الشعراء ٢٠٥

از الکتاب
کپی متن آیه
أَ فَرَأَيْتَ‌ إِنْ‌ مَتَّعْنَاهُمْ‌ سِنِينَ‌

ترجمه

به ما خبر ده، اگر (باز هم) سالیانی آنها را از این زندگی بهره‌مند سازیم...

ترتیل:
ترجمه:
الشعراء ٢٠٤ آیه ٢٠٥ الشعراء ٢٠٦
سوره : سوره الشعراء
نزول : ٣ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«اَفَرَأَیْتَ»: به من بگو. بیان کن (نگا: مریم / ، فرقان / ). «سِنِینَ»: سالها.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

نزول

شأن نزول آیات ۲.۵ تا ۲.۷:

محمد بن یعقوب کلینى بعد از پنج واسطه از على بن عیسى القماط او از عم خویش و او از امام صادق علیه‌السلام نقل نماید که فرمود: پیامبر در خواب دید که بنى‌امیه بعد از خودش بر منبر او بالا می‌روند و مردم را به قهقرى و گمراهى سوق می‌دهند، از خواب بیدار شد در حالتى که محزون و غمگین بود.

جبرئیل نزد وى آمد و گفت: یا رسول‌ الله چرا غمگین و محزونى؟ پیامبر موضوع خواب خود را براى جبرئیل بیان فرمود: جبرئیل به آسمان عروج کرد پس از چند لحظه این آیات را از طرف خداوند نازل نمود که مونس پیامبر و تسکین دهنده آلام اندرونى او باشد و نیز سوره قدر را هم از براى او نازل کرد.[۱]

ابو جهضم گوید: رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم در حالت تحیرى قرار گرفت دلیل تحیر را از وى سؤال کردند، فرمود: چرا متحیر نباشم در حالتى که مى بینم عده اى از امت بعد از من دشمن من مى گردند سپس این آیات نازل شد و پیامبر بعد نزول این آیات شاد خاطر گردید و خاطرى آرام یافت.[۲]

تفسیر


نکات آیه

۱ - دلجویى خدا از پیامبر(ص) در قبال عنادورزى هاى دشمنان (أفرءیت إن متّعنهم سنین) خطاب در «أفرأیت ... ما أغنى عنهم ما کانوا یمتّعون» ظاهراً متوجه پیامبر(ص) است. آیه نیز در مقام دلجویى از آن حضرت و بالتبع از مؤمنان مى باشد; یعنى، هر چند که ما کافران را على رغم سرکشى هایشان، مهلت مى دهیم و آنها را چند صباحى از متاع دنیا برخوردار مى کنیم; ولى پس از رسیدن عذاب حتمى، آن روزگار بهرهورى - هرچند سالیانى چند به درازا بکشد - سودى به حالشان نخواهد داشت.

۲ - جبهه مخالف پیامبر(ص)، متشکل از گروهى مرفه و برخوردار از نعمت (أفرءیت إن متّعنهم سنین)

۳ - تمتع و بهرهورى انسان از نعمت هاى دنیوى، به اراده الهى است. (إن متّعنهم سنین) برداشت یاد شده با توجه به اسناد فعل «متّعنا» به ضمیر «نا» استفاده مى شود.

موضوعات مرتبط

  • اسلام: تاریخ صدر اسلام ۲
  • امکانات مادى: منشأ امکانات مادى ۳
  • خدا: آثار اراده خدا ۳
  • محمد(ص): دشمنى با محمد(ص) ۱; دلجویى از محمد(ص) ۱; رفاه دشمنان محمد(ص) ۲

منابع

  1. البرهان فی تفسیر القرآن.
  2. تفسیر ابن ابى حاتم.