التوبة ٦٤

از الکتاب
کپی متن آیه
يَحْذَرُ الْمُنَافِقُونَ‌ أَنْ‌ تُنَزَّلَ‌ عَلَيْهِمْ‌ سُورَةٌ تُنَبِّئُهُمْ‌ بِمَا فِي‌ قُلُوبِهِمْ‌ قُلِ‌ اْتَهْزِءُوا إِنَ‌ اللَّهَ‌ مُخْرِجٌ‌ مَا تَحْذَرُونَ‌

ترجمه

منافقان از آن بیم دارند که سوره‌ای بر ضدّ آنان نازل گردد، و به آنها از اسرار درون قلبشان خبر دهد. بگو: «استهزا کنید! خداوند، آنچه را از آن بیم دارید، آشکار می‌سازد!»

ترتیل:
ترجمه:
التوبة ٦٣ آیه ٦٤ التوبة ٦٥
سوره : سوره التوبة
نزول : ٤ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٧
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«یَحْذَرُ»: می‌پرهیزند. می‌ترسند. «تُنَزَّلَ عَلَیْهِمْ»: برضدّ آنان نازل شود. «إِنَّ اللهَ مُخْرِجٌ ...»: (نگا: محمّد / و).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

نزول

شأن نزول آیات ۶۴ و ۶۵:

قتاده گوید: درباره غزوه تبوک جماعتى از منافقین با یکدیگر از مسافتى بسیار دور سخن مى گفتند و با یکدیگر چنین گفت و شنود می‌نمودند که این مرد یعنى رسول خدا صلی الله علیه و آله گمان مى برد در این جنگ به دیوارهاى شام و کاخ‌هاى آن تسلط پیدا خواهد کرد در صورتى که گمان خطائى بیش نیست و تمناى محال در سر مى پروراند.

خداوند موضوع گفتگوى نهانى را به رسول خویش خبر داد. پیامبر دستور فرمود: اینان را به حضور بیاورند وقتى که حاضر گردیدند، پیامبر فرمود: درباره چه چیزى سخن مى گفتید؟ اینان به دروغ چیزهائى در جواب رسول خدا صلی الله علیه و آله بیان داشتند. پیامبر فرمود: چرا دروغ مى گوئید؟ آیا شما چنین و چنان نمى گفتید؟ در جواب گفتند: یا رسول اللّه ما قصدى جز شوخى و خوشمزگى نداشتیم.

برخى گویند: این عده دوازده نفر بودند که خود را مخفى و در عین حال آماده نموده بودند تا در صورت بازگشت رسول خدا صلی الله علیه و آله از جنگ تبوک به وى صدمه برسانند و خداوند رسول خویش را از این توطئه خبر داد ولذا از طرف پیامبر به عمار دستور داده شد، مهار ناقه پیامبر را بدست گیرد و حذیفه آن را سوق دهد و نیز دستور فرمود که منافقین مزبور را از روى قیافه آن‌ها بشناسند ولى آنان به خاطر مخفى نگهداشتن و پوشیده داشتن خود شناخته نشدند و حذیفه مأیوس گردید و نزد رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم بازگشت.

اما پیامبر همه آن‌ها را به اسم معرفى فرمود زیرا جبرئیل به وى گفته و خبر داده بود، چنان که ابن کیسان روایت نموده و نظیر و مانند آن را نیز از امام باقر|امام محمدباقر علیه‌السلام روایت کرده اند با اضافه بر آن که امام فرمود منافقین مزبور نقشه توطئه قتل رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم را هم در سر مى پرورانیدند.[۱]

جابر جعفى از امام محمدباقر علیه‌السلام نقل نماید که آیه ۶۵ درباره بنى‌امیه و دشمنان پیامبر نازل گردید که بر روى هم دوازده نفر از آنان اجتماع کردند و نقشه قتل پیامبر را طرح کرده بودند سپس به یکدیگر مى گفتند اگر این نقشه پنهانى ما آشکار شود، گوئیم که ما قصدى جز شوخى و خوشمزگى نداشته ایم.[۲]

تفسیر


نکات آیه

۱ - بیم و نگرانى منافقان صدر اسلام، از افشاى اسرارشان توسط وحى (یحذر المنفقون أن تنزل علیهم سورة تنبئهم بما فى قلوبهم)

۲ - آگاهى منافقان به اطلاع خداوند بر اسرار قلبشان (یحذر المنفقون أن تنزل علیهم سورة تنبئهم بما فى قلوبهم) شک نیست که ترس منافقان مبتنى بر مقدماتى است که از جمله آن مقدمات، آگاهى آنان است به اینکه خداوند بر اسرار آدمى آگاه و عالم است.

۳ - حقانیت پیامبر(ص) و ارتباط او با وحى، امرى ثابت شده براى منافقان (یحذر المنفقون أن تنزل علیهم سورة تنبئهم بما فى قلوبهم) بیم منافقان از افشاى اسرارشان به وسیله قرآن، تلویحاً مى رساند که آنان ارتباط پیامبر(ص) با وحى را امرى مسلّم مى شمردند.

۴ - فاش شدن نیات قلبى منافقان، توسط وحى و قرآن* (یحذر المنفقون أن تنزل علیهم سورة تنبئهم بما فى قلوبهم) بیم منافقان، مى تواند نشانگر افشاگریهاى پیشین قرآن درباره آنان باشد.

۵ - نزول تدریجى قرآن، متناسب با نیازها و رخدادهاى اجتماعى (یحذر المنفقون أن تنزل علیهم سورة تنبئهم بما فى قلوبهم)

۶ - تلاش منافقان در مخفى نگاه داشتن باورها و سخنانشان از مردم (یحذر المنفقون أن تنزل علیهم سورة تنبئهم بما فى قلوبهم)

۷ - واژه «سوره» و استعمال آن در بخشى از آیات قرآن، اصطلاحى آشنا و شناخته شده در عصر وحى (یحذر المنفقون أن تنزل علیهم سورة)

۸ - پیامبر(ص)، مأمور موضع گیرى در برابر منافقان و تهدید ایشان به افشاى اسرارشان (یحذر المنفقون ... قل استهزءوا إن اللّه مخرج ما تحذرون)

۹ - استهزاى منافقان نسبت به اسلام و پیامبر(ص) (یحذر المنفقون ... قل استهزءوا)

۱۰ - نفاق و دورویى در دین، استهزاى دین است. (یحذر المنفقون ... قل استهزءوا) قبل از «استهزءوا» سخن خاصى از منافقان ذکر نشده که حاکى از استهزا باشد ; بدین جهت احتمال مى رود که نفس حالت نفاق، استهزا باشد.

۱۱ - تأکید خداوند بر افشاى حتمى اسرار خائنانه منافقان، على رغم خواست و تمایل آنان به کتمان آن (یحذر المنفقون ... إن اللّه مخرج ما تحذرون)

۱۲ - غلبه اراده خداوند، بر خواست آدمیان (یحذر المنفقون ... إن اللّه مخرج ما تحذرون)

موضوعات مرتبط

  • اسلام: استهزاگران اسلام ۹
  • خدا: افشاگرى خدا ۱۱ ; حاکمیت اراده خدا ۱۲
  • دین: استهزاى دین ۱۰
  • دیندارى: نفاق در دیندارى ۱۰
  • سوره: اصطلاح سوره ۷ ; سوره در صدر اسلام ۷
  • قرآن: سوره هاى قرآن در صدر اسلام ۷ ; فلسفه نزول تدریجى قرآن ۵ ; نقش قرآن ۴
  • محمّد(ص): استهزاگران محمّد(ص) ۹ ; تهدیدهاى محمّد(ص) ۸ ; محمّد(ص) و منافقان ۸ ; مسؤولیت محمّد(ص) ۸
  • منافقان: آگاهى منافقان ۲ ; استهزاى منافقان ۹ ; افشاى راز منافقان ۱، ۴، ۸، ۱۱ ; تهدید منافقان ۸ ; رازدارى منافقان ۶ ; منافقان و اسلام ۹ ; منافقان و حقانیت محمّد(ص) ۳ ; منافقان و علم غیب خدا ۲ ; منافقان و کتمان عقیده ۶ ; منافقان و محمّد(ص) ۸، ۹ ; منافقان و وحى به محمّد(ص) ۳ ; نگرانى منافقان صدر اسلام ۱
  • وحى: نقش وحى ۱، ۴

منابع

  1. تفاسیر روض الجنان و کشف الاسرار و مجمع البیان.
  2. تفسیر عیاشى.