گمنام

تفسیر:المیزان جلد۲۰ بخش۱۲: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۱۴۱: خط ۱۴۱:


==تشبيه كفّار اعراض كننده از قرآن، به گورخران رميده از شير==
==تشبيه كفّار اعراض كننده از قرآن، به گورخران رميده از شير==
كَأَنَّهُمْ حُمُرٌ مُّستَنفِرَةٌ فَرَّت مِن قَسوَرَةِ
«'''كَأَنَّهُمْ حُمُرٌ مُّستَنفِرَةٌ فَرَّت مِن قَسوَرَةِ'''»:


حال كفار را در اعراض از تذكره تشبيه كرده به «'''حمر'''» كه جمع حمار است ، و البته منظور حمار وحشى يعنى گورخر است ، و «'''استنفار'''» به معنى نفرت است ، و كلمه «'''قسوره '''» به معناى شير و شكارچى است ، چون به هر دو معنا تفسير شده ، و معناى آيه اين است كه : اين كفار در حالى از تذكره نفرت و اعراض مى كنند كه گويى خران وحشى اند، و از شير و يا شكارچى مى گريزند.
حال كفار را در اعراض از تذكره، تشبيه كرده به «حُمُر» كه جمع حمار است. و البته منظور، حمار وحشى، يعنى گورخر است. و «استنفار» به معنى نفرت است، و كلمه «قَسوَره» به معناى شير و شكارچى است. چون به هر دو معنا تفسير شده، و معناى آيه اين است كه: اين كفار، در حالى از تذكره نفرت و اعراض مى كنند، كه گويى خران وحشى اند، و از شير و يا شكارچى مى گريزند.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۲۰ صفحه ۱۵۷ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۲۰ صفحه ۱۵۷ </center>
بَلْ يُرِيدُ كلُّ امْرِىٍ مِّنهُمْ أَن يُؤْتى صحُفاً مُّنَشرَةً
«'''بَلْ يُرِيدُ كُلُّ امْرِىٍ مِّنهُمْ أَن يُؤْتى صُحُفاً مُّنَشرَةً'''»:


منظور از «'''صحف منشره '''» كتاب آسمانى بر دعوت حق است ، در اين كلام با آمدن كلمه «'''بل '''» از سخن قبلى اعراض شده ، مى فرمايد اعراضشان از تذكر، صرفا به خاطر نفرت نيست ، بلكه هر فردى از ايشان توقع دارد كه كتابى از ناحيه خدا و مشتمل بر آنچه قرآن مشتمل بر آن است نازل شود.
منظور از «صُحُف مُنَشّره»، كتاب آسمانى بر دعوت حق است. در اين كلام با آمدن كلمه «بَل» از سخن قبلى اعراض شده، مى فرمايد: اعراضشان از تذكر، صرفا به خاطر نفرت نيست، بلكه هر فردى از ايشان توقع دارد كه كتابى از ناحيه خدا و مشتمل بر آنچه قرآن مشتمل بر آن است، نازل شود.


و اين نسبتى كه به كفار داده كنايه است از استكبار آنان نسبت به خداى سبحان ، مى فرمايد اينان به شرطى حاضرند دعوت محمد (صلى اللّه عليه و آله و سلم ) را بپذيرند، و آن را رد نكنند كه براى هر يك از ايشان مستقلا كتابى آسمانى نازل شود، و اما دعوت از طريق رسالت را به هيچ وجه نمى پذيرند، هر چند كه حق باشد و معجزاتى روشن آن را تاءييد كند.
و اين نسبتى كه به كفار داده، كنايه است از استكبار آنان نسبت به خداى سبحان. مى فرمايد: اينان به شرطى حاضرند دعوت محمّد «صلى اللّه عليه و آله و سلم» را بپذيرند، و آن را رد نكنند كه براى هر يك از ايشان، مستقلا كتابى آسمانى نازل شود. و اما دعوت از طريق رسالت را به هيچ وجه نمى پذيرند، هرچند كه حق باشد و معجزاتى روشن آن را تأييد كند.


پس آيه شريفه در معناى آيه زير است كه حكايت گفتار كفار است كه گفتند: «'''لن نومن حتى نوتى مثل ما اوتى رسل الله '''». و نيز در معناى آيه زير است كه حكايت گفتار امت ها به رسولان خويش است «'''ان انتم الا بشر مثلنا'''»، و اساس اين گفتار و حجت آنان بر نفى رسالت رسولان ، در سابق بيان شد.
پس آيه شريفه، در معناى آيه زير است كه حكايت گفتار كفار است كه گفتند: «لَن نُؤمِنَ حَتّى نُؤتى مِثلَ مَا أُوتِىَ رُسُلُ الله». و نيز در معناى آيه زير است كه حكايت گفتار امت ها به رسولان خويش است: «إن أنتم إلّا بَشَرٌ مِثلُنا»، و اساس اين گفتار و حجت آنان بر نفى رسالت رسولان، در سابق بيان شد.


بعضى گفته اند: آيه شريفه در معناى سخنى است كه كفار مكه به رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم ) گفتند، و قرآن را چنين حكايت مى كند: «'''و لن نومن لرقيك حتى تنزل علينا كتابا نقروه '''».
بعضى گفته اند: آيه شريفه در معناى سخنى است كه كفار مكه به رسول خدا «صلى اللّه عليه و آله و سلم» گفتند، و قرآن را چنين حكايت مى كند: «وَ لَن نُؤمِنَ لِرُقّيك حَتّى تنزل عَلَينَا كِتَاباً نَقرَؤُهُ».


ليكن اين سخن درست نيست ، براى اينكه مدلول آيه مورد بحث اين است كه بر يك يك آنان صحفى منشره نازل شود، غير از آنچه بر ديگران نازل شده ، و آيه سوره اسرى اين را نمى گويد،بلكه مدلول آن اين است كه يك كتاب از آسمان بر پيامبر نازل شود كه همه آن را بخوانند.
ليكن اين سخن درست نيست. براى اين كه مدلول آيه مورد بحث، اين است كه بر يك يك آنان صحفى منشره نازل شود، غير از آنچه بر ديگران نازل شده. و آيه سوره «اسرى»، اين را نمى گويد، بلكه مدلول آن اين است كه يك كتاب از آسمان بر پيامبر نازل شود كه همه آن را بخوانند.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۲۰ صفحه ۱۵۸ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۲۰ صفحه ۱۵۸ </center>
بعضى ديگر گفته اند: مراد كفار اين بوده كه كتابهايى از آسمان به نام يك يك آنان نازل شود، و در آنها به هر يك از آنان بگويد: فلانى ! بايد به محمد (صلى اللّه عليه و آله و سلم ) ايمان بياورى.
بعضى ديگر گفته اند: مراد كفار اين بوده كه كتاب هايى از آسمان به نام يك يك آنان نازل شود، و در آن ها به هر يك از آنان بگويد: فلانى! بايد به محمّد «صلى اللّه عليه و آله و سلم» ايمان بياورى.


بعضى ديگر گفته اند: مرادشان اين بوده كه كتابى از آسمان بر آنان نازل شود، و در آن برائت از عذاب و مژده نعمتى فراوان به آنان بدهد، تا ايمان بياورند، و گر نه همچنان بر كفر خود مى مانند. بعضى وجوهى ديگر گفته اند، كه از سياق آيه به دور است، و بيانش گذشت .
بعضى ديگر گفته اند: مرادشان اين بوده كه كتابى از آسمان بر آنان نازل شود، و در آن برائت از عذاب و مژده نعمتى فراوان به آنان بدهد، تا ايمان بياورند، و گرنه همچنان بر كفر خود مى مانند. بعضى وجوهى ديگر گفته اند، كه از سياق آيه به دور است، و بيانش گذشت.
<span id='link102'><span>
<span id='link102'><span>


۱۶٬۸۸۹

ویرایش