النحل ١١: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
(Edited by QRobot)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۵:۰۸


ترجمه

خداوند با آن (آب باران)، برای شما زراعت و زیتون و نخل و انگور، و از همه میوه‌ها می‌رویاند؛ مسلماً در این، نشانه روشنی برای اندیشمندان است.

|و با آن براى شما كشت و زيتون و نخل‌ها و انگورها و هر نوع ميوه‌اى مى‌روياند. قطعا در اينها براى مردمى كه مى‌انديشند آيتى است
به وسيله آن، كشت و زيتون و درختان خرما و انگور و از هر گونه محصولات [ديگر] براى شما مى‌روياند. قطعاً در اينها براى مردمى كه انديشه مى‌كنند نشانه‌اى است.
و هم زراعتهای شما را از آن آب باران برویاند و درختان زیتون و خرما و انگور و از هر گونه میوه بپرورد؛ همانا در این کار آیت و نشانه‌ای (از رحمت و قدرت الهی) برای اهل فکرت پدیدار است.
برای شما به وسیله آن آب، زراعت و زیتون و خرما و انگور و از همه محصولات می رویاند؛ یقیناً در این [واقعیات شگفت انگیز طبیعی] نشانه ای است [بر توحید، و ربوبیّت وقدرت خدا] برای گروهی که می اندیشند.
و با آن برايتان كشتزار و زيتون و نخلها و تاكستانها و هر نوع ميوه بروياند، در اين عبرتى است براى مردمى كه مى‌انديشند.
با آن برای شما زراعت و زیتون و خرما و انگور و از هر گونه محصولات [دیگر] می‌رویاند، بی‌گمان در این برای اندیشه‌وران مایه عبرتی هست‌
[و] با آن براى شما كشت- گندم و جو و حبوبات- و زيتون و خرمابنها و تاكها و از همه ميوه‌ها بروياند همانا در آن نشانه‌اى است براى مردمى كه مى انديشند.
خداوند به وسیله‌ی آن (آب) زراعت و (درختان) زیتون و خرما و انگور و همه‌ی میوه‌ها را برای شما می‌رویاند. بی‌گمان در این (کار آفرینش میوه‌های رنگارنگ و محصولات کشاورزی گوناگون) نشانه‌ی روشنی است (از خدا) برای کسانی که (درباره‌ی نیروی آفریننده‌ی آنها) بیندیشند (و با چشم بینش و خرد به جهان گیاهان بنگرند).
به وسیله‌ی آن، کشت و زیتون و درختان خرما و انگور و از هر (گونه) محصولات (دیگر) برایتان می‌رویاند. همواره در اینها برای گروهی که اندیشه می‌کنند نشانه‌ای است.
می‌رویاند برای شما بدان کشت و زیتون و خرمابنها و انگورها را و از همه میوه‌ها همانا در این است آیتی برای گروهی که بیاندیشند


النحل ١٠ آیه ١١ النحل ١٢
سوره : سوره النحل
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٠
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«آیَةً»: نشانه و علامت آشکار. دلیل روشن.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- خداوند، رویاننده کشتزارها و درختان زیتون، خرما و انگور و تمامى محصولات کشاورزى است. (ینبت لکم به الزرع و الزیتون و النخیل و الأعنب و من کلّ الثمرت)

۲- رویش گیاهان و درختان میوه به منظور بهره بردارى انسان است (ینبت لکم به الزرع و الزیتون و النخیل و الأعنب و من کلّ الثمرت)

۳- آب، مایه رویش گیاهان و درختان میوه است. (أنزل من السّماء ماء ... ینبت لکم به الزرع و الزیتون و النخیل و الأعنب) حرف جر «ب» در «به الزرع» سببیه است و مرجع ضمیر آن «ماء» در آیه قبل است. از این رو معناى جمله چنین مى شود: خداوند به وسیله آب، کشتها و ... را براى شما مى رویاند.

۴- اسباب و عوامل طبیعى، مجراى اراده خداوند است. (هو الذى أنزل من السّماء ماء ... ینبت لکم به الزرع) آیه شریفه تصریح مى کند که فاعل فعل «ینبت» خداوند است و دیگر عوامل مانند «آب» به عنوان اسبابى در جهت جریان یافتن فعل خدا، مطرح شده است.

۵- زیتون، خرما و انگور داراى ارزشى ویژه (ینبت ... و الزیتون و النخیل و الأعنب و من کلّ الثمرت) نامبردن از این سه میوه در بین انبوه میوه ها، مى تواند به جهت ارزش ویژه این میوه ها از نظر خواص نسبت به میوه هاى دیگر باشد.

۶- طبیعت به گونه اى آفریده شده است که نیازهاى انسان را به خوبى تأمین مى کند. (هو الذى أنزل من السّماء ماء لکم ... ینبت لکم) تکرار «لکم» در دو آیه، هم چنین فعل «تسیمون» جملگى دلالت بر آن دارند که: این مجموعه براى منافع آدمى ایجاد گشته و در نتیجه با نیازهاى او تناسب و هماهنگى دارد.

۷- رویش گیاهان و درختان زیتون، نخل و تاک به وسیله آب، زمینه اى براى اندیشیدن و راهى براى خداشناسى است. (ینبت لکم به ... إن فى ذلک لأیة لقوم یتفکّرون)

۸- بارش آب باران از آسمان، جهت حیات گیاهان از آیات الهى است. (هو الذى أنزل من السّماء ماء ... إن فى ذلک لأیة لقوم یتفکّرون) ممکن است مشارالیه «ذلک» عبارت «أنزل ... ماء» در آیه قبل باشد.

۹- تفکر در تحولات طبیعت، راهى براى خداشناسى است. (إن فى ذلک لأیة لقوم یتفکّرون)

۱۰- اندیشمندان و متفکران، داراى زمینه لازم براى درک آیت بودن مظاهر طبیعت (إن فى ذلک لأیة لقوم یتفکّرون)

۱۱- لزوم اندیشه و تفکر براى شناخت طبیعت و راهیابى از آن به خداشناسى (إن فى ذلک لأیة لقوم یتفکّرون)

۱۲- تفکر و اندیشه از ابزار شناخت است. (إن فى ذلک لأیة لقوم یتفکّرون)

۱۳- برآورده شدن نیازهاى انسان از طبیعت، از نشانه هاى توحید و خداشناسى است. (هو الذى أنزل ... ماء لکم ... ینبت لکم به ... إن فى ذلک لأیة لقوم یتفکّرون)

موضوعات مرتبط

  • آب: فواید آب ۳، ۷
  • آیات خدا: آیات  آفاقى ۸، ۱۰، ۱۳; زمینه شناخت آیات خدا ۱۰
  • انسان: تأمین نیازهاى انسان ۱۳; عوامل مؤثر در تأمین نیازهاى انسان ۶; فضایل انسان ۲
  • انگور: ارزش انگور ۵; رویاننده درخت انگور ۱; رویش درخت انگور ۷
  • باران: بارش باران از آیات خدا ۸
  • تفکر: اهمیت تفکر در طبیعت ۱۱; تفکر در طبیعت ۹; زمینه تفکر ۷; نقش تفکر ۱۲
  • توحید: دلایل توحید ۱۳
  • خدا: افعال خدا ۱; دلایل خدا شناسى ۷، ۹، ۱۱، ۱۳; مجارى اراده خدا ۴
  • خرما: ارزش خرما ۵
  • درختان: استفاده از درختان ۲; عوامل رویش درختان ۳; فلسفه رویش درختان ۲
  • زیتون: ارزش زیتون ۵; رویاننده درخت زیتون ۱; رویش درخت زیتون ۷
  • شناخت: ابزار شناخت ۱۲
  • طبیعت: ویژگیهاى خلقت طبیعت ۶
  • عوامل طبیعى: نقش عوامل طبیعى ۴
  • کشتزارها: رویاننده کشتزارها ۱
  • گیاهان: استفاده از گیاهان ۲; رویش گیاهان ۷; رویش گیاهان از آیات خدا ۸; عوامل رویش گیاهان ۳; فلسفه رویش گیاهان ۲
  • متفکران: متفکران و طبیعت ۱۰
  • محصولات کشاورزى: رویاننده محصولات کشاورزى ۱
  • نخل: رویاننده نخل ۱; رویش نخل ۷
  • نیازها: عوامل مؤثر در تأمین نیازها ۶

منابع