الأعراف ٨٢

از الکتاب
کپی متن آیه
وَ مَا کَانَ‌ جَوَابَ‌ قَوْمِهِ‌ إِلاَّ أَنْ‌ قَالُوا أَخْرِجُوهُمْ‌ مِنْ‌ قَرْيَتِکُمْ‌ إِنَّهُمْ‌ أُنَاسٌ‌ يَتَطَهَّرُونَ‌

ترجمه

ولی پاسخ قومش چیزی جز این نبود که گفتند: «اینها را از شهر و دیار خود بیرون کنید، که اینها مردمی هستند که پاکدامنی را می‌طلبند (و با ما همصدا نیستند!)»

ترتیل:
ترجمه:
الأعراف ٨١ آیه ٨٢ الأعراف ٨٣
سوره : سوره الأعراف
نزول : ٩ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٤
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«أُنَاسٌ»: مردمان. «یَتَطَهَّرُونَ»: پاکی را دوست می‌دارند. زاهد و پرهیزگارند. البتّه این سخن را برای تمسخر مؤمنان می‌گفتند، همان گونه که عادت فاسقان و کافران مقتدر و ستم‌پیشه است (نگا: هود / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱- قوم لوط فاقد هر گونه دلیل براى توجیه ارتکاب عمل شنیع لواط (و ما کان جواب قومه إلا أن قالوا)

۲- مبارزه لوط با برنامه هاى ضد اخلاقى قوم خویش موجب طرح پیشنهاد اخراج وى و همراهانش از دیارشان (و لوطاً إذ قال لقومه ... قالوا أخرجوهم) پیشنهاد اخراج لوط از یکسو به مبارزات وى مرتبط شده است ; زیرا جمله «إلا أن قالوا ... » در پاسخ تبلیغات و هدایتگریهاى لوط ایراد گردیده است ; و از سوى دیگر این پیشنهاد با جمله «انهم ... » تعلیل شده است. بنابراین تصمیم قوم لوط به اخراج وى و همراهانش به دو علت بوده است: یکى مبارزه وى با فسادها و دیگرى پاک زیستن وى و همراهانش.

۳- پاک زیستى لوط و همراهانش، موجب رنجش قوم وى و عاملى براى پیشنهاد اخراج ایشان از دیارشان شد. (أخرجوهم من قریتکم إنهم اناس یتطهرون)

۴- لوط در پاک زیستى و تنزه از اعمال زشت و مبارزه با کردارهاى ناپسند، داراى همگامان و یارانى متعدد بود. (و ما کان جواب قومه إلا أن قالوا أخرجوهم من قریتکم إنهم أناس یتطهرون) ضمایر جمع در جمله «اخرجوهم ... » و نیز آوردن کلمه «اناس»، حکایت از آن دارد که گروهى از مردم به لوط گرویده بودند و چون تصمیم بر اخراج لوط و یارانش در پى اعتراضهایى که در آیه قبل مطرح شد، گرفته شده، معلوم مى شود مؤمنان به لوط وى را در مبارزه با فسادها و مفسدان یارى مى کردند.

۵- یاران و همگامان لوط در مقایسه با مخالفان وى بسیار اندک بودند. (قالوا أخرجوهم من قریتکم) تصمیم و پیشنهاد اخراج لوط و یارانش حکایت از آن دارد که یاران وى در مقایسه با مخالفان او بسیار اندک بودند، ورنه چنین پیشنهادى طبیعى به نظر نمى رسید.

۶- لوط، پیامبرى مهاجر به دیار سدوم، نه اهل آن سامان* (أخرجوهم من قریتکم) خداوند پیامبران پیش از لوط و پیامبر پس از وى، یعنى شعیب، را برادر قومشان خواند. ولى در مورد بعثت لوط چنین تعبیرى آورده نشد. این مطلب مى تواند اشاره به این باشد که لوط از افراد امت قومش نبوده است. انتساب «قریة» به مخالفان لوط با اضافه آن به «کم» مى تواند بیانگر این باشد که لوط از مهاجران به آن دیار بوده است و آن دیار بنابر گفته مفسران بخشى از سرزمین کنعان بوده که به شهر سدوم معروف بوده است.

۷- لوط و همراهانش، حتى در دیدگاه مخالفان، انسانهایى پاک و منزه از اعمال ناروا و پلید (إنهم أناس یتطهرون)

۸- قوم لوط ناامید از گرایش وى و همگامانش به منجلاب فسادها و ارتکاب رفتارهاى پلید و ناروا (إنهم أناس یتطهرون) به کارگیرى فعل مضارع «یتطهرون» بیانگر آن است که قوم لوط بر این باور بودند که پاک زیستى وى و همراهانش امرى مستمر و مداوم است.

موضوعات مرتبط

  • پیروان لوط:۴ اقلیت پیروان لوط ۴ ۵ ; پاکى پیروان لوط ۴ ۳، ۷، ۸ ; تبعید پیروان لوط ۴ ۳
  • قوم لوط: تاریخ قوم لوط ۲، ۳، ۵، ۸ ; قوم لوط و پیروان لوط ۸ ; قوم لوط و لوط(ع) ۷، ۸ ; لواط در قوم لوط ۱ ; یأس قوم لوط ۸
  • لواط: بیخمنطقى لواط ۱
  • لوط(ع): اکثریت مخالفان لوط(ع) ۵ ; پاکى لوط(ع) ۳، ۴، ۷، ۸ ; تبعید لوط(ع) ۲، ۳ ; قصه لوط(ع) ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷ ; لوط(ع) در سرزمین سدوم ۶ ; مبارزه لوط(ع) ۲ ; هجرت لوط(ع) ۶
  • منکرات: مبارزه با منکرات ۲، ۴

منابع