البقرة ٢٢٦

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۲:۵۳ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

کسانی که زنان خود را «ایلاء» می‌نمایند [= سوگند یاد می‌کنند که با آنها، آمیزش‌جنسی ننمایند،] حق دارند چهار ماه انتظار بکشند. (و در ضمن این چهار ماه، وضع خود را با همسر خویش، از نظر ادامه زندگی یا طلاق، روشن سازند.) اگر (در این فرصت،) بازگشت کنند، (چیزی بر آنها نیست؛ زیرا) خداوند، آمرزنده و مهربان است.

براى آنها كه سوگند مى‌خورند كه با زنان خود آميزش نكنند، چهار ماه فرصت است، پس اگر بازگشتند خدا آمرزنده‌ى مهربان است
براى كسانى كه به ترك همخوابگى با زنان خود، سوگند مى‌خورند [=ايلاء]، چهار ماه انتظار [و مهلت‌] است، پس اگر [به آشتى‌] بازآمدند، خداوند آمرزنده مهربان است.
آنان که با زنان خود ایلاء کنند (بر ترک مباشرت آنها قسم بخورند) چهار ماه انتظار کشند، اگر (از قسم خود) بازگشتند خداوند آمرزنده و مهربان است.
برای کسانی که سوگند یاد می کنند [که از آمیزش] با زنان خود دوری گزینند، [شرعاً] چهار ماه مهلت است، چنانچه [در این مدت به آنچه مقتضای زناشویی است] بازگشتند [گناهی بر آنان نیست]؛ زیرا خدا بسیار آمرزنده ومهربان است.
براى كسانى كه سوگند مى‌خورند كه با زنان خويش نياميزند چهار ماه مهلت است. پس اگر بازآيند، خدا آمرزنده و مهربان است.
کسانی که سوگند می‌خورند که با زنانشان نزدیکی نکنند باید چهارماه درنگ کنند، سپس اگر بازگشتند خداوند آمرزگار مهربان است‌
آنان كه سوگند مى‌خورند كه از زنان خود دور باشند چهار ماه درنگ كنند، پس اگر بازآيند خداوند آمرزگار و مهربان است.
کسانی که زنان خویش را ایلاء می‌نمایند (یعنی سوگند یاد می‌کنند که با ایشان آمیزش جنسی ننمایند) حق دارند چهار ماه انتظار بکشند (و باید بدانند که خدا از چنین سوگندی خوشنود نیست، و در ضمن این چهار ماه باید وضع خود را با همسر خویش از نظر زندگی و طلاق روشن سازند. در این فرصت) اگر بازگشت کردند (و سوگند خویش را نادیده گرفتند و با زنان خود همبستر شدند، چه بهتر، کفّاره‌ی سوگند را می‌پردازند و ازدواج به حالت خود باقی است). چه خداوند بسی آمرزنده و مهربان است.
برای کسانی که به ترک همخوابگی با زنانشان سوگند می‌خورند [:ایلاء] چهار ماه انتظار (و مهلت) است‌؛ پس اگر (به آشتی) باز آمدند، خدا پوشنده‌‌ی رحمتگر بر ویژگان است‌؛
برای آنان که به سوگند از زنان خود کناره‌گیری کنند انتظار چهار ماه است پس اگر بازگشتند همانا خدا است آمرزنده مهربان‌


البقرة ٢٢٥ آیه ٢٢٦ البقرة ٢٢٧
سوره : سوره البقرة
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٣
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«یُؤْلُونَ»: سوگند می‌خورند. از مصدر (إیلاء) و از ماده (أَلْوَة) یا (أَلْیَة) به معنی سوگند. إیلاء در اصطلاح شرع به معنی این است که مرد سوگند بخورد که با همسرش نزدیکی نکند. «تَرَبُّصُ»: انتظار کشیدن. منتظر ماندن. «فَآءُوا»: برگشتند. رجوع کردند.


تفسیر

نکات آیه

۱ - مرد مى تواند تا مدّت چهار ماه بر سوگند به ترک آمیزش با همسر خویش (ایلاء) باقى بماند. (للذین یؤلون من نسائهم تربّص اربعة اشهر) «یؤلون» از «ایلاء» و در لغت به معناى سوگند است. اما در اصطلاح، سوگند مرد بر ترک آمیزش با همسر خویش به مدّت بیش از چهار ماه است. مراد آیه نیز معناى اصطلاحى آن است.

۲ - جواز سوگند بر ترک آمیزش جنسى با همسران (ایلاء) و انعقاد آن (للذین یؤلون من نسائهم تربّص اربعة اشهر)

۳ - شرط تحقق ایلاء و احکام خاص آن، سوگند بر ترک آمیزش جنسى در بیش از چهار ماه است. (للذین یؤلون من نسائهم تربّص اربعة اشهر) از اینکه خداوند مى فرماید که ایلاءکننده مى تواند چهار ماه منتظر بماند; معلوم مى شود که ایلاء و احکام خاص آن در صورتى است که سوگند بر ترک آمیزش، یا براى همیشه باشد و یا براى مدتى بیش از چهار ماه.

۴ - ایلاءکننده، نمى تواند بیش از چهارماه همسر خود را بلاتکلیف بگذارد. (للذین یؤلون من نسائهم تربّص اربعة اشهر)

۵ - پس از ایلاء، زن، تا چهار ماه حق درخواست آمیزش جنسى از مرد را ندارد. (للذین یؤلون من نسائهم تربّص اربعة اشهر) از کلمه «للذین»، استفاده مى شود که مرد در این مدت حق ترک آمیزش را دارد; بنابراین براى زن در این مدت حق درخواست آمیزش نیست.

۶ - لزوم آمیزش مردان با همسران خویش در هر چهار ماه* (للذین یؤلون من نسائهم تربّص اربعة اشهر) به نظر مى رسد که اگر ترک آمیزش در بیشتر از چهار ماه جایز بود، به همان مقدار، حکم ایلاء از نظر زمان افزایش مى یافت.

۷ - وجوب آمیزش یا طلاق بر ایلاءکننده، پس از گذشت چهار ماه از ایلاء (للذین یؤلون ... فان فاءو ... و ان عزموا الطلاق) از اینکه «تربّص» تا چهار ماه است، معلوم مى شود که پس از آن، شخص مُلزم به یکى از دو کار است.

۸ - جواز شکستن سوگند در ایلاء، قبل از گذشتن چهار ماه (للذین یؤلون من نسائهم تربّص اربعة اشهر) از لام «للذین» که براى جواز است، هم جواز ترک وطى تا چهار ماه و هم جواز آمیزش پیش از تمام شدن چهار ماه، استفاده مى شود.

۹ - کسانى که با شکستن سوگند بر ترک آمیزش جنسى به زندگى زناشویى بازگردند، مشمول رحمت و غفران الهى هستند. (للذین یؤلون ... فان فاءو فانّ اللّه غفور رحیم)

۱۰ - بازگشت به زندگى زناشویى پس از ایلاء، بهتر از طلاق است. (فان فاءو فانّ اللّه غفور رحیم. و ان عزموا الطلاق فان اللّه سمیع علیم) تقدیم ذکرى بازگشت به زندگى عادى (فان فاءو)، نشانه تقدم رُتبى آن است و نیز وعده رحمت و مغفرت در صورت بازگشت و رعایت حق زن، حاکى از اولویت امر اوّل است.

۱۱ - خداوند، غفور و رحیم است. (فان اللّه غفور رحیم)

۱۲ - خداوند، غفورى رحیم است. (فان اللّه غفور رحیم)

۱۳ - دفاع اسلام از حقوق زنان (للذین یؤلون من نسائهم تربص اربعة اشهر فان فاءو فان اللّه غفور رحیم)

موضوعات مرتبط

  • آمیزش: احکام آمیزش ۱، ۲، ۳، ۵، ۶، ۷
  • احکام: ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷، ۸، ۹
  • اسماء و صفات: رحیم ۱۱، ۱۲ ; غفور ۱۱، ۱۲
  • ایلاء: احکام ایلاء ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۰
  • خدا: آمرزش خدا ۹ ; رحمت خدا ۹
  • رحمت: مشمولان رحمت ۹
  • زن: حقوق زن ۱۳
  • سوگند: احکام سوگند ۱، ۲، ۳، ۸، ۹; حنث سوگند ۸، ۹
  • طلاق: احکام طلاق ۷ ; ناپسندى طلاق ۱۰
  • مرد: مسؤولیت مرد ۶
  • واجبات: ۶، ۷
  • همسر: حقوق همسر ۴، ۶

منابع