الفرقان ٥٥

از الکتاب
کپی متن آیه
وَ يَعْبُدُونَ‌ مِنْ‌ دُونِ‌ اللَّهِ‌ مَا لاَ يَنْفَعُهُمْ‌ وَ لاَ يَضُرُّهُمْ‌ وَ کَانَ‌ الْکَافِرُ عَلَى‌ رَبِّهِ‌ ظَهِيراً

ترجمه

آنان جز خدا چیزهایی را می‌پرستند که نه به آنان سودی می‌رساند و نه زیانی؛ و کافران همیشه در برابر پروردگارشان (در طریق کفر) پشتیبان یکدیگرند.

ترتیل:
ترجمه:
الفرقان ٥٤ آیه ٥٥ الفرقان ٥٦
سوره : سوره الفرقان
نزول : ٦ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٧
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«الْکَافِر»: جنس کفّار. «عَلی رَبِّهِ»: بر ضدّ پروردگارش. مراد این است که کافران در مسیر انحراف از راه خدا تنها نیستند و بر ضدّ آئین خدا یکدیگر را تقویت و نیروهائی را بسیج می‌نمایند (نگا: اعراف / . در نظر پروردگارش. «ظَهِیراً»: پشتیبان. یاور شیطان و دیگر کافران در راه معصیت و سرکشی از یزدان. خوار و ذلیل (نگا: تفسیر المراغی و آلوسی و زادالمسیر). در صورت دوم معنی (وَ کَانَ الْکَافِرُ عَلی رَبِّهِ ظَهِیراً) چنین است: کافر در نظر خدایش ناچیز و بی‌ارزش است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر


نکات آیه

۱ - مشرکان، در عصر بعثت، موجوداتى را مى پرستیدند که از رساندن نفع و یا دفع ضرر، ناتوان بودند. (و یعبدون من دون اللّه ما لاینفعهم و لایضرّهم)

۲ - مشرکان و بت پرستان، مردمى ساده اندیش و بى خرد (و یعبدون من دون اللّه ما لاینفعهم و لایضرّهم) یادآورى ناتوانى معبودها از رسانیدن نفع و یا دفع ضرر، در مقام محکومیت شرک و بت پرستى، مى تواند اشاره به این حقیقت عقلایى داشته باشد که عملى که هیچ سودآور نباشد و یا زیانى را دور نسازد، عملى به دور از خرد و سرزنش آمیز است و هیچ عاقلى دست به چنین کارى نخواهد زد.

۳ - کارى که نه سودآور باشد و نه دور کننده زیان، عملى ناپسند و ناشایست است. (و یعبدون من دون اللّه ما لاینفعهم و لایضرّهم)

۴ - معبودهاى مشرکان، ناتوان از سودرساندن و یا دور کردن زیان از عبادت کنندگان خویش (و یعبدون من دون اللّه ما لاینفعهم و لایضرّهم)

۵ - مشرکان به امید جلب منفعت و دفع ضرر از خویش، به بت پرستى روى آورده بودند. (و یعبدون من دون اللّه ما لاینفعهم و لایضرّهم) یادآورى بى تأثیر بودن معبودها از سودرسانى و دفع ضرر از پرستندگانشان، مى تواند گویاى این حقیقت باشد که مشرکان، به همین انگیزه به بت پرستى و شرک روى آورده بودند.

۶ - توانایى بر رساندن سود و دور ساختن زیان، از نشانه هاى معبود حقیقى و راستین (و یعبدون من دون اللّه ما لاینفعهم و لایضرّهم) برداشت فوق، به خاطر دو نکته است: ۱- آیه شریفه در مقام بیان ناتوانى معبودهایى جز خدا است. ۲- این آیه به دنبال سلسله آیاتى آمده که بیانگر قدرت بى انتهاى خدا است.

۷ - پرستش غیر خدا، کفر است و مشرکان کافراند. (و یعبدون من دون اللّه ... و کان الکافر على ربّه ظهیرًا) برداشت فوق، از به کار بردن واژه «کافر» بر عبادت کنندگان غیر خدا - که همان مشرکان اند - استفاده شده است.

۸ - کافران و مشرکان، منکر ربوبیت مطلق خدا هستند و همواره در برابر آن ایستاده و در این راه پشتیبان یکدیگراند. (و یعبدون من دون اللّه ... و کان الکافر على ربّه ظهیرًا) «الف و لام» در کلمه «الکافر» براى استغراق است و این کلمه شامل تمامى کافران مى شود. «ظهیر» (فعیل به معناى فاعل) نیز به معناى معین و پشتیبان است. گفتنى است آمدن فعل «کان» در آغاز مبتدا و خبر، بیانگر استمرار خبر براى مبتدا است.

موضوعات مرتبط

  • بت پرستان: بى عقلى بت پرستان ۲
  • بت پرستى: انگیزه بت پرستى ۵
  • توحید: مکذبان توحید ربوبى ۸
  • زیان: موارد زیان ۳
  • عبادت: کفر عبادت غیرخدا ۷
  • عمل: عمل ناپسند ۳; ناپسندى عمل بى تأثیر ۳
  • کافران ۷: امداد به کافران ۸; امدادهاى کافران ۸; کافران و ربوبیت خدا ۸
  • مشرکان: امداد به مشرکان ۸; امدادهاى مشرکان ۸; بى عقلى مشرکان ۲; دفع زیان از مشرکان ۵; کفرمشرکان ۷; مشرکان و ربوبیت خدا ۸; معبودان مشرکان ۴; معبودان مشرکان صدراسلام ۱; منفعت طلبى مشرکان ۵
  • معبودان باطل: زیان رسانى معبودان باطل ۱، ۴; عجز معبودان باطل ۱، ۴; نفع رسانى معبودان باطل ۱، ۴
  • معبود راستین: دفع زیان معبود راستین ۶; قدرت معبود راستین ۶; ملاک معبود راستین ۶; نفع رسانى معبود راستین ۶

منابع