غافر ٣١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۸:۱۱ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

و از عادتی همچون عادت قوم نوح و عاد و ثمود و کسانی که بعد از آنان بودند (از شرک و کفر و طغیان) می‌ترسم؛ و خداوند ظلم و ستمی بر بندگانش نمی‌خواهد.

|نظير جريان قوم نوح و عاد و ثمود و كسانى كه پس از آنها بودند و خدا بر بندگان ستم نمى‌خواهد
[از سرنوشتى‌] نظير سرنوشت قوم نوح و عاد و ثمود، و كسانى كه پس از آنها [آمدند]. و [گرنه‌] خدا بر بندگان [خود] ستم نمى‌خواهد.
مثل روزگار ناگوار قوم نوح و عاد و ثمود و امم بعد از اینان (که همه به کیفر کفر و عصیان هلاک شدند) و خدا هیچ اراده ظلم در حق بندگان نکند (و هلاک آنها به سوء اختیار خود است).
چون سرنوشت قوم نوح و عاد و ثمود و کسانی که پس از آنان بودند؛ و خدا ستمی بر بندگان نمی خواهد [این بندگانند که بر خود ستم روا می دارند.]
همانند قوم نوح و عاد و ثمود و كسانى كه از آن پس آمدند. حال آنكه خدا براى بندگانش خواستار ستم نيست.
مانند حال و روز قوم نوح و عاد و ثمود و کسانی که پس از ایشان بودند، و خداوند در حق بندگان ستمی نمی‌خواهد
مانند روش [خداوند در باره‌] قوم نوح- به طوفان- و عاد- قوم هود، به باد صرصر- و ثمود- قوم صالح، به صاعقه- و كسانى كه پس از آنها بودند، و خدا خواهان ستمى به بندگان نيست.
از سزای عادتی همچون عادت قوم نوح و عاد و ثمود و کسانی که بعد از آنان بوده‌اند (می‌ترسم که گریبانگیرتان شود). خداوند نمی‌خواهد به بندگان ستم کند (و نمی‌پسندد که بندگانش هم به یکدیگر ستم کنند).
«(از عادت دیرینه(ای)) همانند قوم نوح و عاد و ثمود و کسانی که پس از آنهایند. و (گرنه) خدا هرگز برای بندگان(اش) ستمی نمی‌خواهد.»
مانند شیوه قوم نوح و عاد و ثمود و آنان که پس از ایشان بودند و نیست خدا خواهان ستمی بر بندگان‌


غافر ٣٠ آیه ٣١ غافر ٣٢
سوره : سوره غافر
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٨
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«مِثْلَ دَأْبِ»: همانند عادت. مضافی پیش از (دَأْبِ) محذوف است‌


تفسیر

نکات آیه

۱ - هشدار مؤمن آل فرعون به قوم خود، از دچار شدن به کیفر کردار قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان (لوط و اصحاب ایکه) در صورت اقدام به قتل موسى(ع) (مثل دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم) «دأب» به معناى عادت است و مقصود از «الذین من بعدهم» قوم لوط و اصحاب ایکه است; چنان که در سوره «ص» آیه ۱۳، به آن تصریح شده است. گفتنى است برابر نظر مفسران «اصحاب أیکه» همان مردم مدین است که از قوم حضرت شعیب بودند.

۲ - قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان، پیوسته با دعوت پیامبران خود به مخالفت برمى خاستند. (مثل دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم)

۳ - قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان، مردمى متشکل و همسو در جهت مخالفت با پیامبران عصر خود (مثل یوم الأحزاب . مثل دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم) از تعبیر «احزاب» درباره اقوام یاد شده، برداشت بالا به دست مى آید.

۴ - قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان، بر اثر مخالفت با پیامبران خود، به عذاب الهى دچار شدند. (مثل دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم)

۵ - قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان، مهم ترین اقوام هلاک شده تاریخ * (مثل دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم)

۶ - آگاهى کامل مؤمن آل فرعون، از سرگذشت هلاکت بار قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان (إنّى أخاف علیکم مثل ... دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم)

۷ - آشنایى مردم عصر فرعون از سرگذشت هلاکت بار قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان (إنّى أخاف علیکم مثل ... دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم) هشدار مؤمن آل فرعون به مردم و بازگوکردن سرگذشت عبرت آموز اقوام یادشده براى ایشان، مى تواند گویاى برداشت بالا باشد.

۸ - سرگذشت قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان، حاوى درس هاى عبرت انگیز براى همه ملت ها (مثل دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم)

۹ - تشویق و ترغیب شدن مردم عصر فرعون از سوى مؤمن آل فرعون، به عبرت گیرى و درس آموزى از سرگذشت هلاکت بار قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان (مثل دأب قوم نوح ... و الذین من بعدهم)

۱۰ - خداوند، هیچ ظلمى براى بندگانش نخواسته و در حق آنان روا نداشته است. (و مااللّه یرید ظلمًا للعباد)

۱۱ - عذاب قوم نوح، عاد، ثمود و اقوام پس از آنان از سوى خداوند کاملاً عادلانه و به دور از هر گونه ستم (مثل دأب قوم نوح ... و مااللّه یرید ظلمًا للعباد) یادآورى این مسأله که خداوند به کسى ظلم نمى کند - پس از بیان سرگذشت اقوام یادشده - مى تواند گویاى مطلب بالا باشد.

۱۲ - عذاب شدن مخالفان پیامبران در دنیا از سوى خداوند، کاملاً مطابق با عدل و داد است. (و ما اللّه یرید ظلمًا للعباد)

موضوعات مرتبط

  • آل فرعون: انذارهاى مؤمن آل فرعون ۱; تشویقهاى مؤمن آل فرعون ۹; علم مؤمن آل فرعون ۶; فضایل مؤمن آل فرعون ۶
  • اسماء و صفات: صفات جلال ۱۰
  • اصحاب ایکه: کیفر اصحاب ایکه ۱
  • اقوام پیشین: تاریخ اقوام پیشین ۲، ۳; عبرت از فرجام اقوام پیشین ۸، ۹; عذاب اقوام پیشین ۴، ۱۱; فرجام اقوام پیشین ۶; کیفر اقوام پیشین ۱; هلاکت اقوام پیشین ۵، ۷; هماهنگى اقوام پیشین ۳
  • انبیا: آثار مخالفت با انبیا ۴; عذاب دنیوى مخالفان انبیا ۱۲; مکذبان انبیا ۲; هماهنگى مخالفان انبیا ۳
  • تاریخ: عبرت از تاریخ ۹
  • خدا: اراده خدا ۱۰; خدا و ظلم ۱۰; عدالت خدا ۱۱، ۱۲; عذابهاى خدا ۱۲
  • عبرت: عوامل عبرت ۸، ۹
  • عذاب: اهل عذاب ۴، ۵; عدالت در عذاب ۱۱
  • فرعونیان: انذار فرعونیان ۱
  • قوم ثمود: تاریخ قوم ثمود ۵، ۶، ۷; عبرت از فرجام قوم ثمود ۸، ۹; عذاب قوم ثمود ۴، ۱۱; فرجام قوم ثمود ۶; قوم ثمود و صالح(ع) ۲; کیفر قوم ثمود ۱; هلاکت قوم ثمود ۵، ۷; هماهنگى قوم ثمود ۳
  • قوم عاد: تاریخ قوم عاد ۵، ۶، ۷; عبرت از فرجام قوم عاد ۸، ۹; عذاب قوم عاد ۴، ۱۱; فرجام قوم عاد ۶; قوم عاد و هود(ع) ۲; کیفر قوم عاد ۱; هلاکت قوم عاد ۵، ۷; هماهنگى قوم عاد ۳
  • قوم لوط: کیفر قوم لوط ۱
  • قوم نوح: تاریخ قوم نوح ۵، ۶، ۷; عبرت از فرجام قوم نوح ۸، ۹; عذاب قوم نوح ۴، ۱۱; فرجام قوم نوح ۶; قوم نوح و نوح(ع) ۲; کیفر قوم نوح ۱; هلاکت قوم نوح ۵، ۷; هماهنگى قوم نوح ۳
  • مصریان باستان: تشویق مصریان باستان ۹; علم مصریان باستان ۷
  • موسى(ع): کیفر قتل موسى(ع) ۱

منابع