الْکِتَاب
ریشه کلمه
به معنى «مكتوب» و نوشته شده است و بدون ترديد منظور از كتاب در آيه ذٰلِکَ الْکِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى... (٢) قرآن مجيد است كه به عظمت آن اشاره كرده، مىگويد: «اين همان كتاب باعظمتى است كه هيچ گونه ترديد در آن وجود ندارد...»
بعلاوه كتاب گاهى به معنى وسيعترى اطلاق مىشود، به معنى مطالبى كه درخور نوشتن است و به صورت مكتوب بيرون خواهد آمد، هر چند تا آن زمان نوشته نشده باشد، در سوره ص آيه ۲۹ مىخوانيم: </كِتابٌ اَنزَلناهُ اِلَيكَ مُبارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا اياتِه.../> «اين كتابى است كه بر تو نازل كرديم، كتابى است پربركت تا مردم در آيات آن بينديشند...». مسلم است كه قرآن قبل از نزولش به صورت نوشتهاى در ميان انسانها وجود نداشت. اين احتمال وجود دارد كه تعبير به كتاب اشاره به مكتوب بودنش در «لوح محفوظ» باشد.
در آيه ۱۱ سوره فاطر مىخوانيم: </... وَ ما يُعَمَّرُ مِن مُعَمَّرٍ وَ لا يُنقَصُ مِن عُمُرِه اِلاّ فى كِتابٍ.../> «و هيچ انسانى عمر طولانى نمىكند و هيچ كس از عمرش كاسته نمىشود مگر اين كه در كتاب، ثبت است». در اين آيه منظور از «كتاب» همان علم بىپايان خداوند است و اين كه بعضى آن را به «لوح محفوظ» و يا «نامه حيات انسان» تفسير كردهاند آن هم به علم خداوند بازمىگردد.
در بسيارى از موارد، مادّه «كتابت» (نوشتن) كنايه از الزام و ايجاب و تعهّد مىباشد، زيرا يكى از آثار نوشتن مسلّم شدن و ثابت ماندن چيزى است، چنانكه در آيه ۵۴ سوره انعام مىخوانيم: </... كَتَبَ رَبُّكُم عَلى نَفسِهِ الرَّحمَةَ.../> «پروردگار شما رحمت را بر خود فرض كرده است».