من روح الله) از آن جا که یعقوب(ع) فرزندانش را به یارى خدا و رحمت او در یافتن یوسف و بنیامین متوجه مى سازد و علاوه بر آن از آنان مى خواهد که به مسافرت بروند و براى یافتن آنها تلاش کنند ، مى توان برداشت فوق را به دست آورد.

۸- ضرورت دل بستن به یارى خدا و رحمت او براى رفع مشکلات و تحقق خواسته ها (و لاتاْیئسوا من روح الله إنه لایاْیئس من روح الله إلاّ القوم الکفرون)

۹- گشایش تنگناهاى زندگى بشر و رفع مشکلات ایشان به دست خدا و در اختیار اوست. (و لاتاْیئسوا من روح الله)

۱۰- شناخت خداوند و صفات او ، مایه امیدواربودن به رحمت و یارى اوست. (و أعلم من الله ما لاتعلمون ... و لاتاْیئسوا من روح الله)

۱۱- تنها کفرپیشگان به یارى خدا امید ندارند و از رحمت او مأیوسند. (لایاْیئس من روح الله إلاّ القوم الکفرون) مراد از «کافرون» در آیه شریفه ، منکران قدرت خدا و رحمت آفرینى او و آگاهیش به نیاز بندگان است.

۱۲- توجیه پیشنهادها و توصیه ها با بیان فرجام و نتیجه آنها ، امرى شایسته و نیکوست. (لاتاْیئسوا من روح الله إنه لایاْیئس من روح الله إلاّ القوم الکفرون) جمله «إنه لایاْیئس ...» تعلیل براى «لاتاْیئسوا ...» است. یعقوب(ع) توصیه خویش (مأیوس نشدن از رحمت الهى) را با بیان فرجام آن (سقوط به ورطه کفر) تعلیل و توجیه کرد و این درسى است براى همگان که توصیه و یا فرمان خویش را با دلیل و بیان فرجام آن قرین سازند.

روایات و احادیث

۱۳- «عن أبى جعفر(ع):...انه [یعقوب ]دعا ربّه فى السحر أن یهبط علیه ملک الموت فهبط علیه ... قال یعقوب: ... هل عرض علیک فى الأرواح روح یوسف؟ فقال: لا فعند ذلک علم أنه حىّ فقال لولده: «اذهبوا فتحسّسوا من یوسف...»... ;[۱] از امام باقر(ع) روایت شده است: یعقوب در سحر از خدا خواست تا ملک الموت بر او فرود آید ... پس او فرود آمد ... یعقوب گفت: ... آیا در میان ارواح، روح یوسف بر تو عرضه شده؟ گفت: نه. پس در این هنگام دانست که یوسف زنده است، پس به فرزندان خود گفت: «اذهبوا فتحسّسوا من یوسف ...»...».

۱۴- «عن أبى عبدالله(ع): ... [من الکبائر ]الإیاس من روح الله ، لأن الله عزوجل یقول: «إنه لاییأس من روح الله إلاّ القوم الکافرون»... ;[۲] از امام صادق(ع) روایت شده است: [یکى از گناهان کبیره] ناامیدى از رحمت خداست ; زیرا خداى عزوجل مى فرماید: «إنه لاییأس من روح الله إلاّ القوم الکافرون»...».

موضوعات مرتبط

  • امیدوارى: امیدوارى به امدادهاى خدا ۵، ۸، ۱۰; امیدوارى به رحمت ۵، ۸، ۱۰; عوامل امیدوارى به خدا ۱۰
  • امدادهاى خدا: مأیوسان از امدادهاى خدا ۱۱ ایمان: آثار ایمان ۸; ایمان به امدادهاى خدا ۷; ایمان به خدا ۷; ایمان و عمل ۷
  • بنیامین: جستجوى بنیامین ۲، ۴، ۶
  • پیشنهاد: روش ارائه پیشنهاد ۱۲
  • توصیه: روش ارائه توصیه ۱۲
  • خدا: آثار خدا شناسى ۱۰; آثار شناخت صفات خدا ۱۰; اختیارات خدا ۹; اطمینان به امدادهاى خدا ۶; اطمینان به رحمت خدا ۶
  • رحمت: گناه یأس از رحمت ۱۴; مأیوسان از رحمت ۱۱
  • عمل: بیان فرجام عمل ۱۲; عمل پسندیده ۱۲
  • کافران: ویژگیهاى کافران ۱۱; یأس کافران ۱۱
  • گناهان کبیره: ۱۴
  • مشکلات: زمینه رفع مشکلات ۸; منشأ رفع مشکلات ۹
  • یأس: نهى از یأس ۴، ۵
  • یعقوب(ع): اطمینان یعقوب(ع) ۶; امیدوارى یعقوب(ع) ۳; اوامر یعقوب(ع) ۲; بینش یعقوب(ع) ۱; پایان اندوه یعقوب(ع) ۳; توصیه هاى یعقوب(ع) ۵; خواسته هاى یعقوب(ع) ۴; قصه یعقوب(ع) ۲، ۳، ۴; یعقوب(ع) در فراق یوسف(ع) ۱۳; یعقوب(ع) و برادران یوسف (ع) ۲، ۴، ۵; یعقوب(ع) و حیات بنیامین ۱; یعقوب(ع) و حیات یوسف(ع) ۱; یعقوب(ع) و فراق بنیامین ۳
  • یوسف(ع): جستجوى یوسف(ع) ۲، ۳، ۴، ۶، ۱۳; قصه یوسف(ع) ۲، ۴، ۱۳

منابع

  1. تفسیرقمى، ج ۱، ص ۳۵۰ ; تفسیربرهان، ج ۲، ص ۲۶۴، ح ۸.
  2. کافى ، ج ۲ ، ص ۲۸۵ ، ح ۲۴ ; نورالثقلین ، ج ۲ ، ص ۴۵۶ ، ح ۱۷۲.