گمنام

تفسیر:المیزان جلد۱۴ بخش۳۶: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۱۳۵: خط ۱۳۵:
وَ تَقَطَّعُوا أَمْرَهُم بَيْنَهُمْ كُلٌّ إِلَيْنَا رَاجِعُونَ(۹۳)
وَ تَقَطَّعُوا أَمْرَهُم بَيْنَهُمْ كُلٌّ إِلَيْنَا رَاجِعُونَ(۹۳)


فَمَن يَعْمَلْ مِنَ الصّالِحَاتِ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلا كُفْرَانَ لِسعْيِهِ وَ إِنَّا لَهُ كاتِبُونَ(۹۴)
فَمَن يَعْمَلْ مِنَ الصّالِحَاتِ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلا كُفْرَانَ لِسَعْيِهِ وَ إِنَّا لَهُ كاتِبُونَ(۹۴)


وَ حَرَامٌ عَلى قَرْيَةٍ أَهْلَكْنَاهَا أَنَّهُمْ لا يَرْجِعُونَ(۹۵)
وَ حَرَامٌ عَلى قَرْيَةٍ أَهْلَكْنَاهَا أَنَّهُمْ لا يَرْجِعُونَ(۹۵)
خط ۱۷۵: خط ۱۷۵:
<center> «'''ترجمه آیات'''» </center>
<center> «'''ترجمه آیات'''» </center>


اين است آئين شما، آئينى واحد و من پروردگار شمايم پس تنها مرا بپرستيد (۹۲)
اين است آیين شما، آیينى واحد و من پروردگار شمايم، پس تنها مرا بپرستيد. (۹۲)


و پاره پاره كردند دين خود را، همه به سوى ما باز مى گردند (۹۳)
و پاره پاره كردند دين خود را، همه به سوى ما باز مى گردند. (۹۳)


و هر كس اعمال شايسته كند و مؤ من باشد كوشش او بدون پاداش نماند و ما ثبت كننده مساعى او هستيم (۹۴)
و هر كس اعمال شايسته كند و مؤمن باشد، كوشش او بدون پاداش نماند و ما ثبت كننده مساعى او هستيم. (۹۴)


بر هر دهكده كه هلاكشان كرديم مقرر كرديم كه ديگر باز نگردند (۹۵)
بر هر دهكده كه هلاكشان كرديم، مقرر كرديم كه ديگر باز نگردند. (۹۵)


تا وقتى كه سد ياجوج و ماجوج گشوده شود و از هر تپه و بلندى سرازير گردند (۹۶)
تا وقتى كه سدّ يأجوج و مأجوج گشوده شود و از هر تپه و بلندى سرازير گردند. (۹۶)


و وعده حق نزديك شود و ديدگان كسانى كه كافر بودند خيره ماند، كه اى واى بر ما كه از اين حال غافل بوديم بلكه ستمگر بوديم (۹۷)
و وعده حق نزديك شود و ديدگان كسانى كه كافر بودند، خيره ماند، كه اى واى بر ما كه از اين حال غافل بوديم، بلكه ستمگر بوديم. (۹۷)


شما و آنچه به غير خدا مى پرستيد همه سوخت دوزخيد و به آن وارد خواهيد شد (۹۸)
شما و آنچه به غير خدا مى پرستيد، همه سوخت دوزخيد و به آن وارد خواهيد شد. (۹۸)


اگر اينان خدا بودند وارد جهنم نمى شدند اما همگى در آن جاودانند (۹۹)
اگر اينان خدا بودند، وارد جهنم نمى شدند، اما همگى در آن جاودانند. (۹۹)


در آنجا ناله اى دارند و در آنجا چيزى نمى شنوند (۱۰۰)
در آن جا ناله اى دارند و در آن جا چيزى نمى شنوند. (۱۰۰)


و كسانى كه درباره آنها از جانب ما قلم به نيكى رفته از جهنم دور شوند (۱۰۱)
و كسانى كه درباره آن ها از جانب ما قلم به نيكى رفته، از جهنم دور شوند. (۱۰۱)


و حتى زمزمه آن را نشنوند و در آنچه دلهايشان بخواهد جاودانند (۱۰۲)
و حتى زمزمه آن را نشنوند و در آنچه دل هايشان بخواهد، جاودانند. (۱۰۲)


وحشت بزرگ قيامت غمگينشان نكند و فرشتگان به استقبالشان آيند كه اين روزى است كه به شما وعده مى دادند (۱۰۳)
وحشت بزرگ قيامت غمگينشان نكند و فرشتگان به استقبالشان آيند كه اين روزى است كه به شما وعده مى دادند. (۱۰۳)


روزى كه آسمانها را در هم پيچيم چون در هم پيچيدن طومار براى نوشتن ، چنانكه خلقت را از اول پديد آورديم دوباره آن را اعاده كنيم كه كار ما چنين است (۱۰۴)
روزى كه آسمان ها را در هم پيچيم، چون در هم پيچيدن طومار براى نوشتن، چنان كه خلقت را از اول پديد آورديم، دوباره آن را اعاده كنيم كه كار ما چنين است. (۱۰۴)


در زبور از پى آن كتاب (تورات ) چنين نوشتيم كه زمين را بندگان شايسته من به ميراث مى برند (۱۰۵)
در زبور از پى آن كتاب (تورات) چنين نوشتيم كه زمين را بندگان شايسته من به ميراث مى برند. (۱۰۵)


كه در اين براى گروه عبادت پيشه بلاغى هست (۱۰۶)
كه در اين براى گروه عبادت پيشه، بلاغى هست. (۱۰۶)


و ما تو را جز رحمتى براى جهانيان نفرستاده ايم (۱۰۷)
و ما تو را جز رحمتى براى جهانيان نفرستاده ايم. (۱۰۷)


بگو، حق اين است به من وحى مى رسد كه خداى من خداى يكتا است آيا شما مسلمان مى شويد؟ (۱۰۸)
بگو، حق اين است به من وحى مى رسد كه خداى من خداى يكتا است، آيا شما مسلمان مى شويد؟ (۱۰۸)


اگر پشت كردند بگو من شما (و غير شما را) يكسان آگاه كردم و من چه مى دانم آنچه به شما
اگر پشت كردند، بگو من شما (و غير شما را) يكسان آگاه كردم و من چه مى دانم آنچه به شما وعده داده اند، نزديك است، يا دور. (۱۰۹)
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۴۵۴ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۴۵۴ </center>
وعده داده اند نزديك است يا دور (۱۰۹)


خدا سخن بلند و علنى شما و آنچه را كه پنهان مى داريد مى داند (۱۱۰)
خدا سخن بلند و علنى شما و آنچه را كه پنهان مى داريد، مى داند. (۱۱۰)


من چه مى دانم شايد تاءخير آن عذاب موعود به منظور آزمايش شما است و (يا) براى اين است كه تا مدتى كه مقد ر شده عمر خود را به پايان بريد (۱۱۱)
من چه مى دانم، شايد تأخير آن عذاب موعود به منظور آزمايش شما است و (يا) براى اين است كه تا مدتى كه مقدر شده، عمر خود را به پايان بريد. (۱۱۱)


گفت پروردگارا! به حق داورى كن و پروردگار ما، بسيار بخشنده است و درباره آنچه شما مى گوييد كمك از او مى خواهيم كه هر كس بايد از او كمك بخواهد (۱۱۲)
گفت: پروردگارا! به حق داورى كن و پروردگار ما، بسيار بخشنده است و درباره آنچه شما مى گوييد، كمك از او مى خواهيم كه هر كس بايد از او كمك بخواهد. (۱۱۲)


<center> «'''بیان آیات'''» </center>
<center> «'''بیان آیات'''» </center>


در اين آيات به مضمون اول سوره برگشت شده ، زيرا در آن آيات بيان مى فرمود كه براى بشر معبودى است واحد،و آن معبود همان كسى است كه آسمانها و زمين را خلق فرموده ، و لذا بايد او را از طريق نبوت ، و پذيرفتن دعوت انبيا بپرستند، و با پرستش وى آماده حساب يوم الحساب شوند. و نبوت جز به يك دين دعوت نمى كند، و آن دين توحيد است ، همچنانكه موسى ، و قبل از او ابراهيم ، و قبل از وى نوح ، و همچنين انبيا قبل از نوح ، و بعد از موسى - مانند ايوب ، و ادريس و غير آن دو از پيامبرانى كه اساميشان و پاره اى از انعامهايى كه خدا به ايشان كرده و در قرآن كريم آمده - همه به آن دعوت مى كردند.  
در اين آيات، به مضمون اول سوره برگشت شده. زيرا در آن آيات بيان مى فرمود كه براى بشر معبودى است واحد، و آن معبود، همان كسى است كه آسمان ها و زمين را خلق فرموده، و لذا بايد او را از طريق نبوت، و پذيرفتن دعوت انبيا بپرستند، و با پرستش وى، آماده حساب يوم الحساب شوند.  


پس ، بشر امتى است واحده ، و داراى ربى واحد، و آن خداى عز اسمه است . و دين واحد، و آن دين توحيد است كه در آن تنها خدا عبادت مى شود. دعوت الهى همين است و بس ، و ليكن مردم اين دين واحد را قطعه قطعه كردند، و خدايانى به جاى خدا براى خود درست كردند، و اديانى غير از دين خدا تراشيدند، و به همين جهت اختلاف در ميان خود پديد آوردند، و هدف هايشان در دنيا و آخرت مختلف گ شت . اما در آخرت ، بشرهاى صالح به زودى با شكر خدا از ايشان مواجه گشته و به هيچ ناملايمى بر نمى خورند و مدام در نعمت و كرامتند. و اما غير صالحان ، در عذاب و عقابند. اين وضع آنان در آخرت ، و اما در دنيا كه خداى عز و جل صالحان از ايشان را وعده داده كه زمين را به ارث به ايشان دهد، و خانه عاقبت را هم خاص ايشان كند. و طالحان و بدكاران را وعده داده كه به هلاكت رساند و نابود سازد، و سعيشان را بى نتيجه گذارد.
و نبوت، جز به يك دين دعوت نمى كند، و آن دين توحيد است، همچنان كه موسى، و قبل از او ابراهيم، و قبل از وى نوح، و همچنين انبيا قبل از نوح، و بعد از موسى - مانند ايّوب، و ادريس و غير آن دو، از پيامبرانى كه اسامی شان و پاره اى از انعام هايى كه خدا به ايشان كرده و در قرآن كريم آمده - همه به آن دعوت مى كردند.
 
پس بشر امتى است واحده، و داراى ربّى واحد، و آن خداى عزّ اسمه است. و دين واحد، و آن دين توحيد است كه در آن، تنها خدا عبادت مى شود. دعوت الهى همين است و بس، وليكن مردم اين دين واحد را قطعه قطعه كردند، و خدايانى به جاى خدا براى خود درست كردند، و اديانى غير از دين خدا تراشيدند، و به همين جهت اختلاف در ميان خود پديد آوردند، و هدف هايشان در دنيا و آخرت مختلف گشت.  
 
اما در آخرت، بشرهاى صالح به زودى با شكر خدا از ايشان مواجه گشته و به هيچ ناملايمى بر نمى خورند و مدام در نعمت و كرامت اند. و اما غير صالحان، در عذاب و عقاب اند. اين وضع آنان در آخرت، و اما در دنيا كه خداى عزوجل، صالحان از ايشان را وعده داده كه زمين را به ارث به ايشان دهد، و خانه عاقبت را هم خاصّ ايشان كند. و طالحان و بدكاران را وعده داده كه به هلاكت رساند و نابود سازد، و سعی شان را بى نتيجه گذارد.
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۴۵۵ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۴۵۵ </center>
معناى آيه : ((ان هذه امتكم امة واحدة و انا ربكم فاعبدون (( و مراد از ((امت (( در آن
مراد از «امت واحده» در آیه شریفه: «إنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُم أُمَّةً وَاحِدَة»==


«'''إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَحِدَةً وَ أَنَا رَبُّكمْ فَاعْبُدُونِ'''»:
«'''إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَ أَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ'''»:


كلمه ((امة (( به معناى جماعتى است كه مقصد واحدى آنها را جمع كرده باشد. خطاب در آيه شريفه به طورى كه سياق به آن گواهى مى دهد خطابى است عمومى ، كه تمامى افراد مكلف بشر را در بر مى گيرد. و مراد از امت در اينجا نوع انسان است ، كه معلوم است نوع براى خود وحدتى دارد، و همه انسانها در آن نوع واحدند، و اگر اسم اشاره ((هذه (( را مونث آورده به مناسبت تانيث خبر ((ان (( است كه همان كلمه ((امت (( مى باشد.
كلمۀ «أُمّة»، به معناى جماعتى است كه مقصد واحدى آن ها را جمع كرده باشد. خطاب در آيه شريفه، به طورى كه سياق به آن گواهى مى دهد، خطابى است عمومى، كه تمامى افراد مكلف بشر را در بر مى گيرد.  


و معناى آيه اين است كه : اين نوع انسانى ، امت شما بشر است ، و اين هم واحد است ، (همه در انسانيت يكى هستند)، پس امت واحده اى هستيد و من - اللّه واحد تعالى - پروردگار شما هستم ، زيرا مالك و مدبر شمايم ، پس تنها مرا بپرستيد، و نه ديگران را. و در جمله ((امة واحدة (( اشاره به دليل خطاب ((فاعبدون (( نموده ، براى اينكه نوع انسانى وقتى نوعى واحد، و امتى واحده و داراى هدف و مقصدى واحد باشد و آن هدف هم عبارت باشد از سعادت حيات انسانى ، ديگر ممكن نيست غير ربى واحد ارباب ديگرى داشته باشد، چون ربوبيت و الوهيت منصب تشريفى و قراردادى نيست ، تا انسان به اختيار خود هر كه را و هر چه را خواست براى خود رب قرار دهد، بلكه ربوبيت و الوهيت به معناى مبدئيت تكوين و تدبير است ، و چون همه انسانها از اولين و آخرينشان يك نوع و يك موجودند، و نظامى هم كه به منظور تدبير امورش در او جريان دارد نظامى است واحد و متصل و مربوط كه بعضى اجزاء را به بعضى ديگر متصل مى سازد، قهرا اين نوع واحد و نظام واحد را جز مالك و مدبرى واحد به وجود نياورده است ، و ديگر معنا ندارد كه انسانها در امر ربوبيت با هم اختلاف كنند، و هر يك براى خود ربى اتخاذ كند غير رب آن ديگرى ، و يا در عبادت راهى برود غير آن راهى كه ديگرى سلوك مى كند. پس انسان نوع واحد است و لازم است ربى واحد اتخاذ كند، و او ربى باشد كه حقيقت ربوبيت را واجد باشد، و او خداى عز اسمه است .
و مراد از امت در اين جا، نوع انسان است، كه معلوم است نوع براى خود وحدتى دارد، و همه انسان ها در آن نوع واحدند، و اگر اسم اشاره «هَذِهِ» را مؤنث آورده، به مناسبت تأنيث خبر «إنّ» است، كه همان كلمۀ «امت» مى باشد.
 
و معناى آيه اين است كه: اين نوع انسانى، امت شما بشر است، و اين هم واحد است، (همه در انسانيت يكى هستند). پس امت واحده اى هستيد و من - اللّه واحد تعالى - پروردگار شما هستم. زيرا مالك و مدبّر شمايم، پس تنها مرا بپرستيد، و نه ديگران را.  
 
و در جملۀ «أُمّة وَاحِدة»، به دليل خطاب «فَاعبُدُون» اشاره نموده. براى اين كه نوع انسانى، وقتى نوعى واحد، و امتى واحده و داراى هدف و مقصدى واحد باشد و آن هدف هم، عبارت باشد از: سعادت حيات انسانى. ديگر ممكن نيست غير ربّى واحد، ارباب ديگرى داشته باشد. چون ربوبيت و الوهيت، منصب تشريفى و قراردادى نيست، تا انسان به اختيار خود هر كه را و هرچه را خواست براى خود رب قرار دهد، بلكه ربوبيت و الوهيت به معناى مبدئيت تكوين و تدبير است، و چون همه انسان ها از اولين و آخرينشان يك نوع و يك موجودند، و نظامى هم كه به منظور تدبير امورش در او جريان دارد، نظامى است واحد و متصل و مربوط كه بعضى اجزاء را به بعضى ديگر متصل مى سازد.
 
قهرا اين نوع واحد و نظام واحد را جز مالك و مدبّرى واحد به وجود نياورده است، و ديگر معنا ندارد كه انسان ها در امر ربوبيت با هم اختلاف كنند، و هر يك براى خود ربّى اتخاذ كند، غير ربّ آن ديگرى، و يا در عبادت راهى برود غير آن راهى كه ديگرى سلوك مى كند. پس انسان نوع واحد است و لازم است ربّى واحد اتخاذ كند، و او ربّى باشد كه حقيقت ربوبيت را واجد باشد، و او خداى عزّ اسمه است.
 
بعضى گفته اند: مراد از «امت»، دين است، و اشاره به كلمۀ «هذه» به دين اسلام است كه دين همه انبيا بوده. و مراد از اين كه فرمود «امت واحده اى» است، اين است كه اجتماع انبيا و بلكه اجماعشان بر آن است.  


بعضى گفته اند: مراد از امت ، دين است ، و اشاره به كلمه ((هذه (( به دين اسلام است كه دين همه انبيا بوده . و مراد از اينكه فرمود ((امت واحده اى (( است اين است كه اجتماع انبيا و بلكه اجماعشان بر آن است . و معناى آيه اين است كه : ملت اسلام ملت شما است ، كه واجب است حدود آن را حفظ كنيد، وملتى است كه همه انبيا (عليهم السلام ) بر
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۴۵۶ </center>
<center> ترجمه تفسير الميزان جلد ۱۴ صفحه ۴۵۶ </center>
آن اتفاق دارند. ليكن اين معناى بعيدى است ، زيرا استعمال امت در دين به فرضى كه جايز باشد، به نحو مجاز جايز است كه بدون قرينه نمى شود مرتكب آن شد. علاوه بر اين ، با اينكه معناى حقيقى كلمه معناى روبراهى است ، و ساير كلمات قرآنى از قبيل ((و ما كان الناس ‍ الا امة واحدة فاختلفوا((، آن را تاءييد مى كند - چون به طورى كه مى بينيد اين آيه اجمال آيه فوق و آيه بعدى اش را متضمن است - ديگر نه اجبارى داريم و نه احتياجى به اينكه مرتكب مجاز شويم ،
و معناى آيه اين است كه: ملت اسلام، ملت شما است، كه واجب است حدود آن را حفظ كنيد، و ملتى است كه همه انبيا «عليهم السلام» بر آن اتفاق دارند. ليكن اين معناى بعيدى است. زيرا استعمال «امت» در دين، به فرضى كه جايز باشد، به نحو مجاز جايز است كه بدون قرينه نمى شود مرتكب آن شد.  
 
علاوه بر اين، با اين كه معناى حقيقى كلمه معناى رو به راهى است و ساير كلمات قرآنى از قبيل «وَ مَا كَانَ النَّاسُ إلّا أُمَّةً وَاحِدَةً فَاختَلَفُوا»، آن را تأييد مى كند - چون به طورى كه مى بينيد اين آيه، اجمال آيه فوق و آيه بعدى اش را متضمن است - ديگر نه اجبارى داريم و نه احتياجى به اين كه مرتكب مجاز شويم.
 
از اين هم كه بگذريم، تعبير در جملۀ «وَ أنَا رَبُّكُم» به «ربّ» و نه به «إله» بدون وجه مى ماند. زيرا اگر امت به معناى دين بود، ممكن بود بفرمايد: «وَ أنَا إلَهُكُم»، به خلاف اين كه امت را به معناى جماعت بگيريم، كه در اين صورت، آوردن كلمۀ «ربّ» به خاطر نكته اى خواهد بود و بنابر آن، معناى آيه اين مى شود كه:
 
شما افراد بشر نوع واحدى هستيد و من مالك و مدبر امور شمايم. پس مرا بپرستيد، تا مرا معبود خود گرفته باشيد.


از اين هم كه بگذريم تعبير در جمله ((و انا ربكم (( به ((رب (( و نه به ((اله (( بدون وجه مى ماند، زيرا اگر امت به معناى دين بود ممكن بود بفرمايد: ((و انا الهكم (( به خلاف اينكه امت را به معناى جماعت بگيريم كه در اين صورت آوردن كلمه ((رب (( به خاطر نكته اى خواهد بود و بنا بر آن معناى آيه اين مى شود كه : شما افراد بشر نوع واحدى هستيد و من مالك و مدبر امور شمايم ، پس مرا بپرستيد تا مرا معبود خود گرفته باشيد. در اين آيه وجوه بسيارى ديگر آورده اند كه چون همگى از سياق آيه دور بود، از نقلش خوددارى كرديم ! اگر شما بخواهيد بدانها وقوف يابيد مى توانيد به كتب تفسيرى مفصل مراجعه كنيد.
در اين آيه، وجوه بسيارى ديگر آورده اند كه چون همگى از سياق آيه دور بود، از نقلش خوددارى كرديم. اگر شما بخواهيد بدان ها وقوف يابيد، مى توانيد به كتب تفسيرى مفصل مراجعه كنيد.
<span id='link320'><span>
<span id='link320'><span>


۱۶٬۳۴۰

ویرایش