محمد ٣٣

از الکتاب
کپی متن آیه
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ‌ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ‌ وَ أَطِيعُوا الرَّسُولَ‌ وَ لاَ تُبْطِلُوا أَعْمَالَکُمْ‌

ترجمه

ای کسانی که ایمان آورده‌اید! اطاعت کنید خدا را، و اطاعت کنید رسول (خدا) را، و اعمال خود را باطل نسازید!

ترتیل:
ترجمه:
محمد ٣٢ آیه ٣٣ محمد ٣٤
سوره : سوره محمد
نزول : ١ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٣
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«لا تُبْطِلُوا أَعْمَالَکُمْ»: کارهایتان را با انجام پلشتیها و زشتیها ضایع نگردانید.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

نزول

ابوالعالیه گوید: اصحاب رسول خدا صلی الله علیه و آله در صورت گفتن لا اله الّا اللَّه اگر گناهى مرتکب شوند، ضررى نخواهد داشت. همچنانى که اگر کسى در حال شرک عمل خوبى انجام بدهد به حال او نافع نخواهد بود سپس این آیه نازل گردید و ترسیدند که مبادا گناهان، اعمال صالحه آن‌ها را باطل نماید.[۱]

شیخ بزرگوار بدون ذکر عنوان شأن و نزول گوید معنى «وَلاتُبْطِلُوا أَعْمالَکمْ» آنست که اعمال خود را برخلاف آنچه از طرف شرع وارد شده و به انجام آن مأموریت دارید، باطل نسازید تا بالنتیجه ثواب شما از بین نرفته و مستحق عقاب و عذاب نشوید.

تفسیر

نکات آیه

۱- همه مؤمنان، موظف به اطاعت از خدا و رسول او (یأیّها الذین ءامنوا أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول)

۲- ایمان واقعى، مستلزم عمل به فرمان هاى خدا و رسول او (یأیّها الذین ءامنوا أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول) از فرمان «أطیعوا»، استفاده مى شود که صرف اقرار قلبى و لفظى به ایمان کافى نیست; بلکه باید اقرار و اعتقاد را با عمل در راستاى فرمان هاى خدا و رسول او، همراه ساخت.

۳- تأکید خداوند به اطاعت مؤمنان، از فرمان جهاد و تأثیرناپذیرى از کارشکنى منافقان* (یأیّها الذین ءامنوا أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول) با توجه به ارتباط این آیه با آیات پیشین که درباره جهاد و موضع منفى منافقان بود برداشت یاد شده به دست مى آید.

۴- پیامبر(ص)، داراى حق ولایت بر مردم، در پرتو جعل و تفویض الهى (أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول) اطاعت رسول(ص)، به فرمان الهى جعل و تفویض او واجب شده است.

۵- ولایت پیامبر(ص) بر مردم، نشأت یافته از منصب رسالت الهى آن حضرت (أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول) وصف «الرسول»، مى تواند مشعر به علیت باشد; یعنى، رسالت پیامبر(ص)، ولایت بر خلق را براى او به ارمغان آورده است.

۶- فرمان هاى صادر شده از شخص پیامبر(ص)، همانند فرمان هاى وحى واجب الاتباع است.* (أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول) فرمان به اطاعت رسول(ص)، پس از فرمان به اطاعت از خدا - بدون هیچ قید و تمایز - بیانگر معناى یادشده است.

۷- هشدار خداوند به مؤمنان، در پرهیز از فراهم آوردن زمینه هاى بطلان اعمال خویش (یأیّها الذین ءامنوا ... و لا تبطلوا أعملکم)

۸- امکان نابود شدن اعمال گذشته انسان، به وسیله برخى اعمال و موضع گیرى هاى بعدى وى (و لا تبطلوا أعملکم) از «لا تبطلوا أعمالکم» استفاده مى شود که صدور اعمال نیک از انسان، به معناى بقاى همیشگى آن نیست; بلکه ممکن است اعمال و موضع گیرى هاى بعدى انسان، اعمال نیک گذشته وى را مضمحل کند.

۹- تخلف از فرمان جهاد، زمینه ساز نابودى اعمال نیک گذشته انسان * (أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول و لا تبطلوا أعملکم) با توجه به ارتباط این آیه با آیات پیشین - که درباره جهاد بود - احتمال مى رود که نهى «لاتبطلوا» بدین معنا باشد که با تخلف از جهاد، زمینه حبط اعمال خود را فراهم نیاورید.

۱۰- تخلف از فرمان خدا و رسول او، داراى تأثیر در حبط اعمال گذشته انسان (أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول و لا تبطلوا أعملکم) از ارتباط «أطیعوا اللّه ...» با «لاتبطلوا أعمالکم»، استفاده مى شود که عدم اطاعت موجب بطلان و حبط اعمال گذشته انسان است.

۱۱- مؤمنان، در معرض لغزش و نیازمند تذکّر و هشدار مکرّر (یأیّها الذین ءامنوا أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول و لا تبطلوا أعملکم) از تکرار «أطیعوا» و نهى «لاتبطلوا» در مورد مؤمنان، مطلب بالا استفاده مى شود.

روایات و احادیث

۱۲- «قال رسول اللّه(ص) من قال سبحان اللّه غرس اللّه له بها شجرة فى الجنّة... فقال رجل من قریش یا رسول اللّه إنّ شجرنا فى الجنّة لکثیر، قال نعم و لکن إیّاکم أن ترسلوا علیها نیراناً فتحرقوها و ذلک انّ اللّه - عزّوجلّ - یقول: «یأیّها الذین ءامنوا أطیعوا اللّه و أطیعوا الرسول و لاتبطلوا أعمالکم»...;[۲] رسول خدا(ص) فرمود: هر کس ذکر «سبحان اللّه» بگوید، خداوند به خاطر آن ذکر، درختى در بهشت براى او مى کارد و... مردى از قریش گفت: اى رسول خدا! بنابراین درختان ما در بهشت زیاد است؟! حضرت فرمود: آرى و لکن برحذر باشید از این که آتشى به طرف آن ها بفرستید و آن ها را بسوزانید. خداى - عزّوجلّ - مى فرماید: «...و لاتبطلوا أعمالکم»...».

موضوعات مرتبط

  • احکام :۶
  • اطاعت: اطاعت از خدا ۱; اطاعت از محمد(ص) ۱، ۶; زمینه اطاعت از خدا ۲; زمینه اطاعت از محمد(ص) ۲
  • ایمان: آثار ایمان ۲
  • تکلیف: تکلیف همگانى ۱
  • جهاد: آثار ترک جهاد ۹; اهمیت جهاد ۳
  • حقوق: حق ولایت ۴
  • خدا: اوامر خدا ۶; توصیه هاى خدا ۳; هشدارهاى خدا ۷
  • عصیان: آثار عصیان از خدا ۱۰; آثار عصیان از محمد(ص) ۱۰
  • عمل: آثار عمل ۸; اجتناب از حبط عمل ۷; زمینه حبط عمل ۹، ۱۲; عوامل حبط عمل ۸، ۱۰
  • مؤمنان: تکلیف مؤمنان ۱، ۳; زمینه لغزش مؤمنان ۱۱; نیازهاى معنوى مؤمنان ۱۱; هشدار به مؤمنان ۷
  • محمد(ص): آثار نبوت محمد(ص) ۵; اهمیت اوامر محمد(ص) ۶; حقوق محمد(ص) ۴; فضایل محمد(ص) ۴; مقامات محمد(ص) ۵; منشأ ولایت محمد(ص) ۴، ۵
  • منافقان: توطئه منافقان ۳
  • نیازها: نیاز به تذکر ۱۱; نیاز به هشدار ۱۱
  • واجبات :۶

منابع

  1. تفاسیر ابن ابى حاتم و کشف الاسرار و کتاب الصلوة از محمد بن نصر المروزى.
  2. امالى صدوق، ص ۴۸۶، ح ۱۴; نورالثقلین، ج ۵- ، ص ۴۵، ح ۸۵ .