کَمِشْکَاة: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
(افزودن نمودار دفعات)
(Added word proximity by QBot)
 
خط ۱: خط ۱:
__TOC__
''' [[ویژه:پیوند_به_این_صفحه/کَمِشْکَاة | آیات شامل این کلمه ]]'''
''' [[ویژه:پیوند_به_این_صفحه/کَمِشْکَاة | آیات شامل این کلمه ]]'''


خط ۱۵: خط ۱۶:




===کلمات [[راهنما:نزدیک مکانی|نزدیک مکانی]]===
<qcloud>
نُورِه:100, فِيهَا:100, مَثَل:89, مِصْبَاح:89, الْأَرْض:78, الْمِصْبَاح:78, وَ:66, فِي:66, السّمَاوَات:55, زُجَاجَة:55, نُور:44, الزّجَاجَة:44, لِلْمُتّقِين:33, کَأَنّهَا:33, اللّه:33, کَوْکَب:21, دُرّي:10
</qcloud>
===تکرار در هر سال نزول===
{{#ask:[[رده:آیات قرآن]] [[نازل شده در سال::+]] [[کلمه غیر ربط::کَمِشْکَاة]]
{{#ask:[[رده:آیات قرآن]] [[نازل شده در سال::+]] [[کلمه غیر ربط::کَمِشْکَاة]]
|?نازل شده در سال
|?نازل شده در سال

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ دی ۱۳۹۵، ساعت ۱۵:۲۹

آیات شامل این کلمه

«مشکاة» از مادّه «شَکاة» در اصل، به معناى روزنه و محل کوچکى بود که در دیوار ایجاد مى کردند و چراغ هاى معمول قدیم را براى محفوظ ماندن از مزاحمت باد و طوفان، در آن مى نهادند، و گاه از داخل اطاق طاقچه کوچکى درست مى کردند و طرفى را که در بیرون اطاق و مشرف به حیاط منزل بود با شیشه اى مى پوشاندند، تا هم داخل اطاق روشن شود، و هم صحن حیاط، و در ضمن از باد و طوفان نیز مصون بماند.

و نیز به محفظه هاى شیشه اى که به صورت مکعب مستطیلى مى ساختند و درى داشت و در بالاى آن روزنه اى براى خروج هوا و چراغ را در آن مى نهادند، گفته شده است.

کوتاه سخن این که: «مشکاة» محفظه اى براى چراغ در مقابل حمله باد و طوفان بود; و از آنجا که غالباً در دیوار ایجاد مى شد نور چراغ را نیز متمرکز ساخته و منعکس مى نمود.

ریشه کلمه

قاموس قرآن

و شكايت و شكوى و شكاة: اظهار اندوه است چنانكه راغب گفته به عبارت ديگر: توصيف گرفتارى. [يوسف:86]، [مجادله:1]. [نور:35]. مشكاة را بهتر است محفظه و چراغدان گفت اهل لغت آن را روزنه بى نفوذ گفته‏اند و به قولى كاسه قنديل است. المنجمد گويد: آن هر روزنه غير نافذ است. و هر چيزى كه در آن يا بر آن چراغ مى‏گذارند. در مجمع فرموده: آن شكافى است در ديوار كه بر آن شيشه گرفته‏اند. چراغ پشت آن شيشه مى‏شود و شكاف را درب ديگرى است كه چراغ را از آن وارد مى‏كنند و به قول مجاهد: مشكاة قنديل و چراغ است. مصباح فتيله آن . مشكاة مثل قلب مؤمن است كه نور ايمان در آن مى‏باشد. معنى آيه در نور خواهد آمد در تفسير برهان از امام صادق عليه السلام نقل است كه فرموده «اَلْمِشكاةُ جَوْفُ الْمُؤْمِنِ وَ الْقِنديلُ قَلْبُهُ وَ الْمِصْباحُ النُّورُ الَّذى جَعَلَهُ اللّهُ فى قَلْبِهِ».


کلمات نزدیک مکانی

تکرار در هر سال نزول

در حال بارگیری...