الأحزاب ٥٥: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
(Edited by QRobot)
 
(افزودن سال نزول)
خط ۱۶: خط ۱۶:
|-|معزی=پروائی نیست بر آن زنان در پدران ایشان و نه فرزندان ایشان و نه برادران ایشان و نه برادرزادگان ایشان و نه خواهرزادگان ایشان و نه زنان ایشان و نه آنچه دارا است دستهای ایشان و بترسید ای زنان خدا را که خدا است بر همه چیز گواه‌
|-|معزی=پروائی نیست بر آن زنان در پدران ایشان و نه فرزندان ایشان و نه برادران ایشان و نه برادرزادگان ایشان و نه خواهرزادگان ایشان و نه زنان ایشان و نه آنچه دارا است دستهای ایشان و بترسید ای زنان خدا را که خدا است بر همه چیز گواه‌
|-|</tabber><br />
|-|</tabber><br />
{{آيه | سوره = سوره الأحزاب | نزول = | نام = [[شماره آیه در سوره::55|٥٥]] | قبلی = الأحزاب ٥٤ | بعدی = الأحزاب ٥٦  | کلمه = [[تعداد کلمات::37|٣٧]] | حرف =  }}
{{آيه | سوره = سوره الأحزاب | نزول = [[نازل شده در سال::23|١١ هجرت]] | نام = [[شماره آیه در سوره::55|٥٥]] | قبلی = الأحزاب ٥٤ | بعدی = الأحزاب ٥٦  | کلمه = [[تعداد کلمات::37|٣٧]] | حرف =  }}
===معنی کلمات و عبارات===
===معنی کلمات و عبارات===
«لا جُنَاحَ عَلَیْهِنَّ ...»: گناهی بر زنان پیغمبر نیست که بدون حجاب با اشخاص مذکور صحبت کنند. «آبَائِهِنَّ»: پدران نسبی یا رضاعی. «أَبْنَائِهِنَّ»: فرزندان نسبی یا رضاعی. «أَبْنَآءِ إِخْوَانِهِنَّ»: فرزندان برادر. عموها را نیز شامل می‌شود. «أَبْنَآءِ أَخَوَاتِهِنَّ»: فرزندان خواهران. دائیها را هم شامل می‌گردد. «نِسَآئِهِنَّ وَ لا مَا مَلَکَتْ أَیْمانُهُنَّ»: (نگا: نور / ). «إِتَّقِینَ»: تقوا پیشه کنید. بترسید. بپرهیزید. «شَهِیداً»: عالم و مطّلع (نگا: نساء /  و  و  یونس / ، رعد / ، اسراء / ، عنکبوت / ). حاضر و ناظر (نگا: نساء / ).
«لا جُنَاحَ عَلَیْهِنَّ ...»: گناهی بر زنان پیغمبر نیست که بدون حجاب با اشخاص مذکور صحبت کنند. «آبَائِهِنَّ»: پدران نسبی یا رضاعی. «أَبْنَائِهِنَّ»: فرزندان نسبی یا رضاعی. «أَبْنَآءِ إِخْوَانِهِنَّ»: فرزندان برادر. عموها را نیز شامل می‌شود. «أَبْنَآءِ أَخَوَاتِهِنَّ»: فرزندان خواهران. دائیها را هم شامل می‌گردد. «نِسَآئِهِنَّ وَ لا مَا مَلَکَتْ أَیْمانُهُنَّ»: (نگا: نور / ). «إِتَّقِینَ»: تقوا پیشه کنید. بترسید. بپرهیزید. «شَهِیداً»: عالم و مطّلع (نگا: نساء /  و  و  یونس / ، رعد / ، اسراء / ، عنکبوت / ). حاضر و ناظر (نگا: نساء / ).

نسخهٔ ‏۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ساعت ۰۴:۱۴


ترجمه

بر آنان [= همسران پیامبر] گناهی نیست در مورد پدران و فرزندان و برادران و فرزندان برادران و فرزندان خواهران خود و زنان مسلمان و بردگان خویش (که بدون حجاب و پرده با آنها تماس بگیرند)؛ و تقوای الهی را پیشه کنید که خداوند نسبت به هر چیزی شاهد و آگاه است.

|بر آنها در مورد پدران و پسران و برادران و برادرزاده‌ها و خواهرزاده‌هايشان و زنان [همكيش‌] خود و بردگانشان گناهى نيست [كه نزدشان بى‌حجاب باشند]، و [اى زنان پيامبر!] از خدا بترسيد كه خدا بر هر چيزى ناظر است
بر زنان در مورد پدران و پسران و برادران و پسران برادران و پسران خواهران و زنان [همكيش‌] و بردگانشان گناهى نيست [كه ديده شوند]؛ و بايد از خدا پروا بداريد كه خدا همواره بر هر چيزى گواه است.
و زنان را باکی نیست که بر پدران و فرزندان و برادران و برادرزادگان و خواهر زادگان و زنان مسلمان و کنیزان ملکی (و نابالغ غلامان بی‌ریبه) بی‌حجاب در آیند (و از غیر اینها باید احتجاب کنند) و (ای بانوان) از خدا (در خیانت و زشتی پنهان) بترسید، که خدا بر همه چیز کاملا گواه و آگاه است.
همسران پیامبر را نزد پدرانشان و پسرانشان و برادرانشان و پسران برادرانشان و پسران خواهرانشان و زنان هم کیششان و بردگانشان [در ترک پوشش و حجاب] گناهی نیست؛ و از خدا پروا کنید که خدا به هر چیزی گواه است.
زنان را گناهى نيست اگر در نزد پدر و پسر و برادر و برادرزاده و خواهرزاده و زنان همدين و يا كنيزان خود بى‌حجاب باشند. و بايد از خدا بترسيد كه خدا بر هر چيزى ناظر است.
[ولی‌] بر آنان [در مورد فروگذاشتن حجاب‌] در مورد پدرانشان، و پسرانشان، و برادرانشان، و پسران برادرشان، و پسران خواهرشان، و نیز زنان همنشینشان و ملک یمینهایشان گناهی نیست، و از خداوند پروا کنید که خدا بر هر چیزی گواه است‌
بر آنان باكى و گناهى نيست در [نداشتن حجاب‌] پيش پدرانشان و پسرانشان و برادرانشان و پسران برادرانشان و پسران خواهرانشان و زنان [همكيش‌] شان و آنچه دستهاشان مالك آن است- بردگان-، و [اى آنان‌] از خداى پروا داشته باشيد، كه خدا بر هر چيزى گواه است.
بر آنان (یعنی همسران پیغمبر) گناهی نیست که با پدران، فرزندان، برادران، فرزندان برادران، فرزندان خواهران خود، و زنان مسلمان، و بردگان خود (بدون حجاب تماس بگیرند). از خدا بترسید، قطعاً خدا بر هر چیزی حاضر و ناظر است.
بر ایشان [:زنان پیامبر] در مورد پدرانشان و نه پسرانشان و نه برادرانشان و نه پسرانِ برادرانشان و نه پسرانِ خواهرانشان و نه زنان [:همکیش]شان و نه بردگانشان هیچ گناهی نیست (که دیده شوند) و باید از خدا پروا بدارید که خدا همواره بر هر چیزی بسی گواه بوده‌است.
پروائی نیست بر آن زنان در پدران ایشان و نه فرزندان ایشان و نه برادران ایشان و نه برادرزادگان ایشان و نه خواهرزادگان ایشان و نه زنان ایشان و نه آنچه دارا است دستهای ایشان و بترسید ای زنان خدا را که خدا است بر همه چیز گواه‌


الأحزاب ٥٤ آیه ٥٥ الأحزاب ٥٦
سوره : سوره الأحزاب
نزول : ١١ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٣٧
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«لا جُنَاحَ عَلَیْهِنَّ ...»: گناهی بر زنان پیغمبر نیست که بدون حجاب با اشخاص مذکور صحبت کنند. «آبَائِهِنَّ»: پدران نسبی یا رضاعی. «أَبْنَائِهِنَّ»: فرزندان نسبی یا رضاعی. «أَبْنَآءِ إِخْوَانِهِنَّ»: فرزندان برادر. عموها را نیز شامل می‌شود. «أَبْنَآءِ أَخَوَاتِهِنَّ»: فرزندان خواهران. دائیها را هم شامل می‌گردد. «نِسَآئِهِنَّ وَ لا مَا مَلَکَتْ أَیْمانُهُنَّ»: (نگا: نور / ). «إِتَّقِینَ»: تقوا پیشه کنید. بترسید. بپرهیزید. «شَهِیداً»: عالم و مطّلع (نگا: نساء / و و یونس / ، رعد / ، اسراء / ، عنکبوت / ). حاضر و ناظر (نگا: نساء / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - پدران و پسران و برادران و برادرزادگان و خواهرزادگانِ همسران پیامبر، مَحرم آنان بوده و اشکالى ندارد که با آنان، رودررو سخن بگویند. (و إذا سألتموهنّ متعًا فسئلوهنّ من وراء حجاب ... لاجناح علیهنّ فى ءابائهنّ و لاأبنائهنّ و لاإخونهنّ و لاأبناء إخونهنّ) مرجع ضمیر «هنّ» در «علیهنّ» واژه «نساء» - متخذ از آیه پیش - است و «لا جناح...» درصدد استثناى از حکم لزوم سخن گفتن از پشت پرده با همسران پیامبر است.

۲ - زنان مؤمن، مجازند که با همسران پیامبر، به صورت رو در رو سخن بگویند. (و إذا سألتموهنّ متعًا فسئلوهنّ من وراء حجاب ... لاجناح علیهنّ فى ... و لانسائهنّ) اضافه «نساء» به ضمیر «هنّ» - که مرجع آن، نساءالنبىّ - است اشعار به این نکته دارد که زنان منسوب به آنان، یا اقوام شان اند و یا زنانى اند که نسبت دینى با آنها دارند. برداشت بالا، بنابر احتمال دوم است.

۳ - همسران پیامبر، مجاز نیستند که با زن هاى کافر، بدون پوشش و حجاب به گفت و گو بپردازند. (و إذا سألتموهنّ متعًا فسئلوهنّ من وراء حجاب ... لاجناح علیهنّ فى ءابائهنّ ... و لانسائهنّ)

۴ - بر همسران پیامبر، روا و جایز است که با زنان خویشان خود، بدون داشتن حجاب روبه رو شوند. (و إذا سألتموهنّ متعًا فسئلوهنّ من وراء حجاب... لاجناح علیهنّ فى ءابائهنّ ... و لانسائهنّ) بنابر این احتمال که مراد از «نسائهنّ» زنان خویشان همسران پیامبر باشد، نکته بالا قابل استفاده است.

۵ - همسران رسول اللّه، مى توانند بدون داشتن حجاب با بردگان خود روبه رو شده و با آنان سخن بگویند. (و إذا سألتموهنّ متعًا فسئلوهنّ من وراء حجاب... لاجناح علیهنّ فى ... و لا ما ملکت أیمنهنّ)

۶ - موقعیت و جایگاه افراد، در مکلّف شدن شان به تکلیفى ویژه، نقش دارد. (لاجناح علیهنّ فى ... و لانسائهنّ ... و اتّقین اللّه)

۷ - مالکِ انسانِ برده شدن، جایز است. (و لا ما ملکت أیمنهنّ)

۸ - همسران پیامبر، براى خود، بردگانى داشته اند. (و لا ما ملکت أیمنهنّ)

۹ - همسران پیامبر، موظف به رعایت پوشش و حجاب مناسب بودند. (و إذا سألتموهنّ متعًا فسئلوهنّ من وراء حجاب... لاجناح علیهنّ فى ءابائهنّ ... و لا ما ملکت أیمنهنّ)

۱۰ - جایگاه همسرى پیامبر، جایگاهى ویژه است و حرمت و احکام خاصى دارد. (لاجناح علیهنّ فى ... و لانسائهنّ)

۱۱ - همسران پیامبر، وظیفه داشتند که تقواى الهى را رعایت کنند. (و اتّقین اللّه)

۱۲ - دستورهاى صادر شده درباره حجاب همسران پیامبر، تقواپیشگى است. (لاجناح علیهنّ فى ءابائهنّ ... و اتّقین اللّه) احتمال دارد که «اتّقین اللّه» دستور عام بعد از ذکر خاص باشد. در این صورت، استفاده مى شود که فرمان به رعایت حجاب، از مصداق هاى تقوا است.

۱۳ - همسران رسول اللّه، زنانى صاحب ارزش در نزد خداوند بودند. (و اتّقین اللّه) التفات از غیبت به خطاب در «اتّقین اللّه» مى تواند به خاطر اهتمام و عنایت خاص به آنان باشد که حکایت از صاحب فضیلت بودن آنان مى کند.

۱۴ - رعایت تقواى الهى، بس ارزش مند و با اهمیت است. (و اتّقین اللّه) فرمان به رعایت تقوا در مسایل شخصى و خانوادگى، حکایت از اهیمت و ارزش آن مى کند.

۱۵ - کشف حجاب در نزد افرادِ مُجاز، باید با رعایت ضوابط و تقواپیشگى باشد. (لاجناح علیهنّ فى ءابائهنّ ... و لا ما ملکت أیمنهنّ و اتّقین اللّه) برداشت بالا، بنابراین احتمال است که امر به تقوا پس از ذکر استثناهاى لزوم رعایت حجاب، مربوط به استثناها باشد; یعنى، در اهمیت موارد یاد شده نیز آزادى مطلق وجود ندارد و باید با رعایت ضوابط صورت بگیرد.

۱۶ - خداوند، قطعاً بر همه چیز شاهد و گواه است. (إنّ اللّه کان على کلّ شىء شهیدًا)

۱۷ - خداوند، همواره «شهید» (گواه) است. (إنّ اللّه کان ... شهیدًا)

۱۸ - هشدار خداوند، به همسران رسول خدا، درباره رعایت فرمان هاى داده شده به آنان (لاجناح علیهنّ فى ءابائهنّ ... و اتّقین اللّه إنّ اللّه کان على کلّ شىء شهیدًا)

۱۹ - توجه دادن به حضور و گواهى خداوند، زمینه ساز رویکرد بیشترى به عمل به فرمان هاى او است. (و اتّقین اللّه إنّ اللّه کان على کلّ شىء شهیدًا) ذکر «إنّ اللّه کان على ...» پس از بیان دستورهایى خاص، مى تواند مفید این نکته باشد که مخاطبان دستورها، به حضور و گواهى خداوند توجه پیدا کنند تا تشویق شوند و یا از ترسِ پیامد ناگوار ترک عمل، به سمت عمل به آن دستور بروند.

روایات و احادیث

۲۰ - «عن معاویة بن عمّار قال: کنّا عند أبى عبداللّه(ع) ... قلت إن المرأة... ترکب و تضع یدها على رأس الأسود و ذراعیها على عنقه. فقال أبوعبداللّه: «...لاجناح علیهنّ فى أبائهنّ ... و لا ما ملکت أیمانهنّ»;[۱] معاویة بن عمار مى گوید: نزد امام صادق(ع) بودیم... (به ایشان) گفتم: زن ...(گاهى) سوار بر مرکب مى شود و دست خود را بر سر غلام سیاه و ساعدهاى خود را بر گردن او مى گذارد. پس امام فرمود: ...لاجناح علیهنّ فى أبائهنّ... و لا ما ملکت أیمانهنّ».

موضوعات مرتبط

  • اسماء و صفات: شهید ۱۷
  • برده: احکام برده ۷، ۲۰; مالکیت بر برده ۷; محرمیت برده۲۰
  • تذکر: آثار تذکر گواهى خدا ۱۹
  • تقوا: ارزش تقوا ۱۴; دعوت به تقوا ۱۱; موارد تقوا ۱۲
  • تکلیف: زمینه عمل به تکلیف ۱۹; زمینه تکلیف ۶
  • حجاب: تقوا در حجاب ۱۵; کشف حجاب جایز ۱۵
  • خدا: گواهى خدا ۱۶; هشدارهاى خدا ۱۸
  • رفتار: پایه هاى رفتار ۱۹
  • مالکیت: احکام مالکیت ۷
  • محرمیت: احکام محرمیت ۲۰
  • محمد(ص): احترام همسران محمد(ص) ۱۰; تکلیف همسران محمد(ص) ۳، ۴، ۵، ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۸; حجاب همسران محمد(ص) ۹، ۱۲; دعوت از همسران محمد(ص) ۱۱; کنیزان همسران محمد(ص) ۸; گفتگو با همسران محمد(ص) ۱; گفتگوى زنان با همسران محمد(ص) ۲، ۳، ۴; گفتگوى کافران با همسران محمد(ص) ۳; محارم همسران محمد(ص) ۱; محرمیت برادران همسران محمد(ص) ۱; محرمیت برادرزادگان همسران محمد(ص) ۱; محرمیت پدران همسران محمد(ص) ۱; محرمیت پسران همسران محمد(ص) ۱; محرمیت خواهرزادگان همسران محمد(ص) ۱; معاشرت بردگان با همسران محمد(ص) ۵; مقامات همسران محمد(ص) ۱۳; نقش همسرى محمد(ص) ۱۰; هشدار به همسران محمد(ص) ۱۸
  • موقعیت اجتماعى: نقش موقعیت اجتماعى ۶

منابع

  1. کافی، ج ۵، ص ۵۳۱، ح ۲; نورالثقلین، ج ۴، ص ۲۹۹، ح ۲۱۱.