التحريم ١٠

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۸:۰۳ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

خداوند برای کسانی که کافر شده‌اند به همسر نوح و همسر لوط مثَل زده است، آن دو تحت سرپرستی دو بنده از بندگان صالح ما بودند، ولی به آن دو خیانت کردند و ارتباط با این دو (پیامبر) سودی به حالشان (در برابر عذاب الهی) نداشت، و به آنها گفته شد: «وارد آتش شوید همراه کسانی که وارد می‌شوند!»

|خدا براى كسانى كه كافر شده‌اند، زن نوح و زن لوط را مثل آورده كه هر دو در نكاح دو بنده‌ى شايسته از بندگان ما بودند و به آنها خيانت كردند، و آن دو [پيامبر] نتوانستند در برابر خدا كارى براى آن دو [زن‌] انجام دهند و گفته شد: با داخل شوندگان، داخل آتش شوي
خدا براى كسانى كه كفر ورزيده‌اند، آن نوح و آن لوط را مَثَل آورده [كه‌] هر دو در نكاح دو بنده از بندگان شايسته ما بودند و به آنها خيانت كردند، و كارى از دست [شوهران‌] آنها در برابر خدا ساخته نبود، و گفته شد: «با داخل شوندگان داخل آتش شويد.»
خدا برای کافران زن نوح و زن لوط را مثال آورد که تحت (فرمان) دو بنده صالح ما بودند و به آنها (نفاق و) خیانت کردند و آن دو شخص (با وجود مقام نبوت) نتوانستند آنها را از (قهر) خدا برهانند و به آنها حکم شد که با دوزخیان در آتش درآیید.
خدا برای کافران، زن نوح و زن لوط را مثل زده که تحت سرپرستی و زوجیت دو بنده شایسته از بندگان ما بودند، ولی [در امر دین و دین داری] به آن دو [بنده شایسته ما] خیانت ورزیدند، و آن دو [پیامبر] چیزی از عذاب خدا را از آن دو زن دفع نکردند و [هنگام مرگ] به آن دو گفته شد: با وارد شوندگان وارد آتش شوید.
خدا براى كافران مثَل زن نوح و زن لوط را مى‌آورد كه هر دو در نكاح دو تن از بندگان صالح ما بودند و به آن دو خيانت ورزيدند. و آنها نتوانستند از زنان خود دفع عذاب كنند و گفته شد: با ديگران به آتش درآييد.
خداوند درباره کافران مثلی می‌زند، و آن همسر نوح است و همسر لوط که در حباله دو بنده از بندگان شایسته ما بودند، سپس به ایشان خیانت کردند، و آن دو [پیامبر] در برابر امر [و عذاب‌] الهی چیزی را از آنان باز نداشتند، و [به آنان‌] گفته شود، همراه سایر وارد شوندگان، وارد آتش [جهنم‌] شوید
خدا براى كسانى كه كافر شدند مَثَلى آورده است: زن نوح و زن لوط را، كه اين دو زير [فرمان‌] دو بنده از بندگان شايسته ما بودند، پس به آن دو خيانت كردند، و آن دو [پيامبر] در برابر خدا هيچ سودى براى آن دو [زن‌] نداشتند- عذاب را از آنها دور نكردند- و [به آنان‌] گفته شد: به آتش در آييد با در آيندگان.
خداوند از میان کافران، زن نوح و زن لوط را مثل زده است. آنان در حباله‌ی نکاح دو تن از بندگان خوب ما بودند و (با ساخت و پاخت با قوم خود، و گزارش اسرار و اخبار بدیشان) به آن دو خیانت کردند و آن دو نتوانستند در پیشگاه الهی کمترین کاری برای ایشان بکنند و (آنان را از عذاب خانمانسوز دنیوی، و سخت کمرشکن اخروی نجات دهند. به هنگام مرگ توسّط فرشتگان بدیشان) گفته شد: به دوزخ درآئید همراه با همه‌ی کسانی که بدان در می‌آیند.
خدا برای کسانی که کافر شدند، زن نوح و زن لوط را مَثَل آورده (که) هر دو تحت (نکاح) دو بنده‌ی شایسته از بندگان ما بودند. پس (اینان) به آنان خیانت کردند. و کاری از دست آن دو [:شوهرانشان] درباره‌ی آنان از (عذاب) خدا ساخته نبود. و (به آن دو زن) گفته شد: «با داخل‌شوندگان، در آتش داخل شوید.»
زده است خدا مثَلی برای آنان که کفر ورزیدند زن نوح و زن لوط بودند زیر فرمان دو بنده‌ای از بندگان ما شایستگانی پس خیانت کردند با آنان پس بی‌نیاز نساختندشان از خدا چیزی را و گفته شد به آتش درآئید با درآیندگان‌


التحريم ٩ آیه ١٠ التحريم ١١
سوره : سوره التحريم
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٩
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«إمْرَأَةَ»: در رسم‌الخطّ قرآنی با تاء کشیده نوشته شده است. مفعولٌ‌به اوّل فعل (ضَرَبَ) و (مَثَلاً) مفعولٌ‌به دوم آن است. «تَحْتَ»: این واژه، کنایه از تحت سرپرستی و زیر نکاح است. «خَانَتَاهُمَا»: خیانت این دو همسرِ بدشگون، همکاری با دشمنان و گزارش اخبار و پخش اسرار خانواده و مؤمنان بود. خیانت ایشان انحراف از جاده عفّت نبود. زیرا هرگز همسر هیچ پیغمبری آلوده به بی‌عفّتی نشده است (نگا: نمونه، جلد ، صفحه . «أُدْخُلاَ النَّارَ»: به هنگام مرگ، فرشتگان به بدان یا نیکان خبر ورود آتی ایشان به دوزخ یا به بهشت را می‌دهند (نگا: المصحف المیسّر). «فَلَمْ یُغْنِیا»: در آخرت همه رابطه‌های دنیوی جز رابطه ایدئولوژی گسیخته می‌گردد (نگا: بقره / و لقمان / ، ممتحنه / انفطار / ).

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - ارائه نمونه هاى عینى از نیکان و بدان، از روش هاى قرآن در راستاى بیدارکردن و هدایت خلق (ضرب اللّه مثلاً للذین کفروا امرأت نوح) گفتنى است آنچه خداوند در این آیه، به عنوان ضرب المثل ذکر فرموده، داراى حقیقت و وجود خارجى است.

۲ - همسران نوح و لوط پیامبر، نمونه بارز و مثال زدنى، براى جریان کفر و نفاق اند. (جهد الکفّار و المنفقین ... ضرب اللّه مثلاً للذین کفروا امرأت نوح و امرأت لوط)

۳ - همسران نوح و لوط پیامبر، تحت سرپرستى و حمایت آن دو پیامبر قرار داشتند. (کانتا تحت عبدین من عبادنا) برداشت یاد شده، از تعبیر «تحت عبدین» استفاده شده است.

۴ - حضرت نوح و لوط(ع)، دو بنده صالح و شایسته خداوند (عبدین من عبادنا صلحین)

۵ - بنده صالح و شایسته بودن، مایه اصلى رسیدن پیامبران (نوح، لوط و...) به مقام نبوّت (عبدین من عبادنا صلحین) توصیف حضرت نوح و لوط(ع)، به صفت «عبدصالح» - در میان دیگر اوصاف والاى انسانى و الهى آنان - گویاى مطلب یاد شده است.

۶ - عبودیت و بنده صالح خدا بودن، مقامى بس والا براى آدمیان (عبدین من عبادنا صلحین)

۷ - خیانت همسران نوح و لوط به شوهران خود (فخانتاهما)

۸ - کفر و نفاق همسران نوح و لوط، خیانت به آن دو پیامبر بود. (فخانتاهما) مفسران، مصداق بارز خیانت همسران نوح و لوط را، کفر و نفاق آنان دانسته اند و نیز روایت کرده اند که آنان با تطمیع دیگران علیه همسران خود اقدام کردند; مثلاً آنان اسرار خانه همسران خود را به دشمنان منتقل مى کردند و... .

۹ - بى تأثیر بودن اقدام حضرت نوح و لوط(ع)، براى نجات همسران خیانت کار خود از عذاب الهى (فلم یغنیا عنهما من اللّه شیئًا)

۱۰ - همسران نوح و لوط، همانند کافران از دوزخیان اند. (و قیل ادخلا النار مع الدخلین)

۱۱ - بى تأثیر بودن پیوند خویشاوندى با نیکان و صالحان (همچون پیامبران الهى)، در سرنوشت اخروى انسان ها (قیل ادخلا النار مع الدخلین)

۱۲ - امکان نفوذ جریان انحراف، کفر و نفاق، در میان اعضاى بهترین خانواده (همچون پیامبران) (امرأت نوح و امرأت لوط ... فخانتاهما ... و قیل ادخلا النار مع الدخلین)

۱۳ - هشدار خداوند، به دو همسر خطاکار پیامبر (حفصه و عایشه)، درباره سرنوشت شوم خیانت به پیامبر(ص) همچون سرنوشت همسران نوح و لوط (ضرب اللّه مثلاً للذین کفروا امرأت نوح ... قیل ادخلا النار مع الدخلین) یادآورى خیانت همسران دو پیامبر - پس از نقل ماجارى توطئه دو همسر پیامبراسلام - مى تواند هشدارى به آنان باشد.

۱۴ - زنان همانند مردان، در معرض انحراف و حق ناپذیرى شدید و مثال زدنى (ضرب اللّه مثلاً للذین کفروا امرأت نوح و امرأت لوط ...قیل ادخلا النار مع الدخلین)

موضوعات مرتبط

  • انبیا: بى تأثیرى خویشاوندى با انبیا ۱۱; زمینه انحراف خانواده انبیا ۱۲; زمینه کفر خانواده انبیا ۱۲; زمینه نفاق خانواده انبیا ۱۲; فلسفه نبوت انبیا ۵
  • بندگان خدا :۴
  • جهنمیان :۱۰
  • خدا: هشدارهاى خدا ۱۳
  • زن: زمینه انحراف زنان ۱۴; زمینه حق ناپذیرى زنان ۱۴
  • سرنوشت: عوامل مؤثر در سرنوشت اخروى ۱۱
  • صالحان :۴ بى تأثیرى خویشاوندى با صالحان ۱۱ ۴
  • عبودیت: آثار عبودیت ۵; ارزش عبودیت ۶
  • فرجام: هشدار به فرجام شوم ۱۳
  • قرآن: احیاگرى قرآن ۱
  • کافران: کافران در جهنم ۱۰
  • لوط(ع): بى تأثیرى تلاش لوط(ع) ۹; تکفل همسر لوط(ع) ۳; خیانت به لوط(ع) ۷، ۸; خیانت همسر لوط(ع) ۷، ۹; رذایل اخلاقى همسر لوط(ع) ۲، ۷، ۸، ۹; عبودیت لوط(ع) ۴; عذاب همسر لوط(ع) ۹; فرجام همسر لوط(ع) ۱۳; فضایل لوط(ع) ۴; فلسفه نبوت لوط(ع) ۵; قصه همسر لوط(ع) ۳; کفر همسر لوط(ع)۲، ۸; لوط(ع) از صالحان ۴; نفاق همسر لوط(ع) ۲، ۸; همسر لوط(ع) در جهنم ۱۰
  • محمد(ص): فرجام شوم توطئه علیه محمد(ص) ۱۳; قصه همسران محمد(ص)۱۳; هشدار به همسران محمد(ص) ۱۳
  • مرد: زمینه انحراف مردان ۱۴; زمینه حق ناپذیرى مردان ۱۴
  • مقام عبودیت :۶
  • نبوت: اهمیت نبوت ۵
  • نوح(ع): بى تأثیرى تلاش نوح(ع) ۹; تکفل همسر نوح(ع) ۳; خیانت به نوح(ع) ۷، ۸; خیانت همسر نوح(ع) ۷، ۹; رذایل اخلاقى همسر نوح(ع) ۲، ۷، ۸، ۹; عبودیت نوح(ع) ۴; عذاب همسر نوح(ع) ۹; فرجام همسر نوح(ع) ۱۳; فضایل نوح(ع) ۴; فلسفه نبوت نوح(ع) ۵; قصه همسر نوح(ع) ۳; کفر همسر نوح(ع)۲، ۸; نفاق همسر نوح(ع) ۲، ۸; نوح(ع) از صالحان ۴; همسر نوح(ع) در جهنم ۱۰
  • هدایت: ارائه نمونه عینى در هدایت ۱; روش هدایت ۱

منابع