المزمل ٥

از الکتاب
کپی متن آیه
إِنَّا سَنُلْقِي‌ عَلَيْکَ‌ قَوْلاً ثَقِيلاً

ترجمه

چرا که ما بزودی سخنی سنگین به تو القا خواهیم کرد!

ترتیل:
ترجمه:
المزمل ٤ آیه ٥ المزمل ٦
سوره : سوره المزمل
نزول : ٤ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«قَوْلاً ثَقِیلاً»: سخن سنگین. مراد قرآن است. سنگین، دو معنی دارد: الف - دارای رزانت لفظ و متانت معنی (نگا: قاسمی). ب - دارای تکالیف و وظائف و اوامر و نواهی سنگین بر دلها، و مشکل از نظر تبلیغ مقاصد و تبیین محتوا.


تفسیر


نکات آیه

۱ - قرآن، حاوى مطالب و مضامینى گران سنگ و ارائه دهنده تکالیفى گران بار براى بشر (إنّا سنلقى علیک قولاً ثقیلاً) در این که مقصود از «قول» و ثقیل بودن آن چیست; مفسران چند احتمال بیان کرده اند. مهم ترین آنها، دو احتمال زیر است: ۱- قرآن کریم (نظر بیشتر مفسّران); سنگین بودن آن یا به لحاظ محتوا و مضامین و یا به لحاظ عمل و اجرا و یا هر دو است. ۲- مطلق سخن سنگین; ولى ممکن است مقصود، فرمان به تبلیغ علنى دین باشد; چون این آیات در مرحله آغازین بعثت (در مکه) نازل شده و در این مرحله، تبلیغ دین کارى بس دشوار و سنگین بوده است.

۲ - دریافت وحى (قرآن) و تبلیغ آن، امرى بس سنگین و گران بار براى پیامبر(ص) (إنّا سنلقى علیک قولاً ثقیلاً)

۳ - بالا بردن توان پیامبر(ص) براى به دوش گرفتن مسؤولیت سنگین و گران بار رسالت، فلسفه توصیه خداوند به آن حضرت مبنى بر شب زنده دارى و تلاوت قرآن (قم الّیل ... و رتّل القرءان ترتیلاً . إنّا سنلقى علیک قولاً ثقیلاً) برداشت یاد شده، با توجه به این نکته است که جمله «إنّا سنلقى...» در مقام تعلیل براى «قم اللیل...» است; یعنى، به شب زنده دارى بپرداز; زیرا به زودى سخنى گران بار بر تو القا خواهیم کرد.

۴ - تأثیر شب زنده دارى و تلاوت قرآن، در بالا بردن توان انسان ها براى به دوش گرفتن مسؤولیتى سنگین (همچون تبلیغ دین و هدایت گمراهان) (قم الّیل ... و رتّل القرءان ترتیلاً . إنّا سنلقى علیک قولاً ثقیلاً)

۵ - لزوم خلوت با خدا و راز و نیاز به درگاه او و انس بیشتر با قرآن، براى رهبران و مبلغان دینى (قم الّیل ... و رتّل القرءان ترتیلاً . إنّا سنلقى علیک قولاً ثقیلاً)

موضوعات مرتبط

  • تبلیغ: زمینه تحمل مشکلات تبلیغ ۴
  • تهجد: آثار تهجد ۴
  • دین: اهمیت تلاوت قرآن مبلغان دین ۵; اهمیت تهجد مبلغان دین ۵; اهمیت مناجات مبلغان دین ۵
  • رهبران: اهمیت تلاوت قرآن رهبران ۵; اهمیت تهجد رهبران ۵; اهمیت مناجات رهبران ۵
  • قرآن: آثار تلاوت قرآن ۴; اهمیت قرآن ۲; سنگینى تعالیم قرآن۲; عظمت تعالیم قرآن۱
  • محمد(ص): زمینه تقویت محمد(ص) ۳; زمینه رسالت محمد(ص) ۳; فلسفه تلاوت قرآن محمد(ص) ۳; فلسفه تهجد محمد(ص) ۳; وحى به محمد(ص)۲
  • مسؤولیت: زمینه مسؤولیت پذیرى ۴
  • وحى: سنگینى دریافت وحى ۲

منابع