يونس ٤٠

از الکتاب
کپی متن آیه
وَ مِنْهُمْ‌ مَنْ‌ يُؤْمِنُ‌ بِهِ‌ وَ مِنْهُمْ‌ مَنْ‌ لاَ يُؤْمِنُ‌ بِهِ‌ وَ رَبُّکَ‌ أَعْلَمُ‌ بِالْمُفْسِدِينَ‌

ترجمه

بعضی از آنها، به آن ایمان می‌آورند؛ و بعضی ایمان نمی‌آورند؛ و پروردگارت به مفسدان آگاهتر است (و آنها را بهتر می‌شناسد)!

ترتیل:
ترجمه:
يونس ٣٩ آیه ٤٠ يونس ٤١
سوره : سوره يونس
نزول : ٤ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٥
تعداد حروف :


نزول

شأن نزول آیات ۳۹ و ۴.:

على بن ابراهیم گوید: این آیات درباره رجعت نازل گردیده است[۱] و نیز گویند آیه ۴. در شأن اهل کتاب نازل شده که بعضى از آن‌ها مانند عبدالله بن سلام و یاران او ایمان آوردند و عده دیگر آنان مانند سایر یهودیان ایمان نیاوردند.

و همچنین گویند: درباره اهل مکه نازل گردیده یعنى از قوم رسول خدا صلی الله علیه و آله کسانى هستند که بزودى به قرآن ایمان خواهند آورد و نیز کسانى هم هستند که هنوز ایمان نیاورده اند و نیز کسانى هم مى باشند که هرگز ایمان نخواهند آورد.[۲]

تفسیر


نکات آیه

۱ - برخى مشرکان، با اینکه آسمانى بودن قرآن را باور داشتند، به تکذیب آن برمى خاستند. (بل کذبوا ... و منهم من یؤمن به) این برداشت مبتنى بر این است که: ضمیر «هم» - با توجّه به ارتباط این آیه با آیات پیش - به تکذیب کنندگان قرآن برگردد و از «یؤمن» زمان حال اراده شده باشد.

۲ - برخى مشرکان، آسمانى بودن قرآن را باور نداشته، آن را تکذیب مى کردند. (و منهم من لا یؤمن به) این برداشت نیز مبتنى بر این است که ضمیر «هم» به تکذیب کنندگان قرآن برگردد.

۳ - هرگز همه مردم روى زمین، قرآن را انکار و تکذیب نخواهند کرد. (و منهم من یؤمن به و منهم من لا یؤمن به) برداشت فوق مبتنى بر این است که مراد از ضمیر «منهم» عموم مردم باشد ; که در این صورت، آیه در مقام بیان حال آنان به هنگام روبرو شدنشان با قرآن است.

۴ - هرگز تمامى مردم روى زمین، به قرآن ایمان نخواهند آورد. (و منهم من یؤمن به و منهم من لا یؤمن به)

۵ - مردم روزى زمین همواره نسبت به قرآن دو دسته هستند: مؤمن و کافر. (و منهم من یؤمن به و منهم من لا یؤمن به)

۶ - کسانى که به آسمانى بودن قرآن باور دارند و در عین حال آن را تکذیب مى کنند، مفسد هستند. (و منهم من یؤمن به ... و ربک أعلم بالمفسدین) برداشت بالا مبتنى بر این است که ضمیر «هم» به تکذیب کنندگان برگردد و مراد از «المفسدین» دسته اول (من یؤمن به) باشد.

۷ - کسانى که قرآن را مى پذیرند و به آن ایمان مى آورند، از رذیله فسادانگیزى منزه هستند. (و منهم من یؤمن به ... و ربک أعلم بالمفسدین)

۸ - کسانى که قرآن را تکذیب مى کنند، مردمى مفسد هستند. (و منهم من یؤمن به و منهم من لا یؤمن به و ربک أعلم بالمفسدین)

۹ - خداوند، بهتر و بیشتر از هر کس، به حال مفسدان روى زمین آگاه است. (و ربک أعلم بالمفسدین)

روایات و احادیث

۱۰ - «عن ابى جعفر(ع) فى قوله «و منهم من لا یؤمن به» فهم اعداء محمّد(ص) و آل محمّد(ع) من بعده ;[۳] از امام باقر (ع) روایت شده [از جمله ]کسانى که به قرآن ایمان نمى آورند» دشمنان محمّد و آل محمّد هستند که پس از او مى آیند».

موضوعات مرتبط

  • اهل بیت(ع): دشمنان اهل بیت(ع) ۱۰
  • خدا: اختصاصات خدا ۹
  • قرآن: افساد مکذبان قرآن ۶، ۸ ; کافران به قرآن ۵، ۱۰ ; مؤمنان به قرآن ۴، ۵، ۷ ; مکذبان قرآن ۱، ۲، ۳
  • مؤمنان: تنزیه مؤمنان ۷
  • محمّد(ص): دشمنان محمّد(ص) ۱۰
  • مردم: مردم و قرآن ۳، ۴، ۵
  • مشرکان: دشمنى مشرکان ۱ ; لجاجت مشرکان صدر اسلام ۱ ; مشرکان و قرآن ۱، ۲
  • مفسدان: ۶، ۸ علم خدا به مفسدان ۹

منابع

  1. البرهان فی تفسیر القرآن، باید دانست که رجعت عبارت از بازگشت پیامبران و ائمه طاهرین به این جهان است و با ظهور فرق دارد و معتقدین به آن گویند که رجعت مزبور پس از ظهور امام قائم علیه‌السلام انجام خواهد گرفت و درباره آن میان امامیه اختلاف است برخى اعتقاد به رجعت دارند و بعضى معتقد به آن نیستند در هر حال چنان که مرحوم آیت اللَه حاجى شیخ عبدالکریم حائرى یزدى مرجع تقلید و متوفى به سال ۱۳۱۵ شمسى در رساله عملیه خویش بدان اشارت نموده است، اعتقاد به آن از ضروریات مذهب نیست و کسى که به رجعت معتقد نباشد، مطرود نخواهد بود.
  2. تفسیر کشف الاسرار.
  3. تفسیر قمى، ج ۱، ص ۳۱۲ ; نورالثقلین، ج ۲، ص ۳۰۵، ح ۷۰.