تفسیر:المیزان جلد۱۵ بخش۲: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
خط ۲۲۵: خط ۲۲۵:
<span id='link22'><span>
<span id='link22'><span>


==اشاره به اين كه خلقت، اختصاص به خداى تعالى ندارد ==
و از اين كه فرمود: «او، بهترين خالق ها است»، فهميده مى شود كه خلقت، تنها مختص به او نيست و همين طور هم هست. چون همان طور كه قبلا هم گفتيم كه «خلقت» به معناى «تقدير» است و «تقدير»، يعنى مقايسه چيزى با چيز ديگر و اين به خداى تعالى اختصاص ندارد. علاوه بر اين، در كلام خود خداى عزّوجلّ، خلقت به غير خدا هم نسبت داده شده، آن جا كه فرموده: «وَ إذ تَخلُقُ مِنَ الطِّينِ كَهَيئَةِ الطَّير» و نيز فرموده: «وَ تَخلُقُونَ إفكاً».
و از اين كه فرمود: او بهترين خالق ها است، فهميده مى شود كه خلقت، تنها مختص به او نيست و همين طور هم هست. چون همان طور كه قبلا هم گفتيم كه خلقت به معناى تقدير است و تقدير يعنى مقايسه چيزى با چيز ديگر و اين اختصاص به خداى تعالى ندارد، علاوه براين، در كلام خود خداى عزّوجلّ، خلقت به غير خدا هم نسبت داده شده، آن جا كه فرموده: «و اذ تخلق من الطين كهيئة الطير» و نيز فرموده: «و تخلقون افكا».


«'''ثمَّ إِنَّكم بَعْدَ ذَلِك لَمَيِّتُونَ'''»:
«'''ثمَّ إِنَّكُم بَعْدَ ذَلِك لَمَيِّتُونَ'''»:


اين جمله بيان آخرين مراحل تدبير الهى است و مى رساند كه مرگ از مراحلى است كه در مسير تقدير به طور وجوب و حتم بايد باشد و همه بايد آن را طى كنند. و همان طور كه قبلا گذشت، مرگ يكى از حقايق است، همچنان كه فرموده: «كل نفس ذائقة الموت و نبلوكم بالشر و الخير فتنة».
اين جمله، بيان آخرين مراحل تدبير الهى است و مى رساند كه «مرگ» از مراحلى است كه در مسير تقدير به طور وجوب و حتم بايد باشد و همه بايد آن را طى كنند. و همان طور كه قبلا گذشت، مرگ يكى از حقايق است، همچنان كه فرموده: «كُلُّ نَفسٍ ذَائِقَةُ المَوتِ وَ نَبلُوكُم بِالشَّرِّ وَ الخَيرِ فِتنَةً».


«'''ثُمَّ إِنَّكمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ'''»:
«'''ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ'''»:


و اين همان تماميت تدبير و آخرين نقطه در مسير آدمى است، چون هر كه بدانجا قدم بگذارد، ديگر بيرون شدنى نيست.
و اين، همان تماميت تدبير و آخرين نقطه در مسير آدمى است. چون هر كه بدان جا قدم بگذارد، ديگر بيرون شدنى نيست.
 
«'''وَ لَقَدْ خَلَقْنَا فَوْقَكمْ سبْعَ طرَائقَ وَ مَا كُنَّا عَنِ الخَْلْقِ غَافِلِينَ'''»:


==مقصود از «طرائق» در آيه: «و لقد خلقنا فوقكم سبع طرائق»==
==مقصود از «طرائق» در آيه: «و لقد خلقنا فوقكم سبع طرائق»==