النمل ١٤

از الکتاب
کپی متن آیه
وَ جَحَدُوا بِهَا وَ اسْتَيْقَنَتْهَا أَنْفُسُهُمْ‌ ظُلْماً وَ عُلُوّاً فَانْظُرْ کَيْفَ‌ کَانَ‌ عَاقِبَةُ الْمُفْسِدِينَ‌

ترجمه

و آن را از روی ظلم و سرکشی انکار کردند، در حالی که در دل به آن یقین داشتند! پس بنگر سرانجام تبهکاران (و مفسدان) چگونه بود!

ترتیل:
ترجمه:
النمل ١٣ آیه ١٤ النمل ١٥
سوره : سوره النمل
نزول : ٨ بعثت
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٤
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«جَحَدُوا بِهَا»: آنها را انکار کردند و نپذیرفتند. «إِسْتَیْقَنَتْهَا»: آنها را کاملاً باور داشتند و یقیناً می‌دانستند. «ظُلْماً وَ عُلُوّاً»: ستمگرانه و مستکبرانه. از روی ستم و برتری جوئی. با توجّه به معنی اوّل، این دو واژه حال ضمیر (و) در فعل (جَحَدُوا) و به معنی (ظَالِمینَ وَ عَالِینَ) است. و با توجّه به معنی دوم، مفعول له می‌باشند.

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر


نکات آیه

۱ - انکار معجزات الهى، از سوى فرعونیان با وجود یقین درونى به حقانیت آن (و جحدوا بها و استیقنتها أنفسهم) «جَحْد» (مصدر «جحدوا») به معناى نفى و انکار کردن است. «استیقان» (مصدر «إستیقنت») معادل «إیقان» و جمله «استیقنتها أنفسهم» حال براى ضمیر فاعل در «جحدوا» است; یعنى، در حالى که جان هاى آنان به الهى بودن آیات یقین داشت باز آنها را انکار کردند.

۲ - آیات الهى، روشن و قابل درک براى همه جان ها و وجدان ها، حتى حق ستیزترین انسان ها (فلمّا جاءتهم ءایتنا مبصرة ... و جحدوا بها و استیقنتها أنفسهم)

۳ - روحیه ستمگرى و جاه طلبى فرعونیان، عامل موضع گیرى آنان در برابر آیات الهى (و جحدوا بها... ظلمًا و علوًّا)

۴ - پیام و رسالت پیامبران الهى، ناسازگار با روحیه ظلم و جاه طلبى (و جحدوا بها و استیقنتها أنفسهم ظلمًا و علوًّا)

۵ - توصیه الهى به تأمل در سرنوشت تباه فرعونیان (فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

۶ - اضمحلال شکوه و شوکتِ مفسدان جاه طلب تاریخ، شایان عبرت و درس آموزى (کیف کان عقبة المفسدین)

۷ - فرعونیان، مردمى فسادگر فانظر کیف کان عقبة المفسدین

۸ - ظلم و جاه طلبى، فسادگرى است. ظلمًا و علوًّا . فانظر کیف کان عقبة المفسدین

۹ - فسادگرى، ریشه بلاها و تباهى هاى جامعه فرعونى (فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

۱۰ - مفسدان، داراى فرجامى شوم (فانظر کیف کان عقبة المفسدین)

روایات و احادیث

۱۱ - «عن أبى عمرو الزبیرى عن أبى عبداللّه قال: قلت له أخبرنى عن وجوه الکفر فى کتاب اللّه قال: الکفر فى کتاب اللّه على خمسة أوجه: فمنها کفر الجحود على معرفة و هو أن یجحد الجاحد و هو یعلم أنّه حق قد استقر عنده و قد قال اللّه عزّوجلّ: «و جحدوا بها و استیقنتها أنفسهم ظلماً و علوّاً»;[۱] از ابوعمر زبیرى نقل شده که گفت: به امام صادق(ع) عرض کردم: مرا از اقسام کفر - که در کتاب خدا آمده است - خبر ده؟ فرمود: کفر در کتاب خدا بر پنج قسم است: یکى از آنها کفر انکارى است با وجود شناخت و آن این است که انکارکننده چیزى [از آیات الهى] را منکر شود در حالى که مى داند آن چیز حتماً حق است. خداوند عزّوجلّ فرموده است: «و جحدوا بها و استیقنتها أنفسهم ظلماً و علوّاً»...».

موضوعات مرتبط

  • آیات خدا: تکذیب آیات خدا ۱۱; سهولت فهم آیات خدا ۲; عوامل تکذیب آیات خدا ۳; وضوح آیات خدا ۲
  • انبیا: تعالیم انبیا ۴; ظلم ستیزى انبیا ۴
  • بلایا: منشأ بلایا ۹
  • جامعه: آسیب شناسى اجتماعى ۹; عوامل انحطاط جامعه ۹
  • جاه طلبان: افساد جاه طلبان ۸
  • جاه طلبى: موانع جاه طلبى ۴
  • خدا: توصیه هاى خدا ۵
  • ظالمان: افساد ظالمان ۸
  • عبرت: عوامل عبرت ۶
  • فرعونیان: آثار جاه طلبى فرعونیان ۳; آثار ظلم فرعونیان ۳; افساد فرعونیان ۷; عوامل حق ناپذیرى فرعونیان ۳; لجاجت فرعونیان ۱; مطالعه فرجام فرعونیان ۵; یقین فرعونیان ۱
  • فساد: آثار فساد ۹
  • کفر: اقسام کفر ۱۱
  • مفسدان: زوال قدرت مفسدان ۶; عبرت از فرجام مفسدان ۶; فرجام شوم مفسدان ۱۰
  • موسى(ع): تکذیب معجزه موسى(ع) ۱; حقانیت معجزه موسى(ع) ۱

منابع

  1. کافى، ج ۲، ص ۳۸۹، ح ۱; نورالثقلین، ج ۴، ص ۷۵- ، ح ۸.