فصلت ٤١

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ مرداد ۱۳۹۶، ساعت ۰۵:۴۵ توسط 127.0.0.1 (بحث) (QRobot edit)


ترجمه

کسانی که به این ذکر [= قرآن‌] هنگامی که به سراغشان آمد کافر شدند (نیز بر ما مخفی نخواهد ماند)! و این کتابی است قطعاً شکست ناپذیر...


فصلت ٤٠ آیه ٤١ فصلت ٤٢
سوره : سوره فصلت
نزول : ٢ هجرت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٠
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«إِنَّ الَّذِینَ ...»: خبر آن محذوف است. از قبیل: لایُخْفَوْنَ عَلَیْنا ... لا یَغِیبُ عَنَّآ أَمْرُهُمْ وَ مَا یَقْصِدُونَ. «الذِّکْرِ»: قرآن (نگا: حجر / نحل / ). «عَزِیزٌ»: ارزشمند. بی‌نظیر. چیره و شکست‌ناپذیر.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر


نکات آیه

۱ - کفر و انکار قرآن از دید خداوند، پنهان نمى ماند. (لایخفون علینا ... إنّ الذین کفروا بالذّکر) برداشت یاد شده مبتنى بر این نکته است که خبر «إنّ» در «إنّ الذین کفروا» - به قرینه آیه قبل - جمله «لایخفون» باشد.

۲ - منکران حقانیت قرآن، گرفتار آتش دوزخ در قیامت (إنّ الذین کفروا بالذّکر) برداشت یاد شده بر این اساس است که خبر «إنّ» در «إنّ الذین کفروا» - به قرینه آیه قبل - جمله «یلقى فى النار» باشد.

۳ - کفر به قرآن و وحى، پس از مواجهه با آن [و درک حقانیت آن] مستلزم دوزخى شدن انسان است. (إنّ الذین کفروا بالذّکر لمّا جاءهم) تعبیر «لمّا جائهم» بیانگر این است که که اساساً کفر و انکار زمانى تحقق مى یابد که انسان با کلام وحى روبه رو شده و آن را فهم کرده باشد. سپس به انکار آن پرداخته باشد.

۴ - قرآن، یادآور فطریات فراموش شده انسان به او (إنّ الذین کفروا بالذکر) انتخاب واژه «ذکر» (یادآورى) در نام گذارى قرآن، مفید برداشت یاد شده است.

۵ - معارف قرآنى، هماهنگ با فطرت انسانى است. (إنّ الذین کفروا بالذّکر) واژه «ذکر» از آن رو بر قرآن نام نهاده شده که معارفش در نهاد انسان و ساختار وجود او پیشینه دارد و هماهنگ با آن است.

۶ - تحریف گران آیات الهى، کافراند. (إنّ الذین یلحدون فى ءایتنا ... إنّ الذین کفروا بالذّکر)

۷ - مخالفت مستمر کافران مکه، نسبت به آیات قرآن (إنّ الذین کفروا بالذّکر لمّا جاءهم) برداشت یاد شده با توجه به معناى «لمّا» است که در مورد استمرار زمان به کار مى رود.

۸ - آیات قرآن و معارف آن، حقایقى استوار و تردید ناپذیر (و إنّه لکتب عزیز) «عزیز» به معناى شکست ناپذیر است که مراد از آن در آیه شریفه، استحکام و خلل ناپذیرى قرآن مى باشد.

۹ - پیروزمندى تفکر قرآنى، در صحنه رویارویى با اندیشه هاى بشرى (و إنّه لکتب عزیز)

۱۰ - شکست ناپذیرى قرآن، در برابر معارضه ها و موضع گیرى هاى خصمانه کافران (إنّ الذین یلحدون ... إنّ الذین کفروا ... و إنّه لکتب عزیز)

موضوعات مرتبط

  • جهنم: موجبات جهنم ۳
  • جهنمیان: ۲
  • خدا: علم خدا ۱
  • فطرت: عوامل تنبه فطرت ۴
  • قرآن: اتقان قرآن ۸; پیروزى قرآن ۹; تذکرات قرآن ۴; تعالیم قرآن ۴; حقانیت قرآن ۸; شکست ناپذیرى قرآن ۱۰; فطریت قرآن ۵; قرآن و کافران ۱۰;کفر تحریفگران قرآن ۶; مخالفان قرآن ۷; مکذبان قرآن در جهنم ۲
  • کافران: ۶ پیروزى بر کافران ۱۰; شکست کافران ۱۰
  • کافران مکه: کافران مکه و قرآن ۷
  • کفر: آثار کفر به قرآن ۳; کفر به قرآن ۱

منابع