گمنام

تفسیر:المیزان جلد۲۰ بخش۶: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۱۲: خط ۱۲:
<span id='link48'><span>
<span id='link48'><span>


==دو دستگى در طائفه جن: مسلمون و قاسطون و ويژگى هر كدام ==
==ویژگی های دو طایفه جنّیان: مُسلِمُون و قَاسِطُون ==
وَ أَنَّا مِنَّا الْمُسلِمُونَ وَ مِنَّا الْقَاسِطونَ فَمَنْ أَسلَمَ فَأُولَئك تحَرَّوْا رَشداً
«'''وَ أَنَّا مِنَّا الْمُسلِمُونَ وَ مِنَّا الْقَاسِطونَ فَمَنْ أَسلَمَ فَأُولَئك تحَرَّوْا رَشداً'''»:


مراد از كلمه «'''مسلمون '''» اين است كه ما تسليم امر خداييم ، پس ‍ مسلمون كسانيند كه امر را تسليم خدا كردند، و در هر چه بخواهد و دستور دهد مطيع او هستند. و مراد از كلمه «'''قاسطون '''» مايلين به سوى باطل است ، در مجمع البيان گفته كه «'''قاسط'''» به معناى عدول كننده از حق است ، بر خلاف كلمه «'''مقسط'''» كه به معناى عدول كننده به سوى حق است . و معناى آيه اين است كه : ما گروه جنيان به دو طايفه تقسيم مى شويم : يك طايفه آنهايى كه تسليم امر خدا و مطيع او هستند، و طايفه ديگر كسانى كه از تسليم شدن براى امر خدا با اينكه حق است عدول كرده و منحرف شده اند.
مراد از كلمه «مُسلِمُون» اين است كه ما تسليم امر خداييم. پس ‍ مسلمون كسانی اند كه امر را تسليم خدا كردند، و در هرچه بخواهد و دستور دهد، مطيع او هستند. و مراد از كلمه «قَاسِطُون»، مايلين به سوى باطل است. در مجمع البيان گفته كه: «قَاسِط» به معناى عدول كننده از حق است، بر خلاف كلمۀ «مُقسِط» كه به معناى عدول كننده به سوى حق است. و معناى آيه اين است كه: ما گروه جنيان، به دو طايفه تقسيم مى شويم: يك طايفه آن هايى كه تسليم امر خدا و مطيع او هستند. و طايفه ديگر، كسانى كه از تسليم شدن براى امر خدا - با اين كه حق است - عدول كرده و منحرف شده اند.


و كلمه «'''تحرى '''» در جمله «'''فمن اسلم فاولئك تحروا رشدا'''» در مورد هر چيزى استعمال شود به معناى گشتن براى يافتن آن است . و معناى جمله اين است كه : كسانى كه تسليم امر خدا شدند، آنها در صدد يافتن واقع و پيدا كردن حق بر آمدند.
و كلمه «تَحَرّى» در جمله «فَمَن أسلَمَ فَأولئكَ تَحَرّوا رَشَداً» در مورد هر چيزى استعمال شود، به معناى گشتن براى يافتن آن است. و معناى جمله اين است كه: كسانى كه تسليم امر خدا شدند، آن ها در صدد يافتن واقع و پيدا كردن حق بر آمدند.


وَ أَمَّا الْقَاسِطونَ فَكانُوا لِجَهَنَّمَ حَطباً
«'''وَ أَمَّا الْقَاسِطونَ فَكانُوا لِجَهَنَّمَ حَطباً'''»:


و اما منحرفين هيزم جهنمند و در دوزخ با سوختن معذب مى شوند، جانشان مشتعل مى گردد، عينا نظير منحرفين از انس ، كه قرآن كريم درباره آنهافرموده : «'''فاتقوا النار التى وقودها الناس '''».
و اما منحرفان، هيزم جهنّم اند و در دوزخ با سوختن معذب مى شوند. جانشان مشتعل مى گردد. عينا نظير منحرفان از انس، كه قرآن كريم درباره آن ها فرموده: «فَاتّقُوا النّارَ الّتِى وَقُودُهَا النّاس».


بسيارى از مفسرين جمله «'''فمن اسلم فاو لئك ... لجهنم خطبا'''» را تتمه كلام جن دانسته اند، خواسته اند بگويند مؤ منين از جن با اين كلام خود قوم خود را مخاطب قرار داده اند. ولى بعضى گفته اند: اين قسمت كلام خداى تعالى است ، و خطاب در آن به رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) است.
بسيارى از مفسّران، جمله «فَمَن أسلَمَ فَأُولئكَ... لِجَهَنّمَ حَطباً» را تتمۀ كلام جن دانسته اند. خواسته اند بگويند مؤمنين از جن، با اين كلام خود، قوم خود را مخاطب قرار داده اند. ولى بعضى گفته اند: اين قسمت كلام خداى تعالى است، و خطاب در آن به رسول خدا «صلى اللّه عليه و آله و سلم» است.


وَ أَلَّوِ استَقَمُوا عَلى الطرِيقَةِ لاَسقَيْنَهُم مَّاءً غَدَقاً لِّنَفْتِنَهُمْ فِيهِ
«'''وَ أَلَّوِ استَقَامُوا عَلى الطرِيقَةِ لاَسقَيْنَاهُم مَّاءً غَدَقاً لِّنَفْتِنَهُمْ فِيهِ'''»:


كلمه «'''ان '''» در اول آيه مخففه از «'''ان '''» - با تشديد - است و مراد از «'''طريقه '''» طريقه اسلام است ، و «'''استقامت بر طريقه '''» به معناى ملازمت و ثبات بر اعمال و اخلاقى است كه ايمان به خدا و به آيات او اقتضاى آن را دارد.
كلمه «أن» در اول آيه، مخفّفه از «أنّ» - با تشديد - است و مراد از «طريقه»، طريقه اسلام است. و «استقامت بر طريقه»، به معناى ملازمت و ثبات بر اعمال و اخلاقى است كه ايمان به خدا و به آيات او، اقتضاى آن را دارد.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۲۰ صفحه ۷۱ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۲۰ صفحه ۷۱ </center>
و «'''ماء غدق '''» به معناى آب بس يار است ، و بعيد نيست از سياق استفاده شود كه جمله «'''لاسقيناهم ماء غدقا'''» مثلى باشد كه بخواهد توسعه در رزق را برساند، جمله «'''لنفتنهم فيه '''» هم اين احتمال را تاءييد مى كند، چون خداى تعالى غالبا با توسعه رزق بندگان را امتحان مى كند.
و «مَاء غَدَق» به معناى آب بسيار است، و بعيد نيست از سياق استفاده شود كه جملۀ «لَأسقَينَاهُم مَاءً غَدَقاً»، مَثَلى باشد كه بخواهد توسعه در رزق را برساند. جمله «لِنَفتِنَهُم فِيه» هم، اين احتمال را تأييد مى كند، چون خداى تعالى غالبا با توسعه رزق، بندگان را امتحان مى كند.
<span id='link49'><span>
<span id='link49'><span>


۱۷٬۰۵۵

ویرایش