الفرقان ٥٧

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۷:۱۱ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

بگو: «من در برابر آن (ابلاغ آیین خدا) هیچ گونه پاداشی از شما نمی‌طلبم؛ مگر کسی که بخواهد راهی بسوی پروردگارش برگزیند (این پاداش من است.)»

|بگو: من بر اين رسالت اجرى از شما طلب نمى‌كنم مگر كسى كه بخواهد راهى به سوى پروردگار خود در پيش گيرد [كه همين مزد من است‌]
بگو: «بر اين [رسالت‌] اجرى از شما طلب نمى‌كنم، جز اينكه هر كس بخواهد راهى به سوى پروردگارش [در پيش‌] گيرد.»
بگو: من از شما امّت مزد رسالت نمی‌خواهم، اجر من همین بس که هر که بخواهد (از پی من) راهی به سوی خدای خود پیش گیرد.
بگو: من از شما [در برابر تبلیغ دین هیچ] پاداشی نمی خواهم، جز اینکه هر که بخواهد [می تواند از برکت هدایت من] راهی به سوی پروردگارش بگیرد.
بگو: من از شما هيچ مزدى نمى‌طلبم و اين رسالت بدان مى‌گزارم تا هر كه خواهد به سوى پروردگارش راهى بيابد.
بگو برای آن از شما مزدی نمی‌طلبم، مگر اینکه کسی بخواهد که به سوی پروردگارش راه برد
بگو: از شما بر اين [رسالت‌] هيچ مزدى نمى‌خواهم مگر اين كه هر كه خواهد راهى به سوى پروردگار خويش فرا گيرد.
بگو: من در برابر ابلاغ این آئین هیچ گونه پاداشی از شما مطالبه نمی‌کنم. تنها پاداش من این است که کسی - اگر خواست - راه به سوی پروردگارش در پیش گیرد (و در مسیری که منتهی به رضا و رحمت و پاداش فراوان یزدان است گام بردارد).
بگو: «بر این (رسالت) هیچ پاداشی از شما نمی‌طلبم، جز (از) کسی که بخواهد راهی سوی پروردگارش برگیرد.»
بگو نپرسم شما را بر آن مزدی مگر آنکه خواهد که گیرد بسوی پروردگار خویش راهی‌


الفرقان ٥٦ آیه ٥٧ الفرقان ٥٨
سوره : سوره الفرقان
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٤
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«قُلْ مَآ أَسْأَلُکُمْ»: مراد این است که در برابر تبلیغ دین خدا، پولی از شما نمی‌خواهم و برای دریافت چیزی چنین کاری را نمی‌کنم. «إِلاّ مَن شَآءَ»: جز این را که کسی به اختیار خود این آئین را بپذیرد و گام به سوی خدا بردارد و راه خدا در پیش گیرد. استثناء منقطع است، و (إِلاّ) به معنی (لکِنَّ) است. برخی هم گفته‌اند استثناء متّصل است و تقدیر چنین است: مَآ أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاّ أَجْرَ مَنْ آمَنَ، أَیْ إِلاّ الأجْرَ الْحَاصِلَ مِنْ إِیمانِهِ؛ فَإِنَّ الدَّالَّ عَلَی‌الْخَیْرِ کَفَاعِلِهِ ... یعنی تنها اجر و پاداش من هدایت شما است، آن هم از روی اراده و اختیار نه اکراه و اجبار.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - پیامبر(ص)، موظف به اعلام کردن نداشتن هیچ چشمداشت و درخواست مزدى از مردم، در قبال انجام رسالت خویش (قل ما أسئلکم علیه من أجر)

۲ - تأثیر مثبت اعلام کردن نداشتن هیچ چشمداشت و درخواست مزدى، در هدایت و تربیت مردم (قل ما أسئلکم علیه من أجر) از فرمان خداوند به پیامبر(ص)، براى اعلام کردن نداشتن چشم داشتى در انجام رسالت خود - پس از بیان هدف اصلى و روش تبلیغى آن در آیه قبل - مى توان برداشت فوق را به دست آورد.

۳ - ایمان و راهیابى مردم به خدا، تنها اجر و مزد پیامبر(ص) در انجام رسالت خویش (ما أسئلکم علیه من أجر إلاّ من شاء أن یتّخذ إلى ربّه سبیلاً) برداشت فوق، مبتنى بر این است که استثنا در «إلاّ من شاء...» متصل باشد و مضافى نیز محذوف و در تقدیر باشد; یعنى، «إلاّ من شاء أن یتخذ إلى ربّه سبیلاً بالإیمان و الطاعة و...».

۴ - دلسوزى بسیار پیامبر(ص) نسبت به کافران و مشرکان و اهتمام آن حضرت براى هدایت و تربیت آنان (قل ما أسئلکم علیه من أجر إلاّ من شاء أن یتّخذ إلى ربّه سبیلاً) قرار گرفتن هدایت مردم به عنوان اجر پیامبر(ص) - در حالى که هدایت شدن مردم از سنخ اجر نیست، علاوه بر این که مستثنى باید از سنخ مستثنى منه باشد - مى تواند گویاى دو نکته باشد: ۱- دلسوزى و اهتمام بسیار پیامبر(ص) نسبت به هدایت مردم. ۲- خلوص و نداشتن هیچ چشمداشت مادى در رسالت خود. در حقیقت چنین جمله اى، مانند سخن آن پدرى است که براى حفظ جان فرزندش، تلاش بسیار دارد و به فرزندش مى گوید: «من در قبال تلاشم، هیچ مزدى از تو نمى خواهم».

۵ - خلوص و نداشتن هیچ چشم داشتى در انجام رسالت، از ویژگى هاى پیامبراسلام(ص) (ما أسئلکم علیه من أجر إلاّ من شاء أن یتّخذ إلى ربّه سبیلاً)

۶ - تأثیر بهینه تبلیغات دینى و بشارت و اخطار به مردمان، در گرو خلوص و اظهار بى نیازى و درخواست نکردن مزد از مردم (قل ما أسئلکم علیه من أجر إلاّ من شاء أن یتّخذ إلى ربّه سبیلاً)

۷ - هدایت و راه یابى انسان به خدا، تنها هدف و آرمان پیامبر(ص) در انجام رسالتش (قل ما أسئلکم علیه من أجر إلاّ من شاء أن یتّخذ إلى ربّه سبیلاً) قرار گرفتن هدایت مردمان به عنوان تنها مزد پیامبر(ص)، در حالى که رسالت آن حضرت همراه تلاش بسیار و تحمل مشکلات فراوان بوده است، مى تواند گویاى برداشت یاد شده باشد.

۸ - ربوبیت خداوند، مقتضى حرکت انسان به سوى او و برگزیدن راه الهى (دین) (إلاّ من شاء أن یتّخذ إلى ربّه سبیلاً)

۹ - انسان در انتخاب دین، آزاد و مختار است. (إلاّ من شاء أن یتّخذ إلى ربّه سبیلاً)

۱۰ - پیامبر(ص)، تنها مأمور فراخواندن مردم به راه خدا و دین الهى بود و نه مجبور ساختن آنان به پذیرش آن. (و ما أرسلنک إلاّ مبشّرًا و نذیرًا ... إلاّ من شاء أن یتّخذ إلى ربّه سبیلاً) از این که خداوند در آیه قبل رسالت پیامبر(ص) را، منحصر به انذار و بشارت دانست و در آیه مورد بحث، انسان را در انتخاب راه الهى آزاد گذاشت، مى توان استفاده کرد که پیامبر(ص) حق نداشت مردم را به پذیرش دین مجبور کند.

موضوعات مرتبط

  • اخلاص: آثار اخلاص ۶
  • انسان: اختیار انسان ۹; اهمیت هدایت انسان ها ۳
  • ایمان: اهمیت ایمان به خدا ۳
  • بازگشت به خدا: زمینه بازگشت به خدا ۸
  • تبلیغ: آثار تبلیغ مجانى ۶; آسیب شناسى تبلیغ ۶; اخلاص در تبلیغ ۶; اعلام تبلیغ مجانى ۲; عوامل تأثیر تبلیغ ۶
  • تربیت: عوامل مؤثر در تربیت ۲
  • خدا: آثار ربوبیت خدا ۸; دعوت به خدا ۱۰
  • دین: آزادى دینى ۹، ۱۰; دعوت به دین ۱۰; نفى اکراه در دین ۱۰
  • دیندارى: عوامل دیندارى ۸
  • محمد(ص): اخلاص محمد(ص) ۵; اهداف محمد(ص) ۷; تبلیغ مجانى محمد(ص) ۱، ۵; دلسوزى محمد(ص) ۴; محدوده مسؤولیت محمد(ص) ۱۰; محمد(ص) و کافران ۴; محمد(ص) و مشرکان ۴; مزد رسالت محمد(ص) ۱، ۳;مسؤولیت محمد(ص) ۱; ویژگیهاى محمد(ص) ۵; هدایتگرى محمد(ص) ۷
  • هدایت: عوامل مؤثر در هدایت ۲

منابع