الإسراء ١٠٤

از الکتاب
کپی متن آیه
وَ قُلْنَا مِنْ‌ بَعْدِهِ‌ لِبَنِي‌ إِسْرَائِيلَ‌ اسْکُنُوا الْأَرْضَ‌ فَإِذَا جَاءَ وَعْدُ الْآخِرَةِ جِئْنَا بِکُمْ‌ لَفِيفاً

ترجمه

و بعد از آن به بنی اسرائیل گفتیم: «در این سرزمین [= مصر و شام‌] ساکن شوید! امّا هنگامی که وعده آخرت فرا رسد، همه شما را دسته جمعی (به آن دادگاه عدل) می‌آوریم»

ترتیل:
ترجمه:
الإسراء ١٠٣ آیه ١٠٤ الإسراء ١٠٥
سوره : سوره الإسراء
نزول : ٨ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«الأَرْضَ»: مراد سرزمین شام مابین عریش و فرات است که در قرآن (ارض مقدّس) نامیده شده است (نگا: مائده / ). «لَفِیفاً»: آمیزه یکدیگر. تنگ همدیگر. گروهها و دسته‌های درهم آمیخته. مصدر است و حال ضمیر (کُمْ) می‌باشد.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر


نکات آیه

۱- دستور خداوند به بنى اسرائیل، پس از هلاک فرعونیان مبنى بر انتخاب سرزمین مورد نظرشان (شام یا مصر) براى سکنى گزیدن (و قلنا من بعده لبنى إسرءیل اسکنوا الأرض)

۲- زندگى بدون آرامش بنى اسرائیل تا قبل از رهایى از حکومت فرعون * (فأراد أن یستفزّهم من الأرض ... و قلنا من بعده لبنى إسرءیل اسکنوا الأرض) احتمال دارد که «اسکنوا الأرض» به معناى آرام گرفتن در زمین و بیرون آمدن از اضطرابى باشد که قبلاً گریبانگیر آنان بود.

۳- دستیابى انسانها به زندگى آرام و امن و به دور از سلطه جبّاران، امرى بس مهم و ارزشمند (فأغرقنه و من معه ... اسکنوا الأرض)

۴- تسلط و حاکمیت بنى اسرائیل با اذن الهى بر سرزمین مصر (یا شام) پس از هلاکت فرعون * (اسکنوا الأرض) برداشت فوق بدان احتمال است که مراد از «اسکنوا» استقرار و حاکمیت یافتن باشد که تا آن روز بنى اسرائیل فاقد آن بودند و مراد از «الأرض» سرزمین شام [و یا مصر] باشد.

۵- هشدار خداوند به بنى اسرائیل، در غافل نشدن از آخرت پس از دستیابى به آرامش و حاکمیت (اسکنوا الأرض فإذا جاء وعد الأخرة جئنا بکم لفیفًا)

۶- دستیابى به آرامش و قدرت اجتماعى، زمینه غفلت انسان از جهان آخرت (اسکنوا الأرض فإذا جاء وعد الأخرة جئنا بکم لفیفًا) برداشت فوق بر این اساس است که خداوند پس از «اسکنوا الأرض» - که کنایه حاکمیت و قدرت است - مسأله قیامت و احضار انسانها را مطرح کرده است.

۷- احضار دسته جمعى بنى اسرائیل در قیامت، براى بازجویى از آنان درباره نعمتهاى خدادادى (اسکنوا الأرض فإذا جاء وعد الأخرة جئنا بکم لفیفًا) برداشت فوق بدان احتمال است که احضار و حشر جمعى بنى اسرائیل در قیامت - به قرینه فراز پیش (اسکنوا الأرض) - از آن جهت باشد که آنان پاسخگوى نعمت بزرگ خدادادى (اسکنوا الأرض) باشند.

۸- احضار دسته جمعى بنى اسرائیل همراه با فرعونیان در قیامت براى مؤاخذه (جئنا بکم لفیفًا) بنابر اینکه مراد از «کم» بنى اسرائیل و نیز فرعونیان هلاک شده باشند، این برداشت به دست مى آید.

۹- وعده خداوند به بنى اسرائیل جهت گردآورى آنان در سرزمین فلسطین، پس از فرا رسیدن دومین موعد فساد آنان در آن سرزمین (جئنا بکم لفیفًا) برداشت فوق بدان احتمال است که «وعد الأخرة» اشاره اى باشد به آن دو موعدى که خداوند در آغاز این سوره (آیه ۴) براى بنى اسرائیل پیش بینى کرده و به آنان هشدار داده است.

موضوعات مرتبط

  • آرامش: آثار آرامش ۶
  • بنى اسرائیل: آثار آرامش بنى اسرائیل ۵; آثار حاکمیت بنى اسرائیل ۵; اسکان بنى اسرائیل ۱; اضطراب بنى اسرائیل ۲; افساد بنى اسرائیل ۹; انذار بنى اسرائیل ۵; بنى اسرائیل در سرزمین شامات ۱، ۴، ۹; بنى اسرائیل در سرزمین مصر ۱، ۴; بنى اسرائیل در قیامت ۷، ۸; تاریخ بنى اسرائیل ۱، ۲; حشر اخروى بنى اسرائیل ۷، ۸; زمینه غفلت بنى اسرائیل ۵; مؤاخذه اخروى بنى اسرائیل ۷ ، ۸; منشأ حاکمیت بنى اسرائیل ۴; نعمتهاى بنى اسرائیل ۷; وعده به بنى اسرائیل ۹
  • خدا: انذارهاى خدا ۵; اوامر خدا ۱; نقش اذن خدا ۴; وعده هاى خدا ۹
  • زندگى: ارزش امنیت در زندگى ۳; اهمیت امنیت در زندگى ۳
  • ظالمان: ارزش دورى از ظالمان ۳; اهمیت دورى از ظالمان ۳
  • غفلت: زمینه غفلت از آخرت ۵، ۶
  • فرعون: نجات از حکومت فرعون ۲
  • فرعونیان: حشر اخروى فرعونیان ۸; فرعونیان در قیامت ۸; مؤاخذه اخروى فرعونیان ۸; هلاکت فرعونیان ۱
  • قدرت: آثار قدرت ۶

منابع