الحديد ١٩

از الکتاب
کپی متن آیه
وَ الَّذِينَ‌ آمَنُوا بِاللَّهِ‌ وَ رُسُلِهِ‌ أُولٰئِکَ‌ هُمُ‌ الصِّدِّيقُونَ‌ وَ الشُّهَدَاءُ عِنْدَ رَبِّهِمْ‌ لَهُمْ‌ أَجْرُهُمْ‌ وَ نُورُهُمْ‌ وَ الَّذِينَ‌ کَفَرُوا وَ کَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولٰئِکَ‌ أَصْحَابُ‌ الْجَحِيمِ‌

ترجمه

کسانی که به خدا و رسولانش ایمان آوردند، آنها صدّیقین و شهدا نزد پروردگارشانند؛ برای آنان است پاداش (اعمال) شان و نور (ایمان) شان؛ و کسانی که کافر شدند و آیات ما را تکذیب کردند، آنها دوزخیانند.

ترتیل:
ترجمه:
الحديد ١٨ آیه ١٩ الحديد ٢٠
سوره : سوره الحديد
نزول : ٥ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٦
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«الصِّدِّیقُونَ وَ الشُّهَدَآءُ»: (نگا: نساء / ). «عِندَ ربِّهِمْ»: در پیشگاه پروردگارشان. به عقیده پروردگارشان.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

نزول

موفق بن احمد از علماى عامه مرفوعاً از ابن عباس نقل نماید که گفت: عده اى از رسول خدا صلى الله علیه و آله درباره این آیة سؤال کردند که در شأن چه کسى نازل شده است؟

فرمود: هنگامى که روز قیامت برپا شود لوائى از نور سفید تعبیه شده و منادى ندا کند و گوید کسى که سید الوصیین است، برخیزد و این لواء را در دست بگیرد در این میان على بن ابى‌طالب از جاى برمی‌خیزد و لواء مزبور بدست او داده شود و با او جمیع سابقین از مهاجرین و انصار برخیزند تا این که على بر منبرى از نور جلوس مى کند و جمیع مؤمنین بر او عرضه می‌شوند و پاداش یکایک آن‌ها بدست ایشان داده شود.[۱]

تفسیر


نکات آیه

۱ - اسلام، بر پایه ایمان به خدا و ایمان به همه پیامبران استوار است. (و الذین ءامنوا باللّه و رسله) جمع آمدن «رسل»، بیانگر آن است که در اسلام، فرق گذاشتن میان پیامبران به این صورت پذیرفته نیست که به برخى از آنان ایمان داشته باشیم و به گروهى دیگر ایمان نداشته باشیم. مسلمان واقعى کسى است که به همه پیامبران الهى، ایمان داشته باشد و همه آن بزرگواران مورد قبول و احترام او باشند.

۲ - انکار هر یک از پیامبران الهى، موجب بیرون شدن انسان از دایره اسلام است. (و الذین ءامنوا باللّه و رسله)

۳ - ادیان آسمانى و پیامبران الهى، از نظر اهداف و جهت گیرى هاى اعتقادى و رفتارى، مشترک و همسو هستند. (و الذین ءامنوا باللّه و رسله)

۴ - ادیان آسمانى، سلسله اى واحد و به هم پیوسته است. (و الذین ءامنوا باللّه و رسله)

۵ - تنها ایمان به خدا و همه پیامبران الهى - نه به برخى از آنان - ایمانى راستین است. (و الذین ءامنوا باللّه و رسله أُولئک هم الصدّیقون)

۶ - کسانى که به خدا و همه پیامبران او ایمان دارند، در زمره صدیقان و شهدا (گواهان)، قرار مى گیرند. (و الذین ءامنوا باللّه و رسله أُولئک هم الصدّیقون و الشّهداء) «شهید» (مفرد «شهداء») به معناى گواه است.

۷ - صدیقان و شهدا (گواهان)، غنوده در جوار قرب الهى (هم الصدّیقون و الشّهداء عند ربّهم)

۸ - صدیقان و شهدا (گواهان)، مورد عنایت و لطف ویژه خداوند (الصدّیقون و الشّهداء عند ربّهم) اضافه «ربّ» به ضمیر «هم» اضافه تشریفى و بیانگر توجه خاص و عنایت ویژه خداوند به صدیقان و شهدا است.

۹ - صدیقان و شهدا (گواهان)، در جهان آخرت برخوردار از پاداشى ویژه و مخصوص به خود (لهم أجرهم) تقدیم «لهم» بر «أجرهم» افاده حصر مى کند; یعنى، پاداش آنان (صدیقان و شهدا)، تنها از آنِ ایشان است و به کسى دیگر داده نمى شود.

۱۰ - صدیقان و شهدا (گواهان)، در جهان آخرت داراى نورانیتى ویژه و مخصوص به خود هستند. (لهم ... و نورهم)

۱۱ - کافران و تکذیب گران آیات الهى، اهل دوزخ اند. (و الذین کفروا و کذّبوا بایتنا أُولئک أصحب الجحیم)

۱۲ - دوزخ، جایگاه ابدى کافران و تکذیب گران بوده و آنان هرگز از آن رهایى نخواهند یافت. (أُولئک أصحب الجحیم) «صاحب» (مفرد «أصحاب») به معناى یار و ملازم است. بنابراین «أصحاب الجحیم»; یعنى، کسانى که با دوزخ یار و ملازم بوده و هرگز از آن جدا نخواهند شد.

۱۳ - «جحیم»، از نام هاى دوزخ (أُولئک أصحب الجحیم)

۱۴ - آتش دوزخ، به شدت برافروخته و ملتهب است. (أُولئک أصحب الجحیم) «جحمة» (مبدأ اشتقاق «جحیم») به شدت التهاب و برافروختگى آتش گفته مى شود.

روایات و احادیث

۱۵ - «فى المجمع بعد ذکر هذه الأیة «لهم أجرهم و نورهم» أى لهم ثواب طاعاتهم و نور إیمانهم الذى یهتدون به إلى طریق الجنّة... رواه البراء بن عازب عن النبى(ص);[۲] در مجمع البیان بعد از ذکر آیه «لهم أجرهم و نورهم» آمده است: مقصود این است که براى آنان است پاداش طاعت و نور ایمانشان که به وسیله آن به راه بهشت هدایت مى شوند و این معنا را براءبن عازب از نبى اکرم(ص) روایت نموده است».

موضوعات مرتبط

  • آیات خدا: مکذبان آیات خدا در جهنم ۱۱، ۱۲
  • ادیان آسمانى: اهداف ادیان آسمانى ۳; پیوستگى ادیان آسمانى ۴; هماهنگى ادیان آسمانى ۳
  • اسلام: ارکان اسلام ۱
  • انبیا: آثار تکذیب انبیا ۲; اهداف انبیا ۳; مؤمنان به انبیا ۶; هماهنگى انبیا ۳
  • ایمان: ایمان به انبیا ۱، ۵; ایمان به خدا ۱، ۵; ایمان راستین ۵
  • جهنم: جاودانان در جهنم ۱۲; جحیم ۱۳; حرارت آتش جهنم۱۴; شعله آتش جهنم ۱۴; نامهاى جهنم ۱۳; ویژگیهاى آتش جهنم۱۴
  • جهنمیان :۱۱
  • خدا: مؤمنان به خدا ۶
  • صدیقان :۶ پاداش اخروى صدیقان ۹ ۶; تقرب صدیقان ۷ ۶; فضایل اخروى صدیقان ۶۱۰; فضایل صدیقان ۷ ۶، ۸; نورانیت اخروى صدیقان ۱۰ ۶
  • کافران: کافران در جهنم ۱۱، ۱۲
  • کفر: موجبات کفر ۲
  • گواهان :۶ پاداش اخروى گواهان ۹ ۶; تقرب گواهان ۷ ۶; فضایل اخروى گواهان ۶۱۰; فضایل گواهان ۶ ۶، ۷، ۸; نورانیت اخروى گواهان ۱۰ ۶
  • لطف خدا: مشمولان لطف خدا ۸
  • مؤمنان: پاداش مؤمنان ۱۵; نورانیت مؤمنان ۱۵
  • مقربان :۷

منابع

  1. البرهان فی تفسیر القرآن.
  2. مجمع البیان، ج ۹، ص ۳۵۸; نورالثقلین، ج ۵- ، ص ۲۴۳، ح ۷۳.