يونس ٦٢

از الکتاب
کپی متن آیه
أَلاَ إِنَ‌ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ‌ لاَ خَوْفٌ‌ عَلَيْهِمْ‌ وَ لاَ هُمْ‌ يَحْزَنُونَ‌

ترجمه

آگاه باشید (دوستان و) اولیای خدا، نه ترسی دارند و نه غمگین می‌شوند!

|آگاه باشيد كه اولياى خدا را نه بيمى است و نه اندوهگين مى‌شوند
آگاه باشيد، كه بر دوستان خدا نه بيمى است و نه آنان اندوهگين مى‌شوند.
آگاه باشید که دوستان خدا هرگز هیچ ترسی (از حوادث آینده عالم) و هیچ حسرت و اندوهی (از وقایع گذشته جهان) در دل آنها نیست.
آگاه باشید! یقیناً دوستان خدا نه بیمی بر آنان است و نه اندوهگین می شوند.
آگاه باشيد كه بر دوستان خدا بيمى نيست و غمگين نمى‌شوند.
بدانید که دوستداران خدا، نه بیمی بر آنهاست و نه اندوهگین می‌شوند
آگاه باشيد كه دوستان خداى نه بيمى بر آنهاست و نه اندوهگين مى‌شوند
هان! بیگمان دوستان خداوند (سبحان) ترسی بر آنان (از خواری در دنیا و عذاب در آخرت) نیست و (بر از دست رفتن دنیا) غمگین نمی‌گردند (چرا که در پیشگاه خدا چیزی برای آنان مهیّا است که بسی والاتر و بهتر از کالای دنیا است).
هان! بی‌گمان بر دوستان (و پیروان) خدا نه هرگز بیمی است و نه آنان اندوهگین می‌شوند.
همانا دوستان خدا نیست بر ایشان بیمی و نه اندوهگین شوند

Unquestionably, Allah’s friends have nothing to fear, nor shall they grieve.
ترتیل:
ترجمه:
يونس ٦١ آیه ٦٢ يونس ٦٣
سوره : سوره يونس
نزول : ٤ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١١
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«أَوْلِیَآء»: جمع ولی، دوستان. «أَوْلِیَآء اللهِ»: افراد مؤمن و متّقی (نگا: انفال / ، یونس / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر


تفسیر نور (محسن قرائتی)


أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ «62»

آگاه باشيد كه قطعاً بر اولياى خدا، نه ترسى است ونه اندوهگين مى‌شوند.

تفسیر اثنی عشری (حسینی شاه عبدالعظیمی)



أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ (62)

بعد از موعظه امت، در مقام بشارت اولياء و دوستان خود مى‌فرمايد:

أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ‌: آگاه باشيد بتحقيق دوستان خدا كسانى كه مطيع امر الهى و متبع فرمان سبحانيند. لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ‌: ترسى نيست بر ايشان روز قيامت از عقاب و عذاب. وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ‌: و اندوهگين نشوند به نقص ثواب و


«1» مجمع ج 3 ص 119.

ج5، ص 351

خوف عقاب.

تنبيه- مفسرين اختلاف نموده در «اولياء اللّه» به وجوهى:

1- در جوامع‌ «1»- سعيد بن جبير گويد: از پيغمبر اكرم صلّى اللّه عليه و آله پرسيدند اولياى خدا كيستند؟ فرمود: «قوم يذكّرون اللّه برؤيتهم» يعنى جماعتى كه چون مردمان ايشان را ببينند خداى را ياد كنند و ديدار آنها مردمان را لطف باشد در ذكر حق تعالى.

2- صافى‌ «2»: عياشى از حضرت باقر عليه السّلام روايت نموده كه در كتاب حضرت على بن الحسين عليهما السلام يافتيم: آگاه باشيد بتحقيق اولياى خدا خوفى نيست بر ايشان و محزون نشوند، زيرا ادا نمودند واجبات الهى را، و اخذ كردند سنت رسول سبحانى را، و پرهيز نمودند از محرمات خدا، و تارك شدند در لذايذ عاجله دنياى دنيه، و راغب شدند به نعم آجله آخرت باقيه، و كسب كردند طيبات رزق را بدون تفاخر و تكاثر، پس انفاق كنند حقوق واجبه الهى را. اين جماعتند كسانى كه مبارك گرداند خدا در آنچه كسب كردند و ثواب برند بر خيراتى كه مقدم داشتند براى آخرت خود.

3- مراد شيعيان حضرت حجة عصر عجل اللّه فرجه باشند، چنانچه در اكمال الدين صدوق‌ «3» (قدس سره) عن الصّادق عليه السّلام طوبى لشيعة قائمنا المنتظرين لظهوره فى غيبته، و المطيعين له فى ظهوره، اولئك اولياء اللّه الّذين لا خوف عليهم و لا هم يحزنون.

از حضرت صادق عليه السّلام فرمود: خوشا به حال شيعه قائم ما، آنانكه منتظرند ظهور موفور السرور آن سرور را در غيبت آن حضرت، و مطيع اويند در ظهور او، آن جماعت اولياى خدايند كه خوف و حزنى بر ايشان نيست.

4- در كافى: «4» عن ابى عبد اللّه عليه السّلام قال: قال رسول اللّه صلّى اللّه‌


«1» مجمع ج 3 ص 120.

«2» تفسير صافى يك جلدى ص 248 ذيل آيه شريفه.

«3» كمال الدين ج 2 ص 357 باب 33 حديث 54.

«4» ج 2 ص 237 باب ايمان و كفر حديث 25

ج5، ص 352

عليه و آله: من عرف اللّه و عظّمه منع فاه من الكلام و بطنه من الطّعام و عنا نفسه بالصّيام و القيام قالوا بابائنا و امّهاتنا رسول اللّه هؤلاء اولياء اللّه قال: انّ اولياء اللّه سكتوا فكانوا سكوتهم ذكرا و نظروا فكان نظرهم عبرة و نطقوا فكان نطقهم حكمة و مشوا فكان مشيهم بين النّاس بركة لو لا آجال الّتى قد كتبت عليهم لم تقرّ ارواحهم فى اجسادهم خوفا من العذاب و شوقا الى الثّواب.

از حضرت صادق عليه السّلام از حضرت رسول اكرم صلّى اللّه عليه و آله اوصاف اولياء خدا را بيان فرموده كه: هر كس معرفت الهى را دارا و عظمت سبحانى را دانست، منع كند دهان خود را از فضول كلام، و شكم خود را از فضول طعام، و به زحمت اندازد نفس خود را به صيام و قيام. عرضه داشتند: پدر و مادر ما فداى شما اينها اولياء خدايند؟ حضرت تأكيد فرمايد كه: اولياى خدا سكوتشان ذكر است، يعنى نزد سكوت، قلوب مشغول ذكر الهى باشد، و نظر كنند به نظر عبرت و اعتبار، و نطق نمايند به صواب و صلاح دنيا و آخرت، و مشى نمايند ميان مردم به خير و بركت. اگر آجال مكتوبه بر ايشان نبود، قرار نداشت ارواح آنها در اجساد ايشان به سبب خوف از عقاب و شوق به ثواب، اين اشاره است به تساوى خوف و رجاى ايشان.

5- مراد كسانيند كه دوستى نمايند براى خدا. در تفسير ابو الفتوح رازى (قدس سره) فرمود: «1» پيغمبر محترم صلّى اللّه عليه و آله: خداى را بندگانى هستند كه نه پيغمبرانند نه شهيدان، و شهيدان را بر درجات آنها غبطه باشد روز قيامت. عرضه داشتند: يا رسول اللّه، كيستند و عمل آنها چيست، بفرما تا ما ايشان را دوست داريم. فرمود: قومى هستند كه با هم دوستى كنند براى خدا بدون رحم و خويشى و نه وصله مالى، و اللّه صورتشان منوّر، و بر منابر نور، و ايشان را خوف و حزنى نباشد.

6- مراد اولياء اللّه كسانيند كه آيه شريفه بعد وصف فرمايد.


«1» ج 5 ص 325.

ج5، ص 353


تفسیر روان جاوید (ثقفى تهرانى)


أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ (62) الَّذِينَ آمَنُوا وَ كانُوا يَتَّقُونَ (63) لَهُمُ الْبُشْرى‌ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ فِي الْآخِرَةِ لا تَبْدِيلَ لِكَلِماتِ اللَّهِ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ (64) وَ لا يَحْزُنْكَ قَوْلُهُمْ إِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِيعاً هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (65)

ترجمه‌

آگاه باشيد كه دوستان خدا نه بيمى باشد بر ايشان و نه آنان اندوهناك شوند

آنانكه گرويدند و بودند كه پرهيز مى‌كردند

مر ايشانرا است بشارت در زندگانى دنيا و در آخرت نيست تبديلى مر سخنان خدا را اين است آن كاميابى بزرگ‌

و نبايد اندوهگين كند تو را گفتار آنان همانا عزّت مر خدا را است تمامى او است شنواى دانا.

تفسير

دوستان خدا كه اهل ايمان و پرهيزكارى هستند البتّه در دنيا و آخرت محفوظ بحفظ الهى ميباشند و چون بياد خدا شادند در بوستان محبّت او مانند سرو ثابت و از غم آزادند راضى برضاى خدا و فارغ از ما سوى پس نبايد كسى بر حال و مئال ايشان خائف باشد بلكه بايد افعال و احوال آنان سر مشق و مورد غبطه سايرين گردد و محتمل است مراد آخرت باشد و آيه دوم ظاهرا بيان اولياء اللّه است و احتياج بتفسير ندارد ولى در جوامع از پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم روايت نموده كه پرسيدند از اولياء اللّه فرمود ايشان كسانى هستند كه بياد ميآورند خدا را بديدار خودشان يعنى بسيما و هيئت خودشان مردم را بياد خدا مى‌آورند و در كافى از امام صادق عليه السّلام نقل نموده كه پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم فرمود كسيكه بشناسد خدا را و تعظيم نمايد او را باز دارد زبان خود را از كلام و شكم خود را از طعام و به تعب اندازد نفس خود را بصيام و قيام عرض كردند پدران و مادران ما بفدايت اى پيغمبر خدا اينان دوستان خدايند فرمود دوستان خدا چون ساكت باشند سكوتشان ذكر است و چون نظر نمايند نظرشان عبرت است و اگر سخن گويند سخنشان حكمت است و چون راه روند رفتنشان ميان مردم بركت است و اگر نبود اجلهائى كه خدا براى آنها نوشته جانشان در بدنهاشان قرار نداشت از خوف عذاب و شوق ثواب و عيّاشى ره از امام باقر عليه السّلام روايت نموده كه يافتيم در كتاب على بن الحسين عليهما السلام آگاه باشيد دوستان خدا نيست بيمى برايشان و نه آنان محزون ميشوند وقتى كه ادا نمايند واجبات خدا را و بجا آورند سنّت‌هاى پيغمبر او را و از محرّمات الهى اجتناب نمايند و زهد در دنيا و رغبت بثواب خدا داشته باشند و كسب روزى حلال نمايند و طالب افتخار و جمع مال نباشند و حقوق واجبه الهيّه را باهلش برسانند پس آنان كسانى هستند كه خداوند بكسب آنها بركت و


جلد 3 صفحه 31

بعملشان ثواب عطا ميفرمايد و در مجمع اين مضمون را از حضرت سجّاد عليه السّلام مرسلا نقل نموده و در بعضى روايات بشيعيان امير المؤمنين و امام زمان كه منتظر ظهور و مطيع فرمان امامند تفسير شده و نتيجه همه يك معنى است چون لازمه دوستى و و داد اطاعت و انقياد است و كلمه جامعه همان ايمان و پرهيزكارى است كه در كلام الهى ذكر شده است و در آيه سوّم بايشان بشارت داده شده است بنظر حقير چون حذف متعلّق مفيد عموم است در دنيا بكلّيه خيرات و سعادات از عزّت و سلامت و امنيّت و رفاهيت و فتح و ظفر و نصرت و فراغت بال و خوشى احوال چون كسيرا كه تقوى شعار باشد از آفات و اسقام دهر بر كنار باشد و در آخرت بنعيم جنان و حيات جاودان ولى در كافى و فقيه از پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم روايت نموده و قمّى ره فرموده بشارت در دنيا خواب خوب است كه مؤمن ميبيند و خوشحال ميشود بآن در دنياى خود و در فقيه اضافه فرموده كه امّا در آخرت آن بشارت مؤمن است در وقت مرگ بمغفرت او و كسانيكه جنازه او را برداشته‌اند و قمّى ره بشارت آخرت را بسلام ملائكه در وقت قبض روح و اذن دخول در بهشت تفسير فرموده و در جوامع از پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم روايت نموده كه بشارت در دنيا خواب خوب است كه مؤمن براى خود مى‌بيند يا براى او ديده ميشود و در آخرت بهشت است و در كافى از امام باقر عليه السّلام در تفسير اين آيه نقل نموده كه بشارت بقيام قائم و ظهور او و قتل دشمنان ايشان و نجات در آخرت و ورود بر محمد صلّى اللّه عليه و آله و سلّم و آل اطهار او است در لب حوض كوثر و از امام صادق عليه السّلام روايت شده است كه چون جان بسينه محتضر رسد پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم را ميبيند و باو بشارت ميدهد و امير المؤمنين عليه السّلام را ميبيند و باو ميفرمايد من همانم كه دوستم داشتى امروز بدرد تو خوردم و اين در قرآن است كه ميفرمايد الّذين آمنوا و كانوا يتّقون لهم البشرى فى الحيوة الدّنيا و فى الاخرة و باين مضمون روايات ديگرى هم نقل شده است و آنكه چون ملك الموت ببالين يكى از شيعيان حاضر شود او را بشارت ببهشت و امان از دوزخ دهد و درى از منزل او در بهشت برويش باز شود و باو گويد به بين اين جايگاه تو است در بهشت و اين پيغمبر و امير المؤمنين و حسنين عليهم السلام رفقاء تو هستند و اين معناى آيه شريفه است و در اقوال و مواعيد و ارادات الهيّه تغيير و تبديلى نيست و بشارت باهل ايمان و تقوى منجز است و قطعا به انجاز خواهد رسيد و اين فوز عظيم است كه فوق آن متصوّر نيست‌


جلد 3 صفحه 32

و در آيه آخر خداوند براى تسليت خاطر نبى اكرم صلّى اللّه عليه و آله و سلّم فرموده كه از گفتار ناهنجار كفّار آزرده و ملول مشو قوّت و قدرت و عزّت و نصرت تماما در دست خدا است بهر كس خواسته باشد عنايت خواهد فرمود و تو را خواسته و بتو وعده ظفر داده و بالاخره اولياء خود را بر اعداء غالب خواهد فرمود شنوا است اقوال آنها را و دانا است اعمال آنها را و غافل نيست از احوال آنها و بزودى بجزاى خودشان خواهد رساند.

اطیب البیان (سید عبدالحسین طیب)


أَلا إِن‌َّ أَولِياءَ اللّه‌ِ لا خَوف‌ٌ عَلَيهِم‌ وَ لا هُم‌ يَحزَنُون‌َ (62)

آگاه‌ باشيد محققا اولياء ‌خدا‌ هيچگونه‌ خوفي‌ ‌بر‌ ‌آنها‌ نيست‌ و نيستند ‌آنها‌ محزون‌ و غمناك‌.

كلام‌ ‌در‌ ‌اينکه‌ ‌آيه‌ ‌در‌ سه‌ جمله‌ واقع‌ ميشود: 1‌-‌ ‌در‌ جمله‌ أَلا إِن‌َّ أَولِياءَ اللّه‌ِ كيانند اولياء الهي‌ مقابل‌ اعداء اللّه‌ مراد دوستان‌ ‌خدا‌ هستند مثل‌ ملائكه‌ و انبياء و اوصياء و صلحاء و اتقياء ‌که‌ ما تَشاؤُن‌َ إِلّا أَن‌ يَشاءَ اللّه‌ُ و ‌از‌ علائم‌ دوستي‌ اينست‌ ‌که‌ قدمي‌ ‌بر‌ خلاف‌ رضاي‌ ‌خدا‌ برنميدارند و آنچه‌ ‌را‌ ‌که‌ ‌خدا‌ دوست‌ دارد ‌آنها‌ ‌هم‌ دوست‌ دارند و آنچه‌ ‌را‌ دشمن‌ دارد ‌آنها‌ ‌هم‌ دشمن‌ دارند، ‌از‌ ‌خدا‌ راضي‌ ‌خدا‌ ‌هم‌ ‌از‌ ‌آنها‌ راضي‌، صاحب‌ نفس‌ مطمئنه‌ هستند و قبلا ‌در‌ معاني‌ ولي‌ متذكر شده‌ايم‌ 2‌-‌ ‌در‌ جمله‌ لا خَوف‌ٌ عَلَيهِم‌ ‌است‌ اشاره‌ ‌به‌ اينكه‌ ‌در‌ واردات‌ دنيوي‌ ‌هر‌ چه‌ هست‌ ميدانند عين‌ صلاح‌ ‌است‌ و راضي‌ بقضاء الهي‌ هستند و ميگويند

الهي‌ رضا بقضائك‌ صبرا ‌علي‌ بلائك‌ ‌لا‌ معبود لي‌ سواك‌

و ‌در‌ امور آخرت‌ ايمن‌ ‌از‌ عذاب‌

جلد 9 - صفحه 417

و سخت‌ الهي‌ ‌که‌ معني‌ ايمانست‌ و نفس‌ مطمئنه‌ ‌هم‌ ‌از‌ همين‌ ماده‌ ‌است‌ و ‌اينکه‌ منافات‌ ندارد ‌از‌ حالت‌ خوف‌ ‌که‌ جلوگير ‌از‌ مخالفت‌ ‌باشد‌ ‌که‌ معني‌ عدالت‌ و عصمت‌ ‌است‌ چنانچه‌ مكررا بيان‌ ‌شده‌.

3‌-‌ وَ لا هُم‌ يَحزَنُون‌َ غناء و فقر، عزت‌ و ذات‌، صحت‌ و مرض‌، حيات‌ و موت‌ نعمت‌ و بلاء تمام‌ نزد ‌آنها‌ مساويست‌ و تمام‌ ‌از‌ يك‌ منشأ صحيح‌ ‌است‌ و موافق‌ حكمت‌ و مصلحت‌ ‌است‌ بلكه‌ فوق‌ اينها خوديتي‌ ‌در‌ ‌خود‌ نمي‌ بينند و بغير ‌خدا‌ ‌حتي‌ بخود توجهي‌ ندارند.

برگزیده تفسیر نمونه


]

(آیه 62)- آرامش روح در سایه ایمان! چون در آیات گذشته قسمتهایی از حالات مشرکان و افراد بی‌ایمان مطرح شده بود. از این به بعد شرح حال مؤمنان مخلص و مجاهد و پرهیزکار که درست در نقطه مقابل هستند بیان گردیده، آیه می‌گوید: «آگاه باشید که اولیای خدا نه ترسی بر آنان است و نه غمی دارند» (أَلا إِنَّ أَوْلِیاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ).

منظور غمهای مادی و ترسهای دنیوی است، و گر نه دوستان خدا وجودشان از خوف او مالامال است، ترس از عدم انجام وظایف و مسؤولیتها، و اندوه بر آنچه از موفقیتها از آنان فوت شده، که این ترس و اندوه جنبه معنوی دارد و مایه تکامل وجود انسان و ترقی اوست به عکس ترس و اندوه‌های مادی که مایه انحطاط و تنزّل است.

اولیاء خدا کسانی هستند، که میان آنان و خدا حائل و فاصله‌ای نیست، حجابها از قلبشان کنار رفته، و در پرتو نور معرفت و ایمان و عمل پاک، خدا را با چشم دل چنان می‌بینند که هیچ گونه شک و تردیدی به دلهایشان راه نمی‌یابد، و به خاطر همین آشنایی با خدا ماسوای خدا در نظرشان کوچک و کم ارزش و ناپایدار و بی‌مقدار است.

نکات آیه

۱ - اولیاى خدا، کسانى هستند که حوادث ناگوار روزگار در دیدگاه آنان، مکروه و ناخوشایند جلوه نمى کند. (ألا إن أولیاء اللّه لا خوف علیهم) «خوف» ; یعنى، انتظار وقوع امر ناخوشایندى را داشتن (مفردات راغب). برداشت فوق بر این اساس است که: چون زندگى در دنیا بىوقوع حوادث ناگوار - خصوصاً براى بندگان مقرب خدا - ممکن نیست، پس نفى خوف از آنان، قهراً به این معناست که حوادث دنیوى در ذائقه آنان، مکروه و ناخوشایند جلوه نمى کند.

۲ - اولیاى خدا، کسانى هستند که هر آنچه حوادث روزگار از کفشان برباید، غمى به دل راه نداده و غبار اندوه بر چهره شان نمى نشیند. (ألا إن أولیاء اللّه ... و لا هم یحزنون)

۳ - دوستى خدا، مایه رفع اندوه و ترس انسان است. (ألا إن أولیاء اللّه لا خوف علیهم و لا هم یحزنون)

۴ - اولیاى خدا، برخوردار از اطمینان، سکون و آرامش نفس (ألا إن أولیاء اللّه لا خوف علیهم و لا هم یحزنون)

روایات و احادیث

۵ - از امام باقر (ع) روایت شده که فرمود: «وجدنا فى کتاب على بن الحسین(ع) «ألا إن أولیاء اللّه لا خوف علیهم و لا هم یحزنون» قال: إذا أدوا فرائض اللّه و أخذوا بسنن رسول اللّه(ص)، و تورّعوا عن محارم اللّه و زهدوا فى عاجل زهرة الدنیا و رغبوا فیما عند اللّه و اکتسبوا الطیب من رزق اللّه لا یریدون به التفاخر و التکاثر ثم انفقوا فیما یلزمهم من حقوق واجبة فأولئک الذین بارک اللّه لهم فیما اکتسبوا و یثابون على ما قدموا لأخرتهم ;[۱] در نوشته امام على بن الحسین (ع) یافتیم که به دنبال ذکر این آیه شریفه «ألا إن أولیاء اللّه ... » فرموده است: هر گاه [کسانى] واجبات خدا را انجام مى دهند و به سنّتهاى رسول خدا (ص) عمل کنند و از حرامهاى خدا پرهیز نمایند و به زرق و برق دنیا بى اعتنا باشند و به آنچه نزد خداست روى آورند و روزى حلال و پسندیده خدا را کسب کنند و آن را وسیله تفاخر و تکاثر قرار ندهند ; بلکه در مصارف لازمه و حقوق واجبه خود مصرف نمایند، اینانند که خداوند دستاوردهایشان را با برکت قرار مى دهد براى آنچه پیش فرستاده اند براى آخرتشان، پاداش مى گیرند».

۶ - ابن عباس گوید از رسول خدا(ص) سؤال شد: «یا رسول اللّه من اولیاء اللّه؟ قال: الذین اذا رُؤُوا ذُکِرَ اللّه ;[۲] اولیاء اللّه چه کسانى اند؟ فرمود: کسانى که دیدارشان خدا را به یاد مى آورد».

۷ - از رسول خدا(ص) روایت شده است: «قال اللّه تعالى: حقت محبّتى للمتحابین فىّ و حقت محبّتى للمتزاورین فىّ و حقت محبّتى للمتجالسین فىّ، الذین یعمرون مساجدى بذکرى و یعلمون الناس الخیر و یدعونهم إلى طاعتى أولئک اولیائى الذین أظلمهم فى ظل عرشى و أسکنهم فى جوارى و آمنهم من عذابى و أدخلهم الجنة قبل الناس بخمس مأة عام ... ثم قرء نبى اللّه: «ألا إن اولیاء اللّه لا خوف علیهم و لا هم یحزنون» ;[۳] خداى تعالى فرمود: محبّت من ثابت و حتمى است براى کسانى که در راه من، با یکدیگر دوستى مى کنند و به دیدن یکدیگر مى روند و با یکدیگر همنشینى دارند. کسانى که مساجد مرا به وسیله ذکر من آباد مى کنند و خوبیها را به مردم مى آموزند و آنان را به طاعت من دعوت مى کنند، اینانند اولیاى من که آنان را در سایه عرش خود جاى مى دهم و در جوار خود ساکن مى سازم و از عذاب خود ایمن مى کنم و پانصد سال قبل از مردم، آنان را وارد بهشت مى نمایم ... سپس پیغمبر (ص) این آیه را تلاوت فرمود: ألا إن أولیاء اللّه ... ».

موضوعات مرتبط

  • اندوه: عوامل رفع اندوه ۳
  • اولیاء اللّه: اطمینان اولیاء اللّه ۴ ; اولیاء اللّه و اندوه ۵ ; اولیاء اللّه و ترس ۵ ; اولیاء اللّه و سختیخها ۱، ۲ ; شخصیت اولیاء اللّه ۱، ۲ ; فضایل اولیاء اللّه ۴، ۵، ۷ ; مراد از اولیاء اللّه ۶
  • ترس: عوامل رفع ترس ۳
  • تکلیف: اهمیّت عمل به تکلیف ۵
  • خدا: آثار دوستى خدا ۳
  • محبوبان خدا: ۷

منابع

  1. تفسیر عیاشى، ج ۲، ص ۱۲۴، ح ۳۱ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۳۰۹، ح ۹۲.
  2. الدر المنثور، ج ۴، ص ۳۷۰.
  3. الدر المنثور، ج ۴، ص ۳۷۲.