النساء ١٦٣

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۳:۴۰ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

ما به تو وحی فرستادیم؛ همان گونه که به نوح و پیامبران بعد از او وحی فرستادیم؛ و (نیز) به ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط [= بنی اسرائیل‌] و عیسی و ایّوب و یونس و هارون و سلیمان وحی نمودیم؛ و به داوود زبور دادیم.

همانا ما به تو وحى كرديم، چنان كه به نوح و پيامبران پس از او وحى نموديم، و به ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و نوادگان [او] و عيسى و ايوب و يونس و هارون و سليمان [نيز] وحى فرستاديم، و داود را زبور داديم
ما همچنانكه به نوح و پيامبران بعد از او، وحى كرديم، به تو [نيز] وحى كرديم؛ و به ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و اسباط و عيسى و ايوب و يونس و هارون و سليمان [نيز] وحى نموديم، و به داوود زبور بخشيديم.
ما به تو وحی کردیم چنانکه به نوح و پیغمبران بعد از او و همچنین به ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط (فرزندان یعقوب) و عیسی و ایّوب و یونس و هارون و سلیمان وحی نمودیم و به داود هم زبور عطا کردیم.
ما به تو وحی کردیم، همان گونه که به نوح و پیامبران پس از او وحی کردیم؛ و به ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و نوادگان [دارای مقام نبوتشان] و عیسی و ایوب و یونس و هارون و سلیمان نیز وحی نمودیم؛ و به داود، زبور دادیم.
ما به تو وحى كرديم همچنان كه به نوح و پيامبران بعد از او وحى كرده‌ايم و به ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و سبطها و عيسى و ايوب و يونس و هارون و سليمان وحى كرده‌ايم و به داود زبور را ارزانى داشتيم.
ما به تو وحی فرستادیم، همچنانکه به نوح و پیامبران بعد از او، و نیز به ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط و عیسی و ایوب و یونس و هارون و سلیمان نیز وحی فرستادیم، و به داوود زبور بخشیدیم‌
ما به تو وحى فرستاديم، همچنانكه به نوح و پيامبران پس از او وحى كرديم، و به ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و اسباط- فرزندان و نبيرگان وى- و عيسى و ايوب و يونس و هارون و سليمان نيز وحى كرديم، و به داوود زبور داديم
ما به تو (ای پیغمبر، قرآن و شریعت را) وحی کردیم، همان گونه که پیش از تو به نوح و پیغمبران بعد از او وحی کردیم، و (همان گونه که) به ابراهیم، اسحاق، یعقوب، نوادگان (او که برخی از آنان پیغمبران خدا بودند)، عیسی، ایّوب، یونس، هارون، و سلیمان وحی کردیم، و به داود زبور دادیم.
ما بی‌گمان - همچنان که به نوح و پیامبران پس از او، وحی کردیم - به تو (نیز) وحی کردیم و به ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و فرزندان(او) و عیسی و ایّوب و یونس و هارون و سلیمان (نیز) وحی کردیم و به داوود زبور دادیم.
همانا وحی فرستادیم به سوی تو چنانکه وحی فرستادیم بسوی نوح و پیمبران پس از او و وحی فرستادیم بسوی ابراهیم و اسماعیل و اسحق و یعقوب و اسباط و عیسی و ایّوب و یونس و هارون و سلیمان و دادیم به داود زبور را


النساء ١٦٢ آیه ١٦٣ النساء ١٦٤
سوره : سوره النساء
نزول : ٦ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٣٧
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«الأسْبَاطِ»: جمع سِبْط، نوادگان. مراد نوادگان دوازده‌گانه یعقوب است (نگا: اعراف / . بعضیها معتقدند که همه آنان پیغمبر بوده‌اند، ولی برخی از ایشان پیغمبر بوده‌اند (نگا: مائده / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- خداوند به حضرت محمد (ص) وحى کرد و وى را به پیامبرى برانگیخت. (إنّا أوحینا إلیک)

۲- خداوند نوح (ع) را به پیامبرى برانگیخت و به وى وحى کرد. (کما أوحینا إلى نوح)

۳- خداوند، پیامبران بسیارى را پس از نوح (ع) مبعوث کرد و بدانها وحى فرستاد. (کما أوحینا إلى نوح و النبین من بعده)

۴- ابراهیم، اسماعیل، اسحاق، یعقوب، عیسى، ایوب، یونس، هارون و سلیمان علیهم السلام از پیامبران پس از نوح (ع) و مخاطب وحى (و أوحینا إلى إبرهیم ... و سلیمن)

۵- خداوند، گروهى از فرزندان یعقوب را به پیامبرى برانگیخت و به آنان وحى کرد. (أوحینا إلى ... و الاسباط) «اسباط» جمع «سبط» در لغت به فرزندزادگان گفته مى شود، و مراد از آن در آیه فرزندزادگان حضرت یعقوب (ع) هستند و برخى از مفسران مقصود از «الاسباط» را فرزندان اسحاق دانسته اند. گفتنى است که آمدن کلمه «الاسباط» پس از «یعقوب» نظر اول را تأیید مى کند.

۶- وحى و بعثت پیامبران (ع)، جریانى مداوم و پیوسته در تاریخ (إنّا أوحینا إلیک کما أوحینا إلى نوح و النبین من بعده ... و ءاتینا داود زبوراً)

۷- وحى پشتوانه حقانیت پیامبران (ع) در ادعاى پیامبرى (إنّا أوحینا إلیک کما أوحینا إلى نوح و النبین من بعده)

۸- ایمان به دیگر پیامبران الهى، مستلزم ایمان به پیامبر اکرم (ص) است. (إنّا أوحینا إلیک کما أوحینا إلى نوح و النبین) خداوند با ذکر این نکته که از نظر وحى بین پیامبر اسلام و دیگر پیامبران فرقى نیست، به آنانکه مدعى ایمان به پیامبرانند گوشزد مى کند که اگر به نبوت آنها ایمان دارید به پیامبر اسلام نیز ایمان آورید و اگر او را انکار مى کنید در حقیقت پیامبران دیگر را نیز انکار کرده اید.

۹- انکار وحى به پیامبر اکرم (ص) در حقیقت انکار وحى به دیگر پیامبران الهى است. (إنّا أوحینا إلیک کما أوحینا إلى نوح و النبین من بعده و أوحینا)

۱۰- وحى الهى به پیامبر اکرم (ص) برخوردار از تمام ویژگیهاى وحى خداوند به پیامبران گذشته (إنّا أوحینا إلیک کما أوحینا إلى نوح و النبین من بعده) چون مشبه به وحى به تمامى پیامبران است، معلوم مى شود وحى به پیامبر (ص) به گونه اى بوده که از ویژگیهاى تمامى وحیها برخوردار بوده است.

۱۱- نوح، نخستین پیامبر داراى کتاب و شریعت* (إنّا أوحینا إلیک کما أوحینا إلى نوح و النبین من بعده) چون مسلم است که قبل از نوح (ع) نیز پیامبرى وجود داشته، بنابراین ذکر حضرت نوح (ع) بدون اشاره به پیامبر پیش از او مى تواند به این جهت باشد که او اولین پیامبر داراى شریعت بوده است.

۱۲- نوح، نخستین پیامبرى که خدا به او وحى کرده است.* (کما أوحینا إلى نوح و النبین من بعده) چون آیه مورد بحث نه به صورت تفصیل و نه به صورت اجمال سخنى درباره وحى به پیامبرى قبل از نوح (ع) بیان نکرده، مى توان گفت قبل از حضرت نوح (ع) پیامبرى که خدا به وى وحى کرده باشد وجود نداشته ; بنابراین نوح (ع) اولین پیامبرى است که به وى وحى شده است.

۱۳- عظمت و احترام ویژه عیسى (ع) در پیشگاه خداوند* (و أوحینا إلى ... عیسى و ایوب و یونس و هرون و سلیمن) پیامبران شمرده شده پس از عیسى، از نظر زمان مقدم بر او هستند ولى خداوند وى را قبل از آنان ذکر کرده تا به عظمت ویژه وى اشاره کند.

۱۴- حضرت داود (ع) از پیامبران پس از نوح (ع) و داراى کتابى از جانب خدا به نام زبور (و ءاتینا داود زبوراً)

۱۵- زبور، کتابى ارزشمند و داراى اهمیتى خاص (و ءاتینا داود زبوراً)

۱۶- وحى خداوند بر پیامبر اسلام (ص) دربردارنده هر آنچه بر دیگر پیامبران وحى شده بود. (إنّا أوحینا إلیک کما أوحینا إلى نوح) امام باقر و امام صادق (ع) بعد از اشاره به مضمون آیه فوق فرمودند فجمع له کل وحى.(۱)

موضوعات مرتبط

  • ابراهیم (ع): نبوت ابراهیم (ع) ۴
  • ادیان: تاریخ ادیان ۳، ۱۱، ۱۴
  • اسحاق (ع): نبوّت اسحاق (ع) ۴
  • اسماعیل (ع): نبوّت اسماعیل (ع) ۴
  • انبیا: بعثت انبیا ۳ ; تداوم بعثت انبیا ۶ ; حقّانیت انبیا ۷ ; قصه‌هاى انبیا ۳ ; وحى به انبیا ۳، ۴، ۵، ۹، ۱۰، ۱۶ ; هماهنگى انبیا ۱۰
  • ایمان: به انبیا ۸ ; ایمان به محمّد (ص) ۸ ; متعلق ایمان ۸
  • ایّوب (ع): نبوّت ایّوب (ع) ۴
  • برگزیدگان:۱، ۲، ۵
  • داود (ع): کتاب داود (ع) ۱۴ ; نبوّت داود (ع) ۱۴
  • دین: اوّلین دین ۱۱
  • زبور: ارزش زبور ۱۵ ; اهمیت زبور ۱۵ ; زبور از کتب آسمانى ۱۴
  • سلیمان (ع): نبوّت سلیمان (ع) ۴
  • عیسى (ع): احترام عیسى (ع) ۱۳ ; عظمت عیسى (ع) ۱۳ ; فضایل عیسى (ع) ۱۳ ; نبوّت عیسى (ع) ۴
  • فرزندان یعقوب (ع): برگزیدگى فرزندان یعقوب (ع) ۵ ; نبوّت فرزندان یعقوب (ع) ۵
  • محمّد (ص): برگزیدگى محمّد (ص) ۱ ; نبوّت محمّد (ص) ۱ ; وحى به محمّد (ص) ۱، ۹، ۱۰، ۱۶
  • مخاطبان وحى:۴
  • مقربان:۱۳
  • نوح (ع): برگزیدگى نوح (ع) ۲ ; دین نوح (ع) ۱۱ ; کتاب نوح (ع) ۱۱ ; نبوّت نوح (ع) ۲، ۴ ; وحى به نوح (ع) ۲، ۱۲
  • وحى: تاریخ وحى ۱۲ ; تداوم وحى ۶ ; تکذیب وحى ۹ ; نقش وحى ۷
  • هارون (ع): نبوّت هارون (ع) ۴
  • یعقوب (ع): نبوّت یعقوب (ع) ۴
  • یونس (ع): نبوّت یونس (ع) ۴

منابع