روایت:الکافی جلد ۸ ش ۶۳
آدرس: الكافي، جلد ۸، كِتَابُ الرَّوْضَة
محمد بن يحيي عن احمد بن محمد بن عيسي عن الحسن بن محبوب عن علي بن رياب و هشام بن سالم عن ابي بصير قال :
الکافی جلد ۸ ش ۶۲ | حدیث | الکافی جلد ۸ ش ۶۴ | |||||||||||||
|
ترجمه
هاشم رسولى محلاتى, الروضة من الكافی جلد ۱ ترجمه رسولى محلاتى, ۱۳۰
ابو بصير گويد: از امام باقر عليه السّلام از (حقيقت و كيفيت) بادهاى چهارگانه شمال، جنوب، صبا، و دبور پرسيدم و عرضكردم: كه مردم گويند: باد شمال از بهشت است، و باد جنوب از دوزخ است؟ حضرت فرمود: همانا براى خداى عز و جل لشكريانى از بادها است كه هر يك از بندگان معصيت كار خود را كه خواهد بدان عذاب كند، و بر هر بادى فرشتهاى گماشته شده، و چون خداى عز و جل خواهد كه مردمى را بنوعى از عذاب (خويش) عذاب كند، بدان فرشتهاى كه بر آن نوع باد گماشته شده وحى كند، و آن فرشته نيز بدان باد فرمان دهد و آن باد مانند شيرى خشمناك برجهد. فرمود: و هر يك از اين بادها نامى دارند آيا نشنيدهاى گفتار خداى تعالى را كه فرمايد: «قوم عاد نيز (پيامبرشان را) تكذيب كردند و چسان بود عذاب كردن و بيم دادن من، و طوفانى سخت در روز شومى سراسر (شوم) بر آنها فرستاديم» (سوره قمر آيه ۱۸- ۱۹) و نيز (در جاى ديگر) «باد عقيم (و نازاد)» فرموده (در سوره ذاريات آيه ۴۱) و (در جاى ديگر) فرمود: «بادى كه در آن عذابى المانگيز بود» (سوره احقاف آيه ۲۴) و (در جاى ديگر) فرمود «گردبادى آتشزا بدان رسيد و بسوخت» (سوره بقره آيه ۲۶۶) و همچنين بادهائى را كه خداوند ذكر فرمود كه بدانها نافرمانانش را عذاب كرده. و حضرت فرمود: و خداى عز و جل را بادهاى رحمتى است كه آبستنكننده است و بادهاى ديگرى است كه آنها را از پيشگاه رحمت خويش گسترش داده و پهن كند: يك قسمت از آنها بادهائى است كه ابرها را براى باران تحريك كند، قسمت ديگر بادهائى است كه ابرها را ميان آسمان و زمين نگاه دارند، و قسمت سوم بادهائى است كه ابرها را بفشارد تا باذن خدا باران بريزند، و قسمت چهارم بادهائى است كه آنها را در قرآن شماره كرده. و اما بادهاى چهارگانه: شمال، جنوب، صبا، دبور، اين چهار نام، نام فرشتگانى است كه بر اين بادها گماشته شدهاند، پس هر گاه خداوند اراده فرمايد كه باد شمال بوزد بدان فرشته كه نامش شمال است دستور دهد و آن فرشته بخانه كعبه فرود آيد و بالاى ركن شامى بايستد و بال خود را بهم زند در اين وقت باد شمال بهر سو كه خدا اراده فرموده از خشكى و دريا پراكنده شود، و چون خدا اراده كند كه باد جنوب را بفرستد بفرشتهاى كه نامش جنوب است فرمان دهد و او بخانه كعبه فرود آيد و بر ركن شامى بايستد و بال خود را بهم بزند، پس باد جنوب در خشكى و دريا بهر جا كه خدا خواهد بوزد و چون اراده فرمايد كه باد صبا را بفرستد بدان فرشته كه نامش صبا است دستور دهد تا بر خانه كعبه فرود آيد و بر ركن شامى بايستد و بال خود را بهم زند بس باد صبا پراكنده شود در خشكى و دريا بهر جا كه خداى عز و جل خواهد بوزد و چون اراده فرمايد كه باد دبور را بفرستد بدان فرشته كه نامش دبور است دستور دهد و آن فرشته بخانه كعبه فرود آيد و بر ركن شامى بايستد و بال زند پس باد دبور بهر جا كه خدا خواهد در خشكى و دريا بوزد، سپس امام باقر عليه السّلام فرمود: مگر نشنيدى كه گويند: باد شمال، و باد جنوب، و باد صبا، و باد دبور، و در همه آنها باد را بنام فرشته مأمور بدان نسبت ميدهند.
حميدرضا آژير, بهشت كافى - ترجمه روضه كافى, ۱۲۵
ابو بصير مىگويد: از امام باقر عليه السّلام پيرامون بادهاى چهارگانه: شمال، جنوب، صبا و دبور پرسش كردم و عرض كردم: مردم مىگويند باد شمال از بهشت و باد جنوب از آتش مىآيد. امام عليه السّلام فرمود: خدا را سپاهيانى است از باد كه هر كدام از بندگان نافرمان خويش را بخواهد با آن عذاب مىدهد، و بر هر بادى ملكى گمارده است، و چون خدا بخواهد مردمى را به گونهاى عذاب رساند به فرشته گماشته به اين گونه باد كه قرار است وسيله عذاب باشد، دستور مىدهد، سپس آن فرشته فرمان مىدهد به آن باد، پس آن باد چون شير ژيان مىجهد. فرمود: هر كدام از اين بادها را نامى است آيا نشنيدهاى كه خداوند مىفرمايد: كَذَّبَتْ عادٌ فَكَيْفَ كانَ عَذابِي وَ نُذُرِ* إِنَّا أَرْسَلْنا عَلَيْهِمْ رِيحاً صَرْصَراً فِي يَوْمِ نَحْسٍ مُسْتَمِرٍّ «۱»، و فرمود: الرِّيحَ الْعَقِيمَ «۲»، و نيز پروردگار مىفرمايد: رِيحٌ فِيها عَذابٌ أَلِيمٌ «۳»، و فَأَصابَها إِعْصارٌ فِيهِ نارٌ فَاحْتَرَقَتْ «۴»، و بادهايى را خداوند ياد كرده است كه بندههاى نافرمان را بدان عذاب رساند. فرمود: و براى خداوند سبحان، بادهاى رحمت است كه آبستنكننده درختانند و بادهاى ديگرى كه آنها را از درگاه رحمت خود بوزاند. بادهايى كه ابر آن را برانگيزاند، بادهايى كه ابر را ميان آسمان و زمين باز دارند، بادهايى كه ابر را مىفشارند تا به اذن الهى ببارند، و بادهاى ديگرى كه خداوند در قرآن بر شمرده است. امّا نامهاى چهارگانه اين بادها: شمال، جنوب، صبا و دبور پس آنها نامهاى فرشتگانى هستند كه بر آن بادها گماشته شدهاند، و چون خداوند آهنگ آن كند كه باد شمال وزيدن گيرد به فرشتهاى كه شمال ناميده مىشود دستور مىدهد تا بر خانه كعبه فرمود آيد و بر ركن شامى بايستد و پر زند و باد شمال تا آنجا كه خدا خواهد از بيابان و دريا پراكنده شود، و هر گاه خدا خواهد كه باد جنوب وزيدن گيرد به فرشتهاى كه نامش جنوب __________________________________________________
(۱) «عاديان به تكذيب پرداختند. پس چگونه بود عذاب من و هشدارها [ى من]؟ ما بر [سر] آنان در روز شومى، به طور مداوم، تند بادى توفنده فرستاديم» (سوره قمر/ آيه ۱۸ و ۱۹). (۲) «باد مهلك» (سوره ذاريات/ آيه ۴۱). (۳) «بادى است كه در آن عذابى پر درد [نهفته] است» (سوره احقاف/ آيه ۲۴). (۴) « [ناگهان] گردبادى آتشين بر آن [باغ] زند و [باغ يكسر] بسوزد» (سوره بقره/ آيه ۲۶۶).
است فرمان مىدهد تا بر بيت الحرام فرود آيد و بر ركن شامى بايستد و پر زند و باد جنوب در دشت و دريا پراكنده گردد تا آنجا كه خدا خواهد، و هر گاه خدا خواهد باد صبا را برانگيزد به فرشتهاى كه نامش صباست فرمان دهد تا بر بيت الحرام فرود آيد و بر ركن شامى بايستد و پر زند و باد صبا تا آنجا كه خداوند عزّ و جلّ خواهد از دشت و دريا پراكنده گردد، و هر گاه خدا خواهد باد دبور را برانگيزد به فرشتهاى كه نامش دبور است فرمان مىدهد تا بر بيت الحرام فرود آيد و بر ركن شامى بايستد و پر زند تا باد دبور تا آنجا كه خدا خواهد از دشت و دريا پراكنده شود. سپس امام باقر عليه السّلام فرمود: آيا نشنيدهاى گفتار او را: باد شمال، باد جنوب، باد دبور و باد صبا و اينكه اينها همه به فرشتگانى نسبت داده شدهاند كه موكّل بر آن هستند.