گمنام

تفسیر:المیزان جلد۹ بخش۱۸: تفاوت میان نسخه‌ها

از الکتاب
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
خط ۵۰: خط ۵۰:
<span id='link112'><span>
<span id='link112'><span>


==آثار برادر خوانده شدن مؤمنان در قران كريم==
==آثار برادر خوانده شدن مؤمنان، در قران كريم==
و اگر در اين آيه و در آيه «انما المومنون اخوه: مؤمنان برادران يكديگرند» مساله تساوى در حقوق را به برادرى تعبير كرده براى اين است كه دو برادر دو شاخه هستند كه از يك تنه جدا و منشعب شده اند و اين دو در همه شوون مربوط به اجتماع خانواده و در قرابتى كه با اقربا و فاميل دارند مساوى هستند.
و اگر در اين آيه و در آيه «إنَّمَا المُؤمِنُونَ إخوَةٌ: مؤمنان برادران يكديگرند»، مسأله تساوى در حقوق را به «برادرى» تعبير كرده، براى اين است كه: دو برادر، دو شاخه هستند كه از يك تنه جدا و منشعب شده اند، و اين دو، در همه شؤون مربوط به اجتماع خانواده و در قرابتى كه با اقربا و فاميل دارند، مساوى هستند.


و چون براى اين اخوت احكام و آثارى شرعى است ، لذا قانون اسلام آنرا يك سنخ برادرى حقيقى ميان افراد مسلمين معتبر كرده است كه عينا مانند برادرى طبيعى آثارى عقلى و دينى بر آن مترتب مى شود.  
و چون براى اين اخوت، احكام و آثارى شرعى است، لذا قانون اسلام، آن را يك سنخ برادرى حقيقى ميان افراد مسلمين معتبر كرده است، كه عينا مانند برادرى طبيعى، آثارى عقلى و دينى بر آن مترتب مى شود.  


بنابراين ، اگر قرآن اين معنا را برادرى ناميده اين ناميدنش بطور مجاز و استعاره نبوده است ، بلكه يك نحوه برادرى جدى است همچنان كه رسول خدا (صلى الله عليه و آله ) بطورى كه نقل شده است فرموده: مردم با ايمان نسبت به هم برادرند، و پائين ترين ايشان كارهائى كه بعهده مؤ منين است در ذمه خود انجام مى دهند (يعنى مؤمنين تا جائى كه بتوانند به هم كمك مى كنند) و همگى دست واحدى هستند بر عليه دشمن.
بنابراين، اگر قرآن اين معنا را «برادرى» ناميده، اين ناميدنش به طور مجاز و استعاره نبوده است، بلكه يك نحوه برادرى جدّى است، همچنان كه رسول خدا «صلى الله عليه و آله»، به طورى كه نقل شده است، فرموده:  


«''' وَ إِن نَّكَثُوا أَيْمَانَهُم مِّن بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَ طعَنُوا فى دِينِكمْ فَقَاتِلُوا أَئمَّةَ الْكفْرِ إِنَّهُمْ لا أَيْمَانَ لَهُمْ... '''»:
«مردم با ايمان، نسبت به هم برادرند، و پایين ترين ايشان، كارهایى كه به عهده مؤمنان است، در ذمّۀ خود انجام مى دهند. (يعنى مؤمنان تا جایى كه بتوانند، به هم كمك مى كنند) و همگى دست واحدى هستند بر عليه دشمن».


از سياق آيه استفاده مى شود كه مراد غير آن مشركين است كه در آيه قبلى دستور داد عهد و پيمانشان را بشكنيد و فرمود: چون آنها تجاوزكارند و در هيچ مومنى قرابت و عهدى را رعايت نمى كنند، چون اگر منظور از آيه مورد بحث هم همانها مى بودند ديگر جا نداشت با اينكه در آنان نقض عهد را شرط كرده بفرمايد: اگر عهد شكستند.
«''' وَ إِن نَّكَثُوا أَيْمَانَهُم مِن بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَ طَعَنُوا فِى دِينِكُمْ فَقَاتِلُوا أَئمَّةَ الْكُفْرِ إِنَّهُمْ لا أَيْمَانَ لَهُمْ... '''»:


پس قطعا منظور در آيه مورد بحث قوم ديگرى است كه با زمامدار مسلمانان عهدى داشته و آنرا شكسته اند، و خداوند قسمهايشان را لغو دانسته و دستور مى دهد كه با آنان كارزار كنيد، و علاوه آنانرا پيشوايان كفر ناميده چون نسبت به سايرين در كفر به آيات خدا سابقه دارترند، و سايرين از آنان ياد مى گيرند، لذا بايد با همه آنان بجنگند بلكه بدين وسيله از عهدشكنى دست بردارند.
از سياق آيه استفاده مى شود كه مراد، غير آن مشركان است كه در آيه قبلى، دستور داد عهد و پيمانشان را بشكنيد و فرمود: چون آن ها تجاوزكارند و در هيچ مؤمنى قرابت و عهدى را رعايت نمى كنند. چون اگر منظور از آيه مورد بحث هم، همان ها مى بودند، ديگر جا نداشت با اين كه در آنان نقض عهد را شرط كرده، بفرمايد: اگر عهد شكستند.
 
پس قطعا منظور در آيه مورد بحث، قوم ديگرى است كه با زمامدار مسلمانان عهدى داشته و آن را شكسته اند، و خداوند قسم هايشان را لغو دانسته، و دستور مى دهد كه با آنان كارزار كنيد، و علاوه آنان را پيشوايان كفر ناميده، چون نسبت به سايرين در كفر به آيات خدا سابقه دارترند، و سايرين از آنان ياد مى گيرند. لذا بايد با همه آنان بجنگند، بلكه بدين وسيله، از عهدشكنى دست بردارند.
<span id='link113'><span>
<span id='link113'><span>
==تحريك و تشويق مسلمانان به قتال و كارزار با مشرکان==
==تحريك و تشويق مسلمانان به قتال و كارزار با مشرکان==
«'''أَلا تُقَتِلُونَ قَوْماً نَّكثُوا أَيْمَنَهُمْ وَ هَمُّوا بِإِخْرَاج الرَّسولِ - (تا آخر چهار آيه)'''»:
«'''أَلا تُقَتِلُونَ قَوْماً نَّكثُوا أَيْمَنَهُمْ وَ هَمُّوا بِإِخْرَاج الرَّسولِ - (تا آخر چهار آيه)'''»:
۱۸٬۱۵۷

ویرایش