روایت:الکافی جلد ۲ ش ۱۷۳۳: تفاوت میان نسخهها
(Edited by QRobot) |
جز (Move page script صفحهٔ الکافی جلد ۲ ش ۱۷۳۳ را بدون برجایگذاشتن تغییرمسیر به روایت:الکافی جلد ۲ ش ۱۷۳۳ منتقل کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۲۷ شهریور ۱۳۹۶، ساعت ۰۱:۳۱
آدرس: الكافي، جلد ۲، كِتَابُ الدُّعَاء
عده من اصحابنا عن سهل بن زياد عن جعفر بن محمد الاشعري عن ابن القداح عن ابي عبد الله ع قال :
الکافی جلد ۲ ش ۱۷۳۲ | حدیث | الکافی جلد ۲ ش ۱۷۳۴ | |||||||||||||
|
ترجمه
کمره ای, اصول کافی ترجمه کمره ای جلد ۶, ۹۹
از امام صادق (ع)، فرمود: چيزى نيست مگر آنكه براى آن حدّى است كه بدان پايان پذيرد جز ذكر خدا كه پايانى ندارد، خدا عز و جل فريضههائى واجب كرده است و هر كه آنها را انجام دهد همان حدّ و پايان آنها است، و ماه رمضان است و هر كه آن را روزه دارد همان حدّ و پايان آن است، و حجّ را واجب كرده است و هر كه حجّ كرد به پايان آن رسيده جز همان ذكر خدا، به راستى كه خدا عز و جل به اندك از آن راضى نشده و براى آن پايانى مقرر نكرده است، سپس اين آيه را خواند (۴۲ سوره احزاب): «أيا كسانى كه گرويديد! ياد كنيد خدا را بسيار و تسبيح گوئيدش در بامداد و پسين» پس فرمود: خدا براى آن حدّى مقرر نكرده كه در آن به پايان رسد، فرمود (ع): پدرم بسيار ذكر خدا مىكرد، من به همراه او مىرفتم و او ذكر خدا مىگفت، با او ذكر غذا مىخوردم و او ذكر خدا مىگفت، و هر آينه كه با مردم در گفتگو بود و آنش از ذكر خدا باز نمىداشت و من مىديدم زبانش به كامش چسبيده بود و مىفرمود: «لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ» و شيوهاش بود كه ماها را انجمن مىكرد و دستور مىداد به ذكر خدا تا آفتاب مىزد و هر كدام ما كه قرائت (قرآن) مىدانستيم، دستور به قرائت مىداد و هر كدام كه قرائت نمىدانستيم، او را دستور به ذكر مىداد. در هر خانه قرآن خوانده شود و ذكر خدا عز و جل گردد، بركتش فزون شود و فرشتهها در آن در آيند و شياطين از آن دورى گزينند و براى اهل آسمان بدرخشد چنانچه ستارههاى فروزان براى اهل زمين مىدرخشند و هر آن خانه كه در آن قرآن نخوانند و ذكر خدا نگويند، بركتش كم شود و فرشتهها از آن دورى گزينند و شياطين در آن حاضر شوند. و محققاً رسول خدا (ص) فرموده است: آيا به شما خبر ندهم از بهترين كارهاى شما كه درجه بلندترى است براى شما و در نزد خداوند شما بهتر شما را پاك دامن مىكند و از پول طلا و نقره براى شما بهتر است و خوبتر از آن است كه به دشمن خود برخوريد و با آنها نبرد كنيد و از آنها بكشيد و كشته شويد؟ عرض كردند: يا رسول اللَّه! چرا، فرمود: آن بسيار ذكر خدا كردن است، سپس فرمود: مردى نزد پيغمبر (ص) آمد و عرض كرد: بهترين اهل مسجد كيست؟ فرمود: آنكه بسيار ذكر خدا كند و رسول خدا (ص)، فرمود: به هر كه زبان گوياى به ذكر خدا داده شده است خير دنيا و آخرت به او داده شده است و در تفسير قول خدا تعالى (۶ سوره مدّثر): «و منّت مگذار كه كار بيشترى كردى» فرمود: آنچه كار خوب براى خدا كردى آن را بيش مشمار.
مصطفوى, اصول کافی ترجمه مصطفوی جلد ۴, ۲۵۷
حضرت صادق عليه السلام فرمود: هيچ چيز نيست جز آنكه براى آن حدى (و اندازهاى) است كه بدان پايان پذيرد مگر ذكر كه حدى ندارد تا پايان پذيرد، خداى عز و جل فرائض را واجب كرده و هر كه آنها را بجاى آورد همان حد و انتهاى آنها است، و ماه رمضانست پس هر كه آن را روز دارد همان حد آن است، و حج (واجب است) و هر كه حج كرد بپايان رسانده، مگر همان ذكر كه براستى خداى عز و جل باندك آن راضى نشده و انتها و حدى براى آن قرار نداده كه بدان پايان يابد، سپس اين آيه را تلاوت فرمود: «اى آنان كه ايمان آورديد ياد كنيد خدا را بسيار، و تسبيحش گوئيد بامدادان و شامگاهان» (سوره احزاب آيه ۴۱- ۴۲) پس فرمود: خداى عز و جل براى آن حدى كه بدان پايان پذيرد قرار نداده است. فرمود: و پدرم فراوان ذكر خدا ميكرد، (گاهى) من بهمراه او ميرفتم و او ذكر خدا ميكرد، با او غذا ميخوردم او ذكر خدا ميكرد، و (گاهى) با مردم گفتگو ميكرد ولى آن از ذكر خدا بازش نميداشت و من ميديدم زبانش را كه چسبيده بكامش بود و ميگفت: « لا اله الا اللَّه » و پيوسته ما را انجمن ميكرد، و ما را بذكر خدا فرمان ميداد تا آفتاب بزند، و هر كدام ما كه خواندن (قرآن) ميدانستيم دستور بخواندن ميداد، و هر كدام نميدانست باو دستور ذكر ميفرمود. در هر خانهاى كه قرآن خوانده شود و ذكر خداى عز و جل شود بركت آن خانه زياد گردد، و فرشتگان در آن خانه آيند، و شياطين از آن دورى كنند، و براى اهل آسمان بدرخشد چنانچه ستاره فروزان براى اهل زمين ميدرخشد، و (اما) خانهاى كه در آن قرآن خوانده نشود و خدا در آن خانه ذكر نشود بركتش كم شود و فرشتگان از آن دورى كنند و شياطين در آن خانه درآيند. و بتحقيق رسول خدا (ص) فرموده: آيا شما را آگاه نكنم به بهترين كارهايتان كه در درجات شما از همه كارها بالاتر، و نزد خداوند از همه پاكتر و پاكيزهتر است، و براى شما از دينار (طلا) و درهم (نقره) بهتر، و از اينكه با دشمن خودتان برخورد كنيد (و جهاد كنيد) و شما آنها را بكشيد و آنها شما را بكشند خوبتر است؟ عرضكردند: چرا، فرمود: آن بسيار ذكر خدا كردنست، سپس فرمود: مردى خدمت پيغمبر (ص) فرمود: هر كه زبانى گوياى بذكر خدا باو داده شده است خير دنيا و آخرت باو داده شده، و در باره گفتار خداى تعالى: «و منت منه كه فزونىجوئى» (سوره مدثر آيه ۶) فرمود، (يعنى) آنچه كار خير براى خدا كردى آن را بيش مشمار.
محمدعلى اردكانى, تحفة الأولياء( ترجمه أصول كافى) - جلد ۴, ۳۶۵
چند نفر از اصحاب ما روايت كردهاند، از سهل بن زياد، از جعفر بن محمد اشعرى، از ابنقدّاح، از امام جعفر صادق عليه السلام كه فرمود: «چيزى نيست، مگر آنكه از برايش اندازهاى است كه به سوى آن منتهى مىشود، مگر ذكر، كه آن را اندازهاى نيست كه به سوى آن منتهى شود. و خداى- تعالى- واجبات را واجب ساخت، پس هر كه آنها را به جا آورد، همان اندازه آنها است. و روزه ماه رمضان را واجب ساخت، پس هر كه آن را روزه بگيرد، همان اندازه آن است. و حج را واجب ساخت، پس هر كه حج كند، همان اندازه آن است، مگر ذكر، كه خداى- تعالى- به كم از آن راضى نشده و از براى آن اندازهاى قرار نداده كه به سوى آن منتهى شود». بعد از آن، اين آيه را خواند كه: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً* وَ سَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَ أَصِيلًا» «۱»؛ يعنى: «اى كسانى كه ايمان آوردهايد! ياد كنيد خدا را، ياد كردن بسيار، و تسبيح و تنزيه كنيد او را در بامداد». و حضرت فرمود كه: «خداى- تعالى- از براى آن اندازهاى قرار نداده كه به سوى آن منتهى شود». و فرمود كه: «پدرم ذكرش بسيار بود. هر آينه با او راه مىرفتم و او ذكر خدا مىكرد، و با او طعام مىخوردم و او ذكر خدا مىكرد، و قوم را حديث مىكرد و با ايشان سخن مىگفت و آن، او را از ذكر خدا مشغول نمىساخت، و زبانش را مىديدم كه به كام بالايش چسبيده بود و مىفرمود: لا الهَ الّا اللَّه، و ما را جمع مىنمود و به ذكر خدا امر مىفرمود تا آفتاب برآيد. و هر كه را از ما كه مىتوانست قرآن بخواند، به خواندن امر مىفرمود، و هر كه از ما نمىتوانست قرآن بخواند، او را به ذكر امر مىفرمود. و خانهاى كه قرآن در آن خوانده مىشود و خداى- تعالى- در آن ياد مىشود، بركتش بسيار مىشود، و فرشتگان در آن خانه حاضر مىشوند، و شياطين از آنجا دور مىگردند، و آن خانه از براى اهل آسمان روشنى دهد، چنانكه ستارهاى درخشان از براى اهل زمين روشنى مىدهد. و خانهاى كه قرآن در آن خوانده نمىشود و ذكر خدا در آن نمىشود، بركتش كم مىشود، و فرشتگان از آن دور مىشوند، و شياطين در آن حاضر مىشوند. و رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود كه: آيا نمىخواهيد شما را خبر دهم به بهترين اعمال شما كه در درجات شما از همه آنها بلندكنندهتر، و در نزد پادشاه شما از همه آنها پاكتر، و از براى شما بهتر است از دينار و درهم، و بهتر است از براى شما از آنكه دشمنان خويش را ملاقات كنيد و در جنگ به هم رسيد، پس شما ايشان را بكشيد و ايشان شما را بكشند؟ صحابه عرض كردند: بلى، مىخواهم. فرمود: بسيار ياد كردن خداى- تعالى-». بعد از آن حضرت صادق عليه السلام فرمود كه: «مردى به خدمت پيغمبر صلى الله عليه و آله آمد و عرض كرد كه: بهترين مردم مسجد كيست؟ فرمود: آنكه از همه ايشان بيشتر خدا را ذكر كند. و رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود كه: هر كه زبان ذاكرى به او عطا شود، به حقيقت كه خوبى دنيا و آخرت به او عطا شده». و در قول خداى- تعالى-: «وَ لا تَمْنُنْ تَسْتَكْثِرُ» «۲» كه ترجمه ظاهر آن اين است كه: «منّت مگذار و عطا مده در حالتى كه آن را بسيار شمارى». فرمود كه: «بسيار مشمار آنچه را كه كردهاى از براى خدا از خوبى». (۱). احزاب، ۴۱ و ۴۲.
(۲). مدثر، ۶.