النمل ٧٦

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۷:۲۵ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

این قرآن اکثر چیزهایی را که بنی اسرائیل در آن اختلاف دارند برای آنان بیان می‌کند؛

|بى‌گمان، اين قرآن بسيارى از چيزهايى را كه بنى اسرائيل در آن اختلاف دارند برايشان حكايت مى‌كند
بى‌گمان، اين قرآن بر فرزندان اسرائيل بيشتر آنچه را كه آنان در باره‌اش اختلاف دارند حكايت مى‌كند.
همانا این قرآن بر بنی اسرائیل اکثر معارف و احکامی را که در آن اختلاف می‌کنند کاملا بیان می‌کند (و حکم واقعی تورات را آشکار می‌سازد).
بی تردید این قرآن بیشتر آنچه را بنی اسرائیل [از روی جهالت] در آن اختلاف دارند، برای آنان بیان می کند،
اين قرآن بسيارى از چيزهايى را كه بنى‌اسرائيل در آن اختلاف دارند، بر ايشان حكايت مى‌كند.
همانا این قرآن بیشترینه آنچه بنی‌اسرائیل در آن اختلاف نظر دارند بر آنان بیان می‌دارد
همانا اين قرآن بر فرزندان اسرائيل بيشتر آنچه را كه در آن اختلاف مى‌كنند باز مى‌گويد- خبر مى‌دهد-
بی‌گمان این قرآن برای بنی‌اسرائیل (حقیقت) اکثر چیزهائی را (که در تورات از احکام و قصص آمده است و) در آنها اختلاف دارند، روشن و بیان می‌دارد.
بی‌گمان، این قرآن بر فرزندان اسرائیل بیشترِ آنچه را که آنان درباره‌اش اختلاف دارند گزارش [:و برش تاریخی پیگیر] می‌دهد.
همانا این قرآن می‌سُراید بر بنی اسرائیل بیشتر آنچه را ایشانند در آن اختلاف‌کنندگان‌


النمل ٧٥ آیه ٧٦ النمل ٧٧
سوره : سوره النمل
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٢
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«یَقُصُّ»: بیان می‌دارد. فرو می‌خواند. (نگا: انعام / ). «أَکْثَرَ الَّذی ...»: (نگا: آل‌عمران / ، مریم / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - قرآن، بیانگر حقیقیت بسیارى از مسائل مورد اختلاف بنى اسرائیل، براى آنان (إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل أکثر الذى هم فیه یختلفون)

۲ - تشریح سخن حق در قرآن در زمینه موضوعات مورد اختلاف بنى اسرائیل، نمود حقانیت آن و رسالت پیامبر(ص) (إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل أکثر الذى هم فیه یختلفون) از مضمون آیه استفاده مى شود که بیان حق، نشانگر حقانیت قرآن و رسالت پیامبر(ص) است. علاوه بر این که سیر آیات گذشته به این صورت است که از مسأله توحید آغاز شده و سپس به حقانیت معاد و اکنون به حقانیت قرآن پرداخته شده است. گفتنى است که حقانیت قرآن مستلزم حقانیت رسالت پیامبر(ص) نیز هست.

۳ - بنى اسرائیل، داراى موقعیت و نقشى بارز در جامعه عصر بعثت پیامبر(ص) (إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل أکثر الذى هم فیه یختلفون) از این که خداوند بنى اسرائیل را اختصاص به ذکر کرده است، موقعیت و نقش آنان در جامعه عصر بعثت استفاده مى شود.

۴ - بنى اسرائیل، گرفتار اختلافات فراوان در مبانى و معارف دینى، به هنگام ظهور اسلام (إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل أکثر الذى هم فیه یختلفون) پرداختن قرآن به حل مسائل مهم و مورد اختلاف بنى اسرائیل، نشان دهنده عمق اختلافات آنان در آن عصر است.

۵ - جداسازى حق از باطل، سره از ناسره و ارائه بینش صحیح مکتبى از رسالت هاى قرآن (إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل أکثر الذى هم فیه یختلفون) مراد از «یقصُّ» صرف قصه گویى و گزارش نیست; بلکه گزارش همراه با نقد و تبیین و تفکیک سره از ناسره است.

۶ - پیروان ادیان آسمانى در طول زمان، گرفتار اختلاف در فهم معارف آن (إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل أکثر الذى هم فیه یختلفون) تعبیر «بنى اسرائیل» هم شامل یهود مى شود و هم شامل نصارا. بنابراین «بنى اسرائیل» مرادف است با «اهل کتاب» که دربرگیرنده دو دین یهودیت و مسیحیت است.

۷ - ناتوانى تورات و انجیل عصر پیامبر(ص)، از رفع اختلافات فکرى و عقیدتى بنى اسرائیل (إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل أکثر الذى هم فیه یختلفون) اقدام قرآن به حل اختلافات بنى اسرائیل، نشان مى دهد که آنچه به عنوان تورات و انجیل در دست آنان بوده، براى تبیین حقایق مورد اختلافشان کافى نبوده است.

۸ - پرداختن خداوند به تبیین حق در زمینه هاى معرفتى مورد اختلاف بنى اسرائیل، نمودى از علم گسترده او (و إنّ ربّک لیعلم ... إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل) برداشت یاد شده، توجه به ارتباط این آیه با آیات پیشین - که در زمینه علم گسترده خداوند است - به دست مى آید.

۹ - برخى اختلافات دینى بنى اسرائیل، فاقد ارزش تبیین و نقادى از نظر قرآن (إنّ هذا القرءان یقصّ على بنى إسرءیل أکثر الذى هم فیه یختلفون) این که قرآن به همه مسائل مورد اختلاف بنى اسرائیل نپرداخته است، مى تواند از آن جهت باشد که قرآن به مسائل ضرورى و مورد نیاز توجه داشته و اختلافات فاقد ارزش را مسکوت گذاشته است.

۱۰ - اختلافات به وجود آمده در ادیان الهى، از ناحیه پیروان آنها بود و نه تعالیم پیامبران (الذى هم فیه یختلفون) ضمیر «هم» به اصطلاح فاعل معنوى و تقدیم آن مفید حصر است. بنابراین نسبت داده شدن اختلاف به خود بنى اسرائیل، بیانگر مطلب فوق است.

۱۱ - قرآن از نظر بینش و منطق، محیط و مسلط بر ادیان پیشین (إنّ هذا القرءان یقصّ ... أکثر الذى هم فیه یختلفون) پرداختن قرآن به تبیین حق در مشاجرات فکرى بنى اسرائیل، مى تواند براى نمایاندن منطق برتر خود باشد.

موضوعات مرتبط

  • اختلاف: منشأ اختلاف دینى ۱۰
  • ادیان آسمانى: اختلاف در ادیان آسمانى ۶; اختلاف دینى پیروان ادیان آسمانى ۶; نقش پیروان ادیان آسمانى ۱۰
  • انجیل: انجیل در صدراسلام ۷; نقش انجیل ۷
  • بنى اسرائیل: اختلاف دینى بنى اسرائیل ۴، ۷، ۹; بنى اسرائیل صدراسلام ۳، ۴، ۷; تاریخ بنى اسرائیل ۳، ۴، ۷، ۹; تبیین اختلاف بنى اسرائیل ۱، ۲، ۸; موقعیت اجتماعى بنى اسرائیل ۳
  • تورات: تورات در صدراسلام ۷; نقش تورات ۷
  • حق: ممیز حق و باطل ۵
  • خدا: نشانه هاى علم خدا ۸
  • دین: نقش دین ۱۰
  • قرآن: برترى قرآن ۱۱; تعالیم قرآن ۵، ۹; دلایل حقانیت قرآن۲; رسالت قرآن ۵; نقش قرآن ۱، ۲; ویژگیهاى قرآن ۱۱
  • محمد(ص): دلایل حقانیت محمد(ص) ۲

منابع