الفرقان ٥٢

از الکتاب
کپی متن آیه
فَلاَ تُطِعِ‌ الْکَافِرِينَ‌ وَ جَاهِدْهُمْ‌ بِهِ‌ جِهَاداً کَبِيراً

ترجمه

بنابر این از کافران اطاعت مکن، و بوسیله آن [= قرآن‌] با آنان جهاد بزرگی بنما!

ترتیل:
ترجمه:
الفرقان ٥١ آیه ٥٢ الفرقان ٥٣
سوره : سوره الفرقان
نزول : ٦ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٨
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«جَاهِدْهُم بِهِ»: با حجّت و برهان و درسها و عبرتهای قرآن، جهاد فکری و فرهنگی و تبلیغاتی را با کافران به راه انداز. هر چند در آیات پیشین از قرآن نامی به میان نیامده است، ولی هر کلمه و هر جمله‌ای از آیه‌های قبلی بخشی از قرآن بوده و تسمیه کلّ به اسم جزء روا است (نگا: بقره / . از سوی دیگر حضور قرآن در ذهن، خود مرجع ضمیر است.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر


نکات آیه

۱ - پیامبر(ص) وظیفه دار پرهیز از هرگونه اطاعت و تن دادن به خواسته هاى کافران (فلاتطع الکفرین) «طاعت»; یعنى، عمل کردن به آنچه که از انسان خواسته شده است.

۲ - کافران، متوقف کردن دعوت به اسلام و محدود ساختن آن را، از پیامبر(ص) خواستار شدند. (و لو شئنا لبعثنا فى کلّ قریة نذیرًا . فلاتطع الکفرین) با توجه به معناى لغوى «طاعت» (عمل کردن به آنچه که از انسان خواسته شده است) مى توان برداشت یاد شده را به دست آورد; زیرا آنچه که کافران از پیامبر(ص) خواسته بودند - با توجه به آیه قبل که سخن از جهانى بودن رسالت پیامبراسلام(ص) بود و آیه شریفه متفرع بر آن شده (فلاتطع الکافرین) - مى تواند توقف و محدود شدن رسالت باشد.

۳ - اطاعت از کافران و تن دادن به خواسته هاى کفر آمیزشان، حرام است. (فلاتطع الکفرین)

۴ - پیامبر(ص)، وظیفه دار مبارزه گسترده فرهنگى و تبلیغى با جریان کفر و شرک، با محور قرار دادن قرآن (فلاتطع الکفرین و جهدهم به جهادًا کبیرًا) مرجع ضمیر «به» به قرینه مقام (یعنى، آیه قبل که از انذار رسول به مردمان سخن گفته است) قرآن کریم است و آمدن مفعول مطق (جهاداً) و توصیف آن به «کبیراً»، بیانگر گستردگى و بزرگى این جهاد مى باشد.

۵ - قرآن، در هر عصر و زمان و در سطح جهانى، توانا و شایسته براى مبارزه با جریان کفر و شرک (فلاتطع الکفرین و جهدهم به جهادًا کبیرًا) فرمان خداوند به جهاد بزرگ با کافران به وسیله قرآن - پس از یادآورى جاودانگى و جهانى بودن رسالت پیامبر(ص) - حاکى از آن است که قرآن، کتابى توانا و شایسته براى مبارزه جهانى و همیشگى با جریان کفر و شرک است.

۶ - مبارزه با جریان کفر و شرک، کارى است سخت که تلاش گسترده و طاقت فرسایى را مى طلبد. (فلاتطع الکفرین و جهدهم به جهادًا کبیرًا) فرمان خداوند به جهاد بزرگ و گسترده، پس از دستور به اطاعت نکردن از کافران، مى تواند گویاى مطلب یادشده باشد.

۷ - تلاش در راه احیاى معارف دین و مبارزه فرهنگى با جریان کفر و شرک، جهادى بزرگ و با عظمت (فلاتطع الکفرین و جهدهم به جهادًا کبیرًا)

۸ - مبارزه و جهاد فرهنگى با کفر و شرک، هدف کلى قرآن و محور اصلى دعوت پیامبراسلام(ص) (و جهدهم به جهادًا کبیرًا)

موضوعات مرتبط

  • اسلام: ممانعت از تبلیغ اسلام ۲
  • اطاعت: حرمت اطاعت از کافران ۳
  • جهاد: جهاد بزرگ ۷
  • دین: اهمیت احیاى دین ۷
  • شرک: ابزار مبارزه با شرک ۴; سختى مبارزه با شرک ۶; مبارزه با شرک ۷، ۸
  • قرآن: اهداف قرآن ۸; شرک ستیزى قرآن ۵; قرآن و مقتضیات زمان ۵; کفرستیزى قرآن ۵; نقش قرآن ۴; ویژگیهاى قرآن ۵
  • کافران: اجتناب از اطاعت کافران ۱; خواسته هاى کافران ۲
  • کفر: ابزار مبارزه با کفر ۴; سختى مبارزه با کفر ۶; مبارزه با کفر ۷، ۸
  • مبارزه: مبارزه فرهنگى ۴، ۷، ۸
  • محرمات ۳:
  • محمد(ص) : اصول دعوت محمد(ص) ۸; ممانعت از دعوت محمد(ص) ۲; مسؤولیت محمد(ص) ۱، ۴

منابع