گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۰ بخش۳۷: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴: خط ۴:




بعضى ديگر گفته اند: مراد همان نيروى بدنيشان است همچنانكه مى بينيم نوح (عليه السلام ) آنجا كه همين وعده را به قوم خود مى دهد مى فرمايد: «'''استغفروا ربكم انه كان غفارا يرسل السماء عليكم مدرارا و يمددكم باموال و بنين '''» ولى بعيد نيست كه بگوييم : هر دو جور زيادتى را شامل شود بهتر است.
بعضى ديگر گفته اند: مراد همان نيروى بدنی شان است، همچنان كه مى بينيم نوح «عليه السلام»، آن جا كه همين وعده را به قوم خود مى دهد، مى فرمايد: «استَغفِرُوا رَبَّكُم إنَّهُ كَانَ غَفَّاراً يُرسِلِ السَّمَاءَ عَلَيكُم مِدرَاراً وَ يُمدِدكُم بِأموَالٍ وَ بَنِينَ»، ولى بعيد نيست كه بگوييم: هر دو جور زيادتى را شامل شود، بهتر است.


«'''و لا تتولوا مجرمين '''» - اين جمله به منزله تفسير براى جمله: «استغفروا ربكم ثم توبوا اليه» است و چنين معنا مى دهد كه عبادت كردنتان در برابر آلهه اى كه به جاى خداى تعالى اتخاذ كرده ايد جرمى است از شما، و معصيتى است كه شما را مستوجب آن مى كند كه سخط الهى و عذابش بر شما نازل گردد و چون چنين است پس بايد هر چه زودتر از جرمى كه كرده ايد استغفار نموده و با ايمان آوردنتان به سوى خدا برگرديد تا او شما را رحم كند و ابرهاى بارنده را با باران هاى مفيد برايتان بفرستد و نيرويى بر نيروى شما بيفزايد.
«'''وَ لَا تَتَوَلَّوا مُجرِمِينَ '''» - اين جمله، به منزله تفسير براى جملۀ: «استَغفِرُوا رَبَّكُم ثُمَّ تُوبُوا إلَيهِ» است و چنين معنا مى دهد كه عبادت كردنتان در برابر آلهه اى كه به جاى خداى تعالى اتخاذ كرده ايد، جرمى است از شما، و معصيتى است كه شما را مستوجب آن مى كند كه سخط الهى و عذابش بر شما نازل گردد، و چون چنين است، پس بايد هر چه زودتر از جرمى كه كرده ايد، استغفار نموده و با ايمان آوردنتان، به سوى خدا برگرديد، تا او شما را رحم كند و ابرهاى بارنده را با باران هاى مفيد برايتان بفرستد و نيرويى بر نيروى شما بيفزايد.


از اين آيه دو نكته استفاده مى شود: يكى اينكه آيه شريفه اشعار و بلكه دلالت مى كند بر اينكه قوم هود گرفتار خشكسالى بوده اند و آسمان از باريدن بر آنان دريغ مى ورزيده و در نتيجه گرانى و قحطى در بين آنان پديد آمده بوده ، كه اين معنا هم از جمله «'''يرسل السماء'''» استفاده مى شود و هم از آيه شريفه زير كه مى فرمايد: «فلما راوه عارضا مستقبل اوديتهم قالوا هذا عارض ممطرنا بل هو ما استعجلتم به ريح فيها عذاب اليم».
از اين آيه، دو نكته استفاده مى شود:  
 
يكى اين كه: آيه شريفه، إشعار و بلكه دلالت مى كند بر اين كه قوم هود گرفتار خشكسالى بوده اند و آسمان از باريدن بر آنان دريغ مى ورزيده، و در نتيجه گرانى و قحطى در بين آنان پديد آمده بوده، كه اين معنا هم از جملۀ «يُرسِلِ السَّمَاءَ» استفاده مى شود، و هم از آيه شريفه زير كه مى فرمايد: «فَلَمَّا رَأوهُ عَارِضاً مُستَقبِلَ أودِيَتِهِم قَالُوا هَذَا عَارِضٌ مُمطِرُنَا بَل هُوَ مَا استَعجَلتُم بِهِ رِيحٌ فِيهَا عَذَابٌ ألِيمٌ».
<span id='link300'><span>
<span id='link300'><span>


نكته دوم اينكه مى فهماند ارتباطى كامل بين اعمال انسانها با حوادث عالم برقرار است ، حوادثى كه با زندگى انسانها تماس دارد، اعمال صالح باعث مى شود كه خيرات عالم زياد شود و بركات نازل گردد، و اعمال زشت باعث مى شود بلاها و محنتها پشت سر هم بر سر انسانها فرود آيد و نقمت و بدبختى و هلاكت به سوى او جلب شود، و اين نكته از آيات ديگر قرآنى نيز استفاده مى شود از آن جمله آيه زير همين مطلب را بطور صريح خاطرنشان نموده ،
نكته دوم اين كه: مى فهماند ارتباطى كامل بين اعمال انسان ها با حوادث عالَم برقرار است. حوادثى كه با زندگى انسان ها تماس دارد. اعمال صالح باعث مى شود كه خيرات عالَم زياد شود و بركات نازل گردد، و اعمال زشت، باعث مى شود بلاها و محنت ها، پشت سرِ هم، بر سر انسان ها فرود آيد و نقمت و بدبختى و هلاكت به سوى او جلب شود.
 
و اين نكته، از آيات ديگر قرآنى نيز استفاده مى شود. از آن جمله، آيه زير همين مطلب را بطور صريح خاطرنشان نموده، می فرماید:
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۰ صفحه ۴۴۶ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۰ صفحه ۴۴۶ </center>
مى فرمايد: «'''و لو ان اهل القرى امنوا و اتقوا لفتحنا عليهم بركات من السماء و الارض '''» كه ما در تفسير آيات ۹۴ - ۱۰۲ سوره اعراف در جلد هشتم اين كتاب و نيز در تحت عنوان احكام اعمال در جلد دوم اين كتاب پيرامون اين مطلب بطور مفصل بحث كرديم.
«وَ لَو أنَّ أهلَ القُرَى آمَنُوا وَ اتَّقَوا لَفَتَحنَا عَلَيهِم بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَ الأرض»، كه ما در تفسير آيات ۹۴ - ۱۰۲ سوره «اعراف»، در جلد هشتم اين كتاب، و نيز در تحت عنوان احكام اعمال، در جلد دوم اين كتاب، پيرامون اين مطلب به طور مفصل بحث كرديم.
<span id='link301'><span>
<span id='link301'><span>


۱۶٬۸۸۰

ویرایش