گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۲ بخش۱۴: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۹۸: خط ۹۸:


==قرآن، خود عمده ترين دليل بر عدم وقوع تحريف است ==
==قرآن، خود عمده ترين دليل بر عدم وقوع تحريف است ==
عمده دليلى كه در باب تحريف نشدن قرآن كريم به آن اتكاء مى شود همان دليلى است كه در ابتدا بر اين ابحاث آورده و گفتيم قرآنى كه امروز در دست ما است همه آن صفات را كه خداى تعالى در قرآن براى كلام خود آورده واجد است.  
عمده دليلى كه در باب تحريف نشدن قرآن كريم به آن اتكاء مى شود، همان دليلى است كه در ابتدا بر اين ابحاث آورده و گفتيم: قرآنى كه امروز در دست ماست، همه آن صفات را كه خداى تعالى، در قرآن براى كلام خود آورده، واجد است.  


اگر آن قرآن واقعى كه بر رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم) نازل شد قول فصل و رافع اختلاف در هر چيزى است ، اين نيز هست. اگر آن ذكر و هادى و نور است، اين نيز هست. اگر آن مبين معارف حقيقى و شرايع فطرى است ، اين نيز هست . اگر آن معجزه است و كسى نمى توانند سوره اى مانندش بياورد، اين نيز هست. و هر صفت ديگرى كه آن دارد اين نيز دارد.
اگر آن قرآن واقعى كه بر رسول خدا «صلى الله عليه و آله و سلم» نازل شد، قول فصل و رافع اختلاف در هر چيزى است، اين نيز هست. اگر آن ذكر و هادى و نور است، اين نيز هست. اگر آن مبين معارف حقيقى و شرايع فطرى است، اين نيز هست. اگر آن معجزه است و كسى نمى توانند سوره اى مانندش بياورد، اين نيز هست. و هر صفت ديگرى كه آن دارد، اين نيز دارد.


آرى ، جا دارد كه به همين دليل اتكاء كنيم ، چون بهترين دليل بر اينكه قرآن كريم كلام خدا و نازل بر رسول گرامى او است خود قرآن كريم است كه متصف به آن صفات كريمه است و هيچ احتياج به دليل ديگرى غير خود و لو هر چه باشد، ندارد. پس قرآن كريم هر جا باشد و بدست هر كس باشد و از هر راهى به دست ما رسيده باشد حجت و دليلش با خودش است.
آرى، جا دارد كه به همين دليل اتكاء كنيم، چون بهترين دليل بر اين كه قرآن كريم، كلام خدا و نازل بر رسول گرامى اوست، خود قرآن كريم است، كه متصف به آن صفات كريمه است، و هيچ احتياج به دليل ديگرى غير خود و لو هر چه باشد، ندارد. پس قرآن كريم، هر جا باشد و به دست هر كس باشد و از هر راهى به دست ما رسيده باشد، حجت و دليلش با خودش است.


و به عبارت ديگر قرآن نازل از ناحيه خداى تعالى به قلب رسول گرامى اش ، در متصف بودن به صفات كريمه اش احتياج و توقف ندارد بر دليلى كه اثبات كند اين قرآن مستند به آن پيغمبر است ، نه به دليل متواتر، و نه متظافر. گو اينكه اين چنين دليلى دارد، ليكن كلام خدا بودنش موقوف بر اين دليل نيست ، بلكه قضيه به عكس است يعنى از آنجايى كه اين قرآن متصف به آن اوصاف مخصوص است مستند به پيغمبرش مى دانيم، نه اين كه چون به حكم ادله مستند به آن جناب است قرآنش مى دانيم.  
و به عبارت ديگر: قرآن نازل از ناحيه خداى تعالى به قلب رسول گرامى اش، در متصف بودن به صفات كريمه اش، احتياج و توقف ندارد بر دليلى كه اثبات كند اين قرآن، مستند به آن پيغمبر است، نه به دليل متواتر، و نه متظافر. گو اين كه اين چنين دليلى دارد، ليكن كلام خدا بودنش، موقوف بر اين دليل نيست؛ بلكه قضيه به عكس است. يعنى از آن جايى كه اين قرآن متصف به آن اوصاف مخصوص است، مستند به پيغمبرش مى دانيم، نه اين كه چون به حكم ادله مستند به آن جناب است، قرآنش مى دانيم.  


پس قرآن كريم در اين جهت به هيچ كتاب ديگرى شبيه نيست. در كتابها و رساله هاى ديگر وقتى مى توانيم به صاحبش استناد دهيم كه دليلى آن را اثبات كرده باشد. و همچنين اقوالى كه منسوب به بعضى از علماء و صاحب نظران است ، صحت استنادش به ايشان موقوف است بر دليل نقلى قطعى ، يعنى متواتر و يا مستفيض، ولى قرآن خودش دليل است بر اينكه كلام خدا است.
پس قرآن كريم در اين جهت به هيچ كتاب ديگرى شبيه نيست. در كتاب ها و رساله هاى ديگر وقتى مى توانيم به صاحبش استناد دهيم كه دليلى آن را اثبات كرده باشد. و همچنين اقوالى كه منسوب به بعضى از علماء و صاحب نظران است، صحت استنادش به ايشان موقوف است بر دليل نقلى قطعى، يعنى متواتر و يا مستفيض، ولى قرآن، خودش دليل است بر اين كه كلام خدا است.
<span id='link121'><span>
<span id='link121'><span>
==ترتيب سور قرآن در جمع اول و دوم، كار صحابه بوده است ==
==ترتيب سور قرآن در جمع اول و دوم، كار صحابه بوده است ==
۲ - اين كه ترتيب سوره هاى قرآنى در جمع اول كار اصحاب بوده ، و همچنين در جمع دوم - به دليل رواياتى كه گذشت - و در بعضى داشت كه عثمان سوره انفال و برائت را ميان اعراف و يونس قرار داد، در حالى كه در جمع اول بعد از آن دو قرار داشتند.
۲ - اين كه ترتيب سوره هاى قرآنى در جمع اول كار اصحاب بوده ، و همچنين در جمع دوم - به دليل رواياتى كه گذشت - و در بعضى داشت كه عثمان سوره انفال و برائت را ميان اعراف و يونس قرار داد، در حالى كه در جمع اول بعد از آن دو قرار داشتند.
۱۶٬۲۶۹

ویرایش