ابراهيم ٥٢

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۵:۰۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

این (قرآن،) پیام (و ابلاغی) برای (عموم) مردم است؛ تا همه به وسیله آن انذار شوند، و بدانند او خدا یکتاست؛ و تا صاحبان مغز (و اندیشه) پند گیرند!

|اين [قرآن‌] پيامى روشنى براى مردم است، و براى اين كه بدان انذار شوند و بدانند كه تنها او معبود يگانه است، و تا صاحبان خرد پند گيرند
اين [قرآن‌] ابلاغى براى مردم است [تا به وسيله آن هدايت شوند] و بدان بيم يابند و بدانند كه او معبودى يگانه است، و تا صاحبان خرد پند گيرند.
این (قرآن عظیم) حجت بالغ برای جمیع مردم است (تا خلایق از آن پند گرفته) و تا بدان وسیله خداشناس و خداترس شوند و تا عموم بشر خدا را به یگانگی بشناسند و صاحبان عقل، متذکر و هوشیار گردند.
این [قرآن یا آنچه در این سوره است] پیامی برای [همه] مردم است، برای آنکه به وسیله آن هشدار داده شوند، و [با تدبّر در آیاتش] بدانند که او معبودی یگانه و یکتاست، و تا خردمندان، متذکّر [حقایق و معارف الهیّه] شوند.
اين پيامى است براى مردم، تا بدان بيمناك شوند و بدانند كه اوست خداى يكتا، و تا خردمندان پند گيرند.
این پند و پیامی برای مردم است، تا به آن هشدار یابند و بدانند که او خدای یگانه است و تا خردمندان پند گیرند
اين براى مردم پيامى رسا و بسنده است [تا بدان پند داده شوند] و تا بدان بيم كرده شوند و بدانند كه او خداى يگانه است و تا خردمندان ياد كنند و پند گيرند.
این (قرآن) به عموم مردم ابلاغ می‌گردد تا بدان ترسانده شوند و بدانند که خداوند یکی بیش نیست، و خردمندان (از خواندن قرآن) پند و اندرز گیرند (و خویشتن را در پرتو آن از آتش دوزخ دور کنند و به بهشت برسانند).
این (قرآن) برای مردمان بلاغ و رسایی‌ای (وحیانی) است و تا بدان هشدار داده شوند و بدانند که خدا بی‌گمان معبودی یگانه است و تا اندیشمندان پندی بزرگ گیرند.
این است آگهیی برای مردم و تا بیم داده شوند بدان و تا بدانند همانا او خداوندی است یکتا و تا یادآور شوند خداوندان خردها


ابراهيم ٥١ آیه ٥٢ ابراهيم ٥٣
سوره : سوره ابراهيم
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٦
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«هذَا»: این آیه‌ها، یعنی از تا آخر سوره. این قرآن ... «بَلاغٌ»: تبلیغ. ابلاغ. کفایت می‌کند. «هَذَا بَلاغٌ لِّلنَّاسِ»: این ابلاغ به همه مردم است. این برای همه مردمان کافی و بسنده است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- قرآن، ابلاغ پیام خداوند به مردم است. (هذا بلغ للناس) مفسّران درباره مشارالیه «هذا» سه احتمال ذکر کرده اند: آیات اخیر که درباره وضعیت بد دوزخیان است; آیات همین سوره; قرآن کریم. برداشت فوق مبتنى بر احتمال سوم است.

۲- قرآن، کتاب جهانى و قابل فهم براى همه مردم (هذا بلغ للناس)

۳- قرآن، وسیله انذار و اخطار به تمامى انسانها (هذا بلغ للناس و لینذروا به)

۴- انسان منهاى ایمان، مواجه با خطرها، آسیبها و دشواریهاى علاج ناپذیر است.* (هذا بلغ للناس و لینذروا به) از اینکه خداوند، قرآن را وسیله انذار و اخطار قرار داد به دست مى آید که بر سر راه انسانها خطرها و آسیبهاى بسیارى وجود دارد که قرآن به آنان اخطار و انذار مى کند و اگر انسان از رهنمودهاى قرآن بهره نگیرد و به آن ایمان نیاورد گرفتار آنها خواهد شد.

۵- قرآن، مایه نجات آدمى از خطرها، آسیبها و دشواریهاى موجود بر سر راه انسان * (هذا بلغ للناس و لینذروا به)

۶- قرآن براى آگاهى انسانها به خداى یکتا و پى بردن به وحدانیت اوست. (هذا بلغ للناس ... و لیعلموا أنما هو إله وحد)

۷- قرآن سندى گویا بر وحدانیت خداوند (هذا بلغ ... و لیعلموا أنما هو إله وحد) برداشت فوق مبتنى بر این است که خود قرآن، با کیفیت و خصوصیات ویژگیهایش، دلیل بر یگانگى خدا باشد، نه اینکه تنها محتواى آن آموزنده توحید باشد.

۸- اثبات یگانگى خدا و آگاه کردن مردم به این حقیقت، اساسى ترین موضوع قرآن و محور آموزه هاى آن است. (هذا بلغ للناس ... و لیعلموا أنما هو إله وحد)

۹- علم به اصول دین (توحید و ...) امرى است لازم. (هذا بلغ للناس ... و لیعلموا أنما هو إله وحد) از اینکه علم مردم به یکتایى خدا از هدفها و غایتهاى انذار و ابلاغ وحى قرار گرفت، معلوم مى شود رسیدن به این هدف; یعنى، آگاهى به یکتایى خداوند، امرى لازم است.

۱۰- قرآن براى بیدارى و پندپذیرى صاحبان خرد ناب نازل گردید. (هذا بلغ للناس ... و لیذّکّر أولواالألبب)

۱۱- خردمندى، از زمینه هاى لازم و از شرایط بهره مند شدن از معارف و آموزه هاى قرآن (هذا بلغ للناس ... و لیذّکّر أولواالألبب)

۱۲- معارف و آموزه هاى قرآن مطابق و هماهنگ با خرد ناب است. (هذا بلغ للناس ... و لیذّکّر أولواالألبب) از اینکه خداوند هدف از نزول قرآن را پندپذیرى صاحبان خرد قرار داد، معلوم مى شود که قرآن با موازین عقلى مطابق و هماهنگ است و اگر غیر از این بود، خردورزان از آن پند نمى گرفتند; بلکه نتیجه معکوس در برمى داشت.

۱۳- پنددهى به صاحبان خرد ناب، از محورهاى مهم آموزه هاى قرآن و از موضوعات اساسى آن است. (هذا بلغ للناس ... و لیذّکّر أولواالألبب)

موضوعات مرتبط

  • انذار: ابزار انذار ۳
  • انسان: زمینه آسیب پذیرى انسان ۴
  • اولواالالباب: تذکر به اولواالالباب ۱۳; عبرت پذیرى اولواالالباب ۱۰
  • ایمان: آثار ایمان ۴
  • تعقل: آثار تعقل ۱۱
  • تنبه: عوامل تنبه ۱۰
  • توحید: اهمیت توحید ۸، ۹; دلایل توحید ۷; زمینه توحید ۶
  • دین: اهمیت علم به اصول دین ۹; عقلانیت دین ۱۲
  • عبرت: عوامل عبرت ۱۰
  • قرآن: انذارهاى قرآن ۳; اهمیت قرآن ۵; جهان شمولى قرآن ۲; شرایط استفاده از قرآن ۱۱; عقلانیت قرآن ۱۲; فلسفه نزول قرآن ۱۰; سهولت فهم قرآن ۲; قرآن و عقل ۱۲; مهمترین تعالیم قرآن ۸، ۱۳; نجات بخشى قرآن ۵; نقش قرآن ۳، ۵، ۶، ۷، ۱۰; وحیانیت قرآن ۱; وضوح قرآن ۲; ویژگیهاى قرآن ۲

منابع