الحجر ٤٤

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۵:۰۵ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

هفت در دارد؛ و برای هر دری، گروه معیّنی از آنها تقسیم شده‌اند!

|آن را هفت در است و براى هر درى، گروه معينى از آن [گمراه‌] ها تقسيم شده‌اند
[دوزخى‌] كه براى آن هفت در است، و از هر درى بخشى معين از آنان [وارد مى‌شوند].
که آن دوزخ را هفت در است که هر دری برای ورود دسته‌ای از گمراهان معین گردیده است.
برای آن هفت در است، برای هر دری گروهی از پیروان شیطان تقسیم شده اند.
هفت در دارد و براى هر در گروهى از آنان معين شده‌اند.
که هفت طبقه دارد و بخشی جدا کرده از آنان خاص هر طبقه است‌
آن را هفت در است كه هر درى را بخشى جداگانه از آنان
دوزخ دارای هفت در است و هر دری بخش خاصّ و ویژه‌ای از آنان دارد (که از آن به دوزخ درمی‌آیند و متناسب با اعمال زشت و پلشت ایشان است).
«برای آن هفت در است و از هر دری بخشی معین از آنِ آنان است.»
برای آن است هفت در هر دری را است از ایشان بخشی جداگانه‌


الحجر ٤٣ آیه ٤٤ الحجر ٤٥
سوره : سوره الحجر
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٨
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«جُزْءٌ مُّقْسُومٌ»: بهره جداگانه. مراد طائفه معیّن و گروه مشخّصی است که به تناسب عذاب از آن در به دوزخ می‌آیند.


تفسیر

نکات آیه

۱- جهنّم، داراى هفت در است. (لها سبعة أبوب لکلّ باب منهم جزء مقسوم)

۲- براى ورود هر دسته از گمراهان به جهنّم، درى مخصوص وجود دارد. (من الغاوین . و إن جهنّم لموعدهم ... لها سبعة أبوب لکلّ باب منهم جزء مقسوم)

۳- جهنّم، داراى هفت درکه (طبقات زیرین) است و هر گروهى از گمراهان در درکه مخصوص و طبقه مشخصى جاى دارند. (لها سبعة أبوب لکلّ باب منهم جزء مقسوم) برداشت فوق، مبتنى بر این است که مقصود از «أبواب» معناى کنایى آن باشد; زیرا هر درى، نوعاً به سوى مکانى خاص گشوده مى شود و به جایى مستقل منتهى خواهد شد و مؤید این معنا، عبارت بعدى است که هر بابى، براى گروهى از گمراهان تعیین شده است.

۴- هفت جرم و راه خطا در دنیا وجود دارد که به جهنّم منتهى مى شود. (إن جهنّم ... لها سبعة أبوب لکلّ باب منهم جزء مقسوم)

۵- جهنّم، داراى درکات و عذابهاى متفاوت و شدید و ضعیف (لها سبعة أبوب لکلّ باب منهم جزء مقسوم) برداشت فوق، مبتنى بر این است که مقصود از «سبعة» در آیه، کنایه از کثرت و حاکى از شدت و ضعف و تفاوت عذابهاى جهنّم باشد نه بیان عدد مشخص.

۶- هر گناهى، کیفر و عذاب متناسب خود را دارد. (و إن جهنّم لموعدهم أجمعین . لها سبعة أبوب لکلّ باب منهم جزء مقسوم) از اینکه گفته شده است: «براى هر گروهى از گمراهان در و یا طبقه اى مخصوص در جهنّم وجود دارد» به دست مى آید که گناهان متفاوتند و کیفر متناسب خود را دارند.

۷- عقیده و عمل انسان، نقشى تعیین کننده در سرنوشت او دارد. (إلاّ من اتبعک من الغاوین . و إن جهنّم لموعدهم أجمعین . لها سبعة أبوب لکلّ باب منهم جزء مقسوم)

روایات و احادیث

۸- «عن أمیرالمؤمنین(ع): إن جهنّم لها سبعة أبواب أطباق بعضها فوق بعض [و وضع إحدى یدیه على الاُخرى] فقال: هکذا و إن الله ... وضع النیران بعضها فوق بعض فأسفلها جهنّم و فوقها لظّى و فوقها الحطمة و فوقها سقر و فوقها الجحیم و فوقها السعیر و فوقها الهاویة ;[۱] از امیرالمؤمنین(ع) روایت شده است: جهنّم داراى هفت در و طبقه است که هر کدام بالاى دیگرى قرار دارد. امام [براى نشان دادن چگونگى طبقات] یکى از دستها را بالاى دیگرى قرار داد و فرمود: این چنین [و افزود] همانا خدا ... آتشها را بعضى بالاى بعضى دیگر قرار داده است. طبقه زیرین آنها «جهنّم» و بالاى آن «لظّى» و بالاى آن «حطمة» و بالاى آن «سقر» و بالاى آن «جحیم» و بالاى آن «سعیر» و بالاى آن «هاویه» است».

۹- «عن أبى عبدالله(ع) عن أبیه، عن جدّه(ع)قال: للنار ... باب یدخل منه فرعون و هامان و قارون و باب یدخل منه المشرکون و الکفار ... و باب یدخل منه بنواُمیّه ... و باب یدخل منه مبغضونا و محاربونا و خاذلونا و انه لأعظم الأبواب و أشدها حرّاً ;[۲] از امام سجاد(ع) روایت شده است که فرمود: براى آتش ... درى است که فرعون، هامان و قارون از آن داخل مى شوند و درى است که مشرکان و کافران از آن داخل مى شوند ... و درى است که بنى امیّه از آن داخل مى شوند ... و درى است که از آن داخل مى شوند کسانى که بغض ما را در دل دارند و با ما در ستیزند و ما را یارى نمى کنند و این بزرگ ترین و سوزنده ترین آن درهاست...».

۱۰- «عن النبى(ص) فى قوله «لکلّ باب منهم جزء مقسوم» قال: إن من أهل النار من تأخذه النار إلى کعبیه، و إن منهم من تأخذه النار إلى حجزته، و منهم من تأخذه إلى تراقیه منازل بأعمالهم، فذلک قوله: «...لکلّ باب منهم جزء مقسوم» ...;[۳] از رسول خدا(ص) در باره سخن خدا «لکلّ باب منهم جزء مقسوم» روایت شده است که فرمود: بعضى از اهل آتش کسانى اند که آتش تا غوزکهاى آنان را فرا مى گیرد و بعضى را تا کمر (جاى کمربند) و بعضى را تا گلو. اینها منازل و مراتبى است که به اختلاف اعمال اهل آتش بستگى دارد و این است قول خدا: ... لکل باب منهم جزء مقسوم...».

۱۱- «قال رسول الله(ص) فى قوله تعالى: «لکلّ باب منهم جزء مقسوم»: جزء أشرکوا بالله، و جزء شکّوا فى الله و جزء غفلوا عن الله;[۴] رسول خدا(ص) درباره سخن خداوند متعال «لکلّ باب منهم جزء مقسوم» فرمود: گروهى به خدا شرک ورزیده و گروهى در خدا شک آورده و گروهى از خدا غافل بوده اند [اینان گروههاى تقسیم شده براى درهاى جهنّمند].

موضوعات مرتبط

  • اعداد: عدد هفت ۱، ۳، ۴
  • جرم: اقسام جرم ۴; فرجام جرم ۴
  • جهنّم: آتش جهنّم ۱۰; تنوع عذابهاى جهنّم ۵; تعداد درهاى جهنّم ۱; درکات جهنّم ۳، ۵، ۸; درهاى جهنّم ۲، ۸، ۹; مراتب عذابهاى جهنّم ۵
  • جهنّمیان: اقسام جهنّمیان ۱۰، ۱۱; کیفیت ورود جهنّمیان ۹
  • خطا: اقسام خطا ۴; فرجام خطا ۴
  • سرنوشت: عوامل مؤثر در سرنوشت ۷
  • عقیده: آثار عقیده ۷
  • عمل: آثار عمل ۷
  • کیفر: تناسب کیفر با گناه ۶;‌ نظان کیفری ۶
  • گمراهان: کیفیت ورود گمراهان به جهنّم ۲; گمراهان در جهنّم ۳

منابع

  1. مجمع البیان، ج ۶، ص ۵۱۹; نورالثقلین، ج ۳- ، ص ۱۹، ح ۶۴.
  2. خصال صدوق، ج ۲، ص ۳۶۱، ح ۵۱; نورالثقلین، ج ۳، ص ۱۸، ح ۶۳.
  3. الدرالمنثور، ج ۵، ص ۸۲.
  4. الدرالمنثور، ج ۵، ص ۸۳.