التوبة ٢٥

از الکتاب
کپی متن آیه
لَقَدْ نَصَرَکُمُ‌ اللَّهُ‌ فِي‌ مَوَاطِنَ‌ کَثِيرَةٍ وَ يَوْمَ‌ حُنَيْنٍ‌ إِذْ أَعْجَبَتْکُمْ‌ کَثْرَتُکُمْ‌ فَلَمْ‌ تُغْنِ‌ عَنْکُمْ‌ شَيْئاً وَ ضَاقَتْ‌ عَلَيْکُمُ‌ الْأَرْضُ‌ بِمَا رَحُبَتْ‌ ثُمَ‌ وَلَّيْتُمْ‌ مُدْبِرِينَ‌

ترجمه

خداوند شما را در جاهای زیادی یاری کرد (و بر دشمن پیروز شدید)؛ و در روز حنین (نیز یاری نمود)؛ در آن هنگام که فزونی جمعیّتتان شما را مغرور ساخت، ولی (این فزونی جمعیّت) هیچ به دردتان نخورد و زمین با همه وسعتش بر شما تنگ شده؛ سپس پشت (به دشمن) کرده، فرار نمودید!

ترتیل:
ترجمه:
التوبة ٢٤ آیه ٢٥ التوبة ٢٦
سوره : سوره التوبة
نزول : ٨ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٥
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«مَوَاطِنَ»: جمع مَوْطِن، قرارگاه. جایگاه. مراد میدانهای جنگ است. «فَلَمْ تُغْنِ عَنکُمْ شَیْئاً»: دردی از شما را دوا نکرد. کاری برای شما نکرد. «ضَاقَتْ»: تنگ شد. «بِمَا رَحُبَتْ»: با وجود فراخی. حرف (بِ) به معنی (مَعَ)، و واژه (ما) مصدری است، و (رَحُبَتْ) از رحب به معنی وسعت است. «وَلَّیْتُمْ»: پشت کردید. «مُدْبِرِینَ»: پشت‌کنان. «وَلَّیْتُم مُّدْبِرِینَ»: از معرکه گریختید و پشت به دشمن نمودید. (مَدْبِرینَ) حال است و برای تأکید معنی است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

نزول

ربیع بن انس گوید: مردى در جنگ حنین گفت: ما هرگز به خاطر کمى افراد خود بر دشمن غلبه نخواهیم کرد در صورتى که عده مسلمین دوازده هزار نفر بودند. این سخن بر رسول خدا صلى الله علیه و آله گران آمد و این آیه نازل گردید.[۱]

شیخ بزرگوار ما درباره این آیه بدون عنوان شأن و نزول چنین گوید: با وجود بر این که لشکر مسلمین در آن جنگ دوازده هزار نفر بودند با وجود بر این از ترس فرار کردند و مى پنداشتند که به خاطر کم بودن لشکر شکست خواهند خورد ولذا بعد از فرارکردن آن‌ها فقط نه نفر از بنى‌هاشم و نیز ایمن بن ام‌ایمن و عباس بن عبدالمطلب و ابوسفیان بن حرب بن عبدالمطلب و على بن ابى‌طالب علیه‌السلام با رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم باقى مانده بودند. در اینجا پیامبر با دست خود کمى از سنگ‌ریزه برداشت و به طرف مشرکین انداخت و فرمود زشت باد روى مشرکین، فرار کنید سپس مشرکین فرار کردند.

تفسیر


نکات آیه

۱ - نصرت و امدادهاى غیبى الهى، عامل اصلى پیروزى مسلمانان صدر اسلام در بسیارى از عرصه هاى کارزار (لقد نصرکم اللّه فى مواطن کثیرة)

۲ - جنگ حنین از عرصه هاى به یاد ماندنى نصرت خدا و دخالت نیروهاى غیبى براى تقویت سپاه اسلام و شکستن مقاومت جبهه دشمن (لقد نصرکم اللّه فى مواطن کثیرة و یوم حنین) با اینکه «مواطن کثیرة» شامل جنگ «حنین» نیز مى شود، ذکر جداگانه آن بویژه با تعبیر «یوم حنین» (روز حنین)، بیانگر برداشت فوق است.

۳ - امتنان خداوند بر مؤمنان به خاطر نصرتش به آنان در موارد بسیار از جمله در جنگ حنین (لقد نصرکم اللّه فى مواطن کثیرة و یوم حنین)

۴ - مسلمانان، در جنگ حنین حضورى گسترده داشتند. (و یوم حنین إذ أعجبتکم کثرتکم)

۵ - حضور گسترده مسلمانان در جنگ حنین، مایه اعجاب و غرورشان شده بود. (و یوم حنین إذ أعجبتکم کثرتکم)

۶ - کثرت نفرات مسلمانان در جنگ حنین، کارساز نبود. (و یوم حنین إذ أعجبتکم کثرتکم فلم تغن عنکم شیئاً)

۷ - تنگ شدن عرصه بر مسلمانان در جنگ حنین، على رغم کثرت غرورآفرین آنان (إذ أعجبتکم کثرتکم ... و ضاقت علیکم الأرض بما رحبت)

۸ - کثرت نیروهاى رزمى، بدون امدادهاى الهى، تضمین کننده پیروزى نیست. (إذ أعجبتکم کثرتکم فلم تغن عنکم شیئاً)

۹ - غرور و اعتماد به نیروى رزمى خود و غفلت از امدادهاى الهى، زمینه ساز شکست است. (إذ أعجبتکم کثرتکم ... ثم ولیتم مدبرین)

۱۰ - فرار مسلمانان در جنگ حنین پس از قرار گرفتن در تنگناى نبرد، على رغم کثرت غرورآفرینشان (و ضاقت علیکم الأرض بما رحبت ثم ولیتم مدبرین)

روایات و احادیث

۱۱ - از امام هادى (ع) روایت شده است: « ... إن اللّه عز و جل یقول: «لقد نصرکم اللّه فى مواطن کثیرة» فعددنا تلک المواطن فکانت ثمانین ;[۲] ... خداوند مى فرماید: «به تحقیق خدا شما را در مواطن کثیره یارى کرد.» ما این مواطن را شمردیم هشتاد مورد بود».

موضوعات مرتبط

  • اسلام: تاریخ صدر اسلام ۱، ۲، ۴، ۶، ۷، ۱۰
  • پیروزى: عوامل پیروزى ۱، ۸
  • جنگ: فرار از جنگ ۱۰ ; نقش جمعیت در جنگ ۶، ۸
  • خدا: آثار امدادهاى خدا ۸ ; آثار امدادهاى غیبى خدا ۱ ; آثار نصرتهاى خدا ۱ ; امتنان خدا ۳ ; امدادهاى خدا ۱۱ ; امدادهاى غیبى خدا ۲ ; اهمیّت نصرت خدا ۳
  • ذکر: ذکر تاریخ ۲ ; ذکر غزوه حنین ۲
  • شکست: عوامل شکست ۹
  • عجب: آثار عجب ۹ ; عوامل عجب ۵
  • غزوه حنین: امدادهاى خدا در غزوه حنین ۳ ; امدادهاى غیبى در غزوه حنین ۲ ; سختى غزوه حنین ۷ ; فرار از غزوه حنین ۱۰ ; قصه غزوه حنین ۲، ۴، ۶، ۷، ۱۰ ; کثرت مجاهدان در غزوه حنین ۴، ۵، ۶ ; مسلمانان در غزوه حنین ۷، ۱۰
  • غفلت: آثار غفلت از امدادهاى خدا ۹
  • مؤمنان: امتنان بر مؤمنان ۳
  • مسلمانان: عجب مسلمانان صدر اسلام ۵ ; منشأ پیروزى مسلمانان صدر اسلام ۱

منابع

  1. کتاب دلائل از بیهقى.
  2. کافى، ج ۷، ص ۴۶۴، ح ۲۱ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۱۹۷، ح ۹۰.