المدثر ١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۳۲ توسط 127.0.0.1 (بحث) (افزودن سال نزول)


ترجمه

ای جامه خواب به خود پیچیده (و در بستر آرمیده)!

هان، اى جامه بر خود كشيده
اى كشيده رداى شب بر سر،
الا ای رسولی که خود را به لباس (حیرت و فکرت) در پیچیده‌ای.
ای جامه برخود پوشیده!
اى جامه در سر كشيده،
ای مرد جامه بر خود پیچیده‌
اى جامه به خود پيچيده- يا اى جامه بسركشيده-،
ای جامه بر سر کشیده (و در بستر خواب آرمیده!).
ای خموش در خود فرورفته (و) خویشتن را پوشیده‌،
ای به جامه خواب‌رفته‌


سوره المدثر آیه ١ المدثر ٢
سوره : سوره المدثر
نزول : ١ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٣
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«مُدَّثِّرُ»: کسی که جامه بر سر کشیده باشد. اصل آن (الْمُتَدَثِّرُ) است. مخاطب پیغمبر اسلام است که از تمسخر کفّار و سخنان ناروای ایشان به خانه خود رفته و جامه‌ای بر سر می‌کشد، و یا به بستر می‌رود. امّا فرمان آسمانی او را به جدّ و جهد در کار تبلیغ می‌خواند. یا مراد جامه نبوّت و پیغمبری است (نگا: قاسمی).


تفسیر

نکات آیه

۱ - نزول وحى بر پیامبر(ص)، به هنگامى که آن حضرت رِدا بر خود پیچیده بود. (یأیّها المدّثّر) «دثار»، به معناى لباس رویین و آنچه روى لباس زیرین به تن مى کنند (مانند ردا و...) است.

۲ - پیامبر(ص)، مورد لطف و عنایت ویژه خداوند (یأیّها المدّثّر) خطاب به پیامبر(ص) در حالى که آن حضرت ردا بر تن پیچیده است - به جاى خطاب با عنوان رسول و نبىّ - مى تواند بیانگر حقیقت یاد شده باشد.

روایات و احادیث

۳ - «قال جابر: ...حدّثنا رسولَ اللّه(ص) قال: جاورتُ بحِراء، فلمّا قضیتُ جوارى فنُودیتُ فنظرتُ عن یمینى فلم أَرَ شیئاً و نظرتُ عن شمالى فلم أر شیئاً و نظرت خَلْفى فلم أر شیئاً، فرفعتُ رأسى فإذا المَلَک الذى جاءنى بحراء جالس على کرسىّ بین السماء و الأرض فجثثتُ منه رُعباً فرجعتُ فقلت: دَثِّرونى فدَثَّرونى فنزلتُ «یا أیّها المدّثّر...»;[۱] جابر گوید: ... رسول خدا(ص) براى ما حدیث نمود، که مجاور «حراء» بودم. پس چون مجاورت من پایان یافت، به من ندا داده شد و من [از پى ندا] به طرف راست خود نگاه کردم، چیزى را ندیدم; به طرف چپ خود نگاه کردم، چیزى را ندیدم; به پشت سر خود نگاه کردم، چیزى را ندیدم. پس سر خود را بالا کردم، دیدم فرشته اى که در «حراء» نزد من آمد، بین آسمان و زمین بر کرسى نشسته است، از رعب او از جاى جستم و [به خانه] برگشتم و گفتم: مرا بپوشانید. پس مرا پوشاندند که آیه «یا أیّها المدّثّر...» نازل شد».

۴ - «عن الکلبىّ عن أبى عبداللّه(ع) قال: قال لى: کم لمحمّد اسم فى القرآن، قال: قلت: اسمان أو ثلاث، فقال: یا کلبىّ له عشرةُ أسماء... و «یا أیّها المدّثّر»...;[۲] از کلبى روایت شد که گفت: امام صادق(ع) به من فرمود: براى محمّد(ص) در قرآن چند نام است؟ گفتم: دو یا سه نام. فرمود: اى کلبى! براى آن حضرت ده نام است... [و از جمله آن اسامى ]«...المدّثّر» است...».

موضوعات مرتبط

  • لطف خدا: مشمولان لطف خدا ۲
  • محمد(ص): آثار وحى به محمد(ص) ۳; فضایل محمد(ص) ۲; لباس محمد(ص) ۱; نامهاى محمد(ص) ۴; وحى به محمد(ص) ۱
  • مدثر :۴

منابع

  1. الدرّالمنثور، ج ۸، ص ۳۲۴; نورالثقلین، ج ۵، ص ۴۵۲، ح ۳.
  2. بصایرالدرجات صفار، ص ۵۱۲، ح ۲۶; بحارالأنوار، ج ۱۶، ص ۱۰۱، ح ۳۹.