العنكبوت ٢٧

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ مرداد ۱۳۹۶، ساعت ۰۴:۴۰ توسط 127.0.0.1 (بحث) (QRobot edit)


ترجمه

و (در اواخر عمر،) اسحاق و یعقوب را به او بخشیدیم و نبوت و کتاب آسمانی را در دودمانش قرار دادیم و پاداش او را در دنیا دادیم و او در آخرت از صالحان است!


العنكبوت ٢٦ آیه ٢٧ العنكبوت ٢٨
سوره : سوره العنكبوت
نزول : ١٠ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٤
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«الْکِتَابَ»: مراد جنس کتاب است و شامل زبور و تورات و انجیل و قرآن می‌گردد. «الصَّالِحِینَ»: (نگا: بقره / . صالح بودن، عالی‌ترین درجه کمال انسانی در اعتقاد و ایمان و قول و عمل و اخلاق است، و بسیاری از پیغمبران از خدا تقاضا کرده‌اند تا ایشان را جزو صالحان قلمداد فرماید (نگا: نمل / ، قصص / ، شعراء / ، صافّات / . «أَجْرَهُ»: مراد مجموعه افتخارات دنیوی است. از قبیل: مدح او، درود فرستادن بر او تا دنیا دنیا است، بخشیدن فرزندان بایسته، ادامه خطّ نبوّت در دودمان او.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر


نکات آیه

۱ - اسحاق و یعقوب(ع)، موهبت الهى براى ابراهیم(ع) بود. (و إبرهیم ... و وهبنا له إسحق و یعقوب)

۲ - اسحاق(ع)، پس از هجرت ابراهیم(ع) از منطقه اصلى زندگى اش، متولد شد. (و قال إنّى مهاجر ... و وهبنا له إسحق) برداشت بنابراین است که در آیات، آنچه بر حضرت ابراهیم(ع) به ترتیب رخ داده، منعکس شده است.

۳ - اسحاق و یعقوب(ع) از مقام نبوت و کتاب آسمانى، برخوردار بودند. (و وهبنا له إسحق و یعقوب و جعلنا فى ذرّیّته النبوّة) از مصداق هاى اتمّ و اکمل ذریه ابراهیم، اسحاق و یعقوب اند که خداوند به آنها، نبوت و کتاب عطا کرده است.

۴ - خداوند، پاداش ابراهیم(ع) را در همین دنیا، به او عطا کرد. (و ءاتینه أجره فى الدنیا)

۵ - ابراهیم(ع)، مستحق و سزاوار دریافت پاداش دنیوى بوده است. (و ءاتینه أجره فى الدنیا) اضافه شدن «أجر» - به ضمیرى که مرجع آن، ابراهیم(ع) است - گویاى این نکته است که او، پاداشى داشته و سزاوار آن بوده است. گفتنى است که «فى الدنیا» احتمال دارد که متعلق به «آتیناه» باشد و احتمال دارد که متعلق به «أجره» باشد. برداشت بالا بنابر احتمال دوم است.

۶ - اعطاى اسحاق و یعقوب(ع) به ابراهیم(ع) و نیز قرار دادن مقام نبوت در نسل آن حضرت، پاداش دنیوى ابراهیم(ع) از سوى خداوند بود. (و وهبنا له إسحق ... و جعلنا فى ذرّیّته النبوّة... و ءاتینه أجره فى الدنیا)

۷ - ذریه ابراهیم(ع) از مقام نبوت و کتاب آسمانى، برخوردار بودند. (و جعلنا فى ذرّیّته النبوّة و الکتب)

۸ - ابراهیم(ع) در آخرت، در زمره صالحان و شایستگان است. (و إنّه فى الأخرة لمن الصلحین)

۹ - حضرت ابراهیم(ع)، در دنیا و آخرت مورد عنایت و توجه خاص خداوند بود. (و وهبنا له إسحق ... و ءاتینه أجره فى الدنیا و إنّه فى الأخرة لمن الصلحین)

۱۰ - صالحان، در جهان آخرت، مردمى ممتاز و برجسته اند. (و إنّه فى الأخرة لمن الصلحین)

موضوعات مرتبط

  • ابراهیم(ع): ابراهیم(ع) از صالحان ۸; ابراهیم(ع) در آخرت ۸، ۹; پاداش دنیوى ابراهیم(ع) ۴، ۵، ۶; کتاب آسمانى نسل ابراهیم(ع) ۷; مقامات ابراهیم(ع) ۹; نبوت نسل ابراهیم(ع) ۶، ۷; نعمتهاى ابراهیم(ع) ۱; هجرت ابراهیم(ع) ۲
  • اسحاق(ع): قصه اسحاق(ع) ۲; کتاب آسمانى اسحاق(ع) ۳; مکان ولادت اسحاق(ع) ۲; نبوت اسحاق(ع) ۳; نقش اسحاق(ع) ۱، ۶; وقت ولادت اسحاق(ع) ۲
  • خدا: پاداشهاى خدا ۴; عطایاى خدا ۱، ۶
  • صالحان: صالحان در آخرت ۱۰
  • یعقوب(ع): کتاب آسمانى یعقوب(ع) ۳; نبوت یعقوب(ع) ۳; نقش یعقوب(ع) ۱، ۶

منابع