النمل ٣٧

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ مرداد ۱۳۹۶، ساعت ۰۵:۲۸ توسط 127.0.0.1 (بحث) (QRobot edit)


ترجمه

بسوی آنان بازگرد (و اعلام کن) با لشکریانی به سراغ آنان می‌آییم که قدرت مقابله با آن را نداشته باشند؛ و آنان را از آن (سرزمین آباد) با ذلّت و خواری بیرون می‌رانیم!»


النمل ٣٦ آیه ٣٧ النمل ٣٨
سوره : سوره النمل
نزول : ٨ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«إِرْجِعْ»: برگرد ای رئیس گروه اعزامی بلقیس! «قِبَلَ»: توانائی. تاب مقاومت. «صَاغِرُونَ»: (نگا: توبه / ، اعراف / و یوسف / ).


تفسیر


نکات آیه

۱ - رد هدیه ملکه سبا از سوى سلیمان(ع) و فرمان وى مبنى بر بازگشت سفیر به سوى بلقیس با پیام جنگ (ارجع إلیهم فلنأتینّهم بجنود) سیاق آیات نشانگر این نکته است که سلیمان(ع) هدیه را نپذیرفت و به آنان برگرداند.

۲ - تهدید أکید سلیمان(ع) مبنى بر فرستادن سپاهى گران، پرتوان و بى هماورد به سوى مشرکان سبا (فلنأتینّهم بجنود لاقبل لهم بها) جمله «لا قبل لهم بها» صفت «جنود» است; یعنى، سپاهى چنان عظیم که ایشان را توان رویارویى با آن نباشد.

۳ - هشدار سلیمان(ع) به دربار سبا درباره پى آمدهاى ناگوار جنگ (تبعید، آوارگى، ذلت و خوارى) (و لنخرجنّهم منها أذلّة و هم صغرون) «أذلة» جمع «ذلیل» و حال براى ضمیر «هم» است; یعنى، آنان را از آن سرزمین همراه با ذلت و خوارى اخراج خواهیم کرد. عبارت «هم صاغرون» به تقدیر «هم صاغرون فیها» است; یعنى، و در آن سرزمین، بیگانه، حقیر و آواره خواهند بود.

۴ - ارتش سلیمان(ع)، بسیار توانمند و شکست ناپذیر (فلنأتینّهم بجنود لاقبل لهم بها)

۵ - سلیمان در تلاش مدام، براى به تسلیم واداشتن دربار سبا، قبل از وقوع جنگ (فلنأتینّهم بجنود ... و هم صغرون) لحن شدید و تهدیدآمیز سلیمان(ع)، نشانگر آن است که وى تلاش مى کرده تا کار به جنگ و خونریزى نینجامد; چه این که اگر او صرفاً مصمم بر جنگ بود، هشدارهاى قبلى خلاف منطق جنگ به شمار مى آمد.

۶ - ضرورت مبارزه قاطع و بدون کمترین تعلل با حاکمیت شرک و مشرکان (فلنأتینّهم بجنود ... و هم صغرون) از سیاق آیات استفاده مى شود که هدف اصلى سلیمان، مبارزه با حاکمیت شرک و مشرکان بوده است. به همین خاطر هدیه آنها را نمى پذیرد و قاطعانه اعلام جنگ مى کند و حاکمان مشرک را به تبعید، آوارگى، ذلت و خوارى تهدید مى نماید. روش سلیمان(ع) به عنوان پیامبر الهى، الگویى است که باید از آن سرمشق گرفت.

موضوعات مرتبط

  • آوارگى: تهدید به آوارگى ۳
  • جنگ: تهدید به جنگ ۱، ۲، ۳
  • ذلت: تهدید به ذلت ۳
  • سلیمان(ع): اوامر سلیمان(ع) ۱; تلاش سلیمان(ع) ۵; تهدیدهاى سلیمان(ع) ۱، ۲، ۳; روش برخورد سلیمان(ع) ۵; عظمت سپاه سلیمان(ع) ۲; قدرت سپاه سلیمان(ع) ۴; قصه سلیمان(ع) ۱، ۲ ، ۵
  • شرک: اهمیت شرک ستیزى ۶
  • قوم سبأ: تهدید اشراف قوم سبأ ۲، ۳
  • مشرکان: اهمیت مبارزه با مشرکان ۶
  • ملکه سبأ: تلاش براى تسلیم ملکه سبأ ۵; تهدید ملکه سبأ ۱، ۳; رد هدیه ملکه سبأ ۱

منابع