نوح ٢٨
ترجمه
نوح ٢٧ | آیه ٢٨ | نوح ٢٩ | ||||||||||||||
|
معنی کلمات و عبارات
«بَیْتِیَ»: خانه من. مراد از (بَیْت) چهار چیز میتواند باشد: خانه شخصی نوح، مسجد نوح، کشتی نوح، و آئین و شریعت او ... متبادر به ذهن منزل است، ولیکن چهارمی بهتر و با آئین آسمانی سازگارتر است. چرا که نوح قطعاً برای همه پیروان خود دعا میکند، و پیروانِ شخص، جزو اهل و تبار او است؛ نه زادگان بی ایمان او. دیگر این که به صورت استعاره گفته میشود: قبّه دین، بارگاه دین. و خود دین مراد است. «الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ»: شامل همه مؤمنان در تمام امکنه و ازمنه میگردد (نگا: التفسیر القرآنی للقرآن).
آیات مرتبط (تعداد ریشههای مشترک)
تفسیر
نکات آیه
۱ - آمرزش خواهى نوح(ع)، از درگاه پروردگار براى خویش (ربّ اغفر لى)
۲ - ربوبیت خداوند، مقتضى آمرزش خواهى از او است. (ربّ اغفر لى)
۳ - آمرزش خواهى نوح(ع)، از درگاه الهى براى پدر و مادر خود (ربّ اغفر ... و لولدىّ)
۴ - آمرزش خواهى نوح(ع)، از درگاه الهى براى اعضاى مؤمن خاندان خویش (ربّ اغفر لى ... و لمن دخل بیتى مؤمنًا)
۵ - ایمان نیاوردن برخى از اعضاى خاندان نوح(ع) (و لمن دخل بیتى مؤمنًا) مطلب یاد شده، از قید «مؤمناً» استفاده مى شود.
۶ - آمرزش خواهى نوح(ع)، از درگاه الهى براى همه مردان و زنان مؤمن در طول تاریخ (ربّ اغفر لى ... و للمؤمنین و المؤمنت)
۷ - مقدم داشتن خویش بر پدر و مادر و آنان بر اعضاى خانواده و اینان بر دیگر زنان و مردان مؤمن در آمرزش خواهى از درگاه الهى، کارى پسندیده و شایسته (ربّ اغفر لى و لولدىّ و لمن دخل بیتى مؤمنًا و للمؤمنین و المؤمنت)
۸ - همه انسان ها در تمامى سطوح ایمانى - حتى پیامبران - نیازمند آمرزش الهى اند. (ربّ اغفر لى و لولدىّ و لمن دخل بیتى مؤمنًا و للمؤمنین و المؤمنت)
۹ - تواضع و فروتنى پیامبران و دورى آنان از خودپسندى و عجب، در قبال عبادت و تلاش مستمر خویش در راه خدا و اصلاح جامعه (إنّى دعوت قومى لیلاً و نهرًا ... ربّ اغفر لى)
۱۰ - پدر و مادر حضرت نوح(ع) مؤمن بودند. (و لولدىّ) برداشت یاد شده، با توجه به این نکته است که نوح(ع) در دعاى خود درباره غیر پدر و مادر، قید مؤمن بودن را آورده; ولى پدر و مادر خویش را بدون این قید یاد کرده است.
۱۱ - ایمان، از شرایط آمرزیدن بندگان (ربّ اغفر لى ... و لمن دخل بیتى مؤمنًا و للمؤمنین و المؤمنت)
۱۲ - دعا و آمرزش خواهى براى پدر و مادر، اعضاى خانواده و عموم مردان و زنان مؤمن، عملى پسندیده و شایسته (ربّ اغفر لى و لولدىّ . و للمؤمنین و المؤمنت)
۱۳ - درخواست نوح(ع) از درگاه الهى، مبنى بر افزودن هلاکت و بدبختى ستمگران حق ناپذیر (و لاتزد الظلمین إلاّ تبارًا) «تبار»، به معناى هلاکت و نابودى است.
۱۴ - شرک، بت پرستى و گمراه گرى، ظلم است. (و لاتزد الظلمین إلاّ تبارًا) مطلب یاد شده، از تعبیر «ظالمان» درباره بت پرستان و گمراه کنندگان به دست مى آید.
۱۵ - ظالمان حق ناپذیر، مستحق نفرین و نابودى اند. (و لاتزد الظلمین إلاّ تبارًا)
۱۶ - توأم کردن آمرزش خواهى با نفرین به وقت نیایش و دعا به درگاه الهى، کارى پسندیده و شایسته است. (ربّ اغفر لى و لولدىّ ... و للمؤمنین و المؤمنت و لاتزد الظلمین إلاّ تبارًا)
۱۷ - مؤمنان نمى توانند در برابر جامعه خویش بى تفاوت باشند; بلکه باید براى دوستان و همکیشان خود، خیرخواه و نسبت به کافران و دشمنانِ اصلاح ناپذیر، آرزوى نابودى کنند. (ربّ اغفر لى ... و للمؤمنین و المؤمنت و لاتزد الظلمین إلاّ تبارًا) برداشت یاد شده، از دعاى خیر نوح(ع) براى مؤمنان و نفرین علیه کافران و دشمنان دعوتش، استفاده مى شود.
روایات و احادیث
۱۸ - «عن أبى شعیب الخراسانى قال: قلت لأبى الحسن الرضا(ع) ... قال: إنّ مسجد الکوفة بیت نوح ... فیه دعوة نوح حیث قال: «ربّ اغفر لى و لوالدى و لمن دخل بیتى مؤمناً» قال: قلت: من عَنى بوالدیه؟ قال: آدم و حوّا;[۱] ابوشعیب خراسانى از امام رضا(ع) روایت کرده ... که فرمود: مسجد کوفه خانه نوح(ع) است ... دعاى نوح در آن جا این بوده است که گفت: «ربّ اغفر لى و لوالدى و لمن دخل بیتى مؤمناً». ابوشعیب گفت: به امام(ع) عرض کردم: نوح(ع) از والدینش چه کسى را قصد کرده؟ فرمود: آدم و حوّا را».
موضوعات مرتبط
- آمرزش: شرایط آمرزش ۱۱
- استغفار: آداب استغفار ۷; استغفار و نفرین ۱۶; اولویت در استغفار ۷; زمینه استغفار ۲
- انبیا: اصلاحگرى انبیا ۹; تواضع انبیا ۹; فضایل انبیا ۹; ویژگیهاى عبادت انبیا ۹
- انسان: نیازهاى معنوى انسان ها ۸
- ایمان: آثار ایمان ۱۱
- بت پرستى: حقیقت بت پرستى ۱۴; ظلم بت پرستى ۱۴
- حق: نفرین بر حق ناپذیران ۱۷
- خانواده: استغفار براى خانواده ۱۲; دعا براى خانواده ۱۲
- خدا: آثار ربوبیت خدا ۲
- دشمنان: نفرین بر دشمنان ۱۷
- شرک: حقیقت شرک ۱۴; ظلم شرک ۱۴
- ظالمان: نفرین بر ظالمان ۱۳، ۱۵; هلاکت ظالمان ۱۵
- ظلم: موارد ظلم ۱۴
- عمل: عمل پسندیده ۱۲، ۱۶
- قوم نوح: درخواست هلاکت قوم نوح ۱۳
- کافران: نفرین بر کافران ۱۷
- کوفه: مسجد کوفه ۱۸
- مؤمنان: استغفار براى مؤمنان ۶، ۷، ۱۲; خیرخواهى براى مؤمنان۱۷; دعا براى مؤمنان ۱۲; مسؤولیت اجتماعى مؤمنان۱۷
- نوح(ع): استغفار براى خانواده نوح(ع) ۴; استغفار براى والدین نوح(ع) ۳; استغفار نوح(ع) ۱، ۳، ۴، ۶; ایمان والدین نوح(ع) ۱۰; خانه نوح(ع) ۱۸; قصه نوح(ع) ۱۳; کفر خانواده نوح(ع) ۵; مراد از والدین نوح(ع) ۱۸; نفرین نوح(ع) ۱۳
- نیازها: نیاز به استغفار ۸
- والدین: استغفار براى والدین ۷، ۱۲; دعا براى والدین ۱۲
منابع
- ↑ بحارالأنوار، ج ۹۷، ص ۲۶۲، ح ۱۴.