ص ١٠

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۸:۰۱ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

یا اینکه مالکیّت و حاکمیّت آسمانها و زمین و آنچه میان این دو است از آن آنهاست؟! (اگر چنین است) با هر وسیله ممکن به آسمانها بروند (و جلو نزول وحی را بر قلب پاک محمّد بگیرند)!

|يا فرمانروايى آسمان‌ها و زمين و آنچه ميان آن دو است از آن ايشان است؟ [اگر چنين است‌] پس بايد با نردبان‌ها خود را بالا بكشند [و مانع وحى شوند]
آيا فرمانروايى آسمانها و زمين و آنچه ميان آن دو است از آنِ ايشان است؟ [اگر چنين است‌] پس [با چنگ زدن‌] در آن اسباب به بالا روند.
یا مگر سلطنت آسمانها و زمین و هر چه بین آنهاست با این کافران است؟ پس (اگر چنین است) به هر سبب (که می‌توانند بر آسمانها) بالا روند (تا وحی را بر هر که خواهند فرود آرند).
یا مگر مالکیّت و فرمانروایی آسمان ها و زمین و آنچه میان آنهاست، در اختیار آنان است؟ [اگر چنین است] پس [بیایند] از نردبان ها [ی رساننده به این مالکیّت و فرمانروایی] بالا روند [و امور را به دست گیرند و مانع نزول وحی بر محمّد شوند و خود به هر کس که بخواهند وحی کنند.]
يا فرمانروايى آسمانها و زمين و هر چه ميان آن دوست، از آن آنهاست؟ پس با نردبامهايى خود را به آسمان كشند.
یا فرمانروایی آسمانها و زمین و مابین آنها از آن ایشان است، پس با نردبانها فراروند
يا مگر فرمانروايى آسمانها و زمين و آنچه ميان آنهاست آنان راست؟! [اگر چنين است‌] پس با نردبانها [بر آسمان‌] بر شوند- تا تدبير امور عالم كنند و وحى را از هر كه بخواهند بازدارند و به هر كه بخواهند بدهند-.
یا مالکیّت و حاکمیّت آسمانها و زمین و چیزهائی که در میان آن دو است، از آن ایشان است؟ اگر چنین است با وسائل و اسباب (لازمه‌ی صعودی که در دست دارند به سوی آسمانها) بالا روند (و هر گونه که خود می‌خواهند حکومت کنند، و به هر کس که می‌خواهند وحی بفرستند).
یا فرمانروایی آسمان‌ها و زمین و آنچه میان آن دو است از آنان است‌؟ پس باید در اسباب (آسمانی و) بالا روند (تا هر چه خواهند دریابند)!
یا ایشان را است پادشاهی آسمانها و زمین و آنچه میان آنها است پس بالا روند در درها (درهای آسمان)


ص ٩ آیه ١٠ ص ١١
سوره : سوره ص
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ١٢
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«فَلْیَرْتَقُوا»: پس بالا بروند و صعود کنند. «الأسْبَابِ»: جمع سَبَب، ریسمان. وسیله. مراد ابزار و ابواب و طرق صعود است (نگا: حجّ / ، انعام / ، اسراء / ).


تفسیر

نکات آیه

۱ - فرمانروایى جهان هستى (آسمان ها، زمین و موجودات میان آن دو) تنها در اختیار خداوند است. (أم لهم ملک السموت و الأرض و ما بینهما)

۲ - بشر از فرمانروایى بر جهان هستى، محروم و ناتوان است. (أم لهم ملک السموت و الأرض و ما بینهما)

۳ - انتخاب و فرستادن رسولان براى بشر، جلوه اى از فرمانروایى خداوند بر جهان هستى (أم عندهم خزائن رحمة ربّک ... أم لهم ملک السموت و الأرض و ما بینهما) یادآورى فرمانروایى مطلق خداوند بر جهان، پس از مسأله رسالت و نبوت پیامبراسلام(ص)، مى تواند گویاى برداشت یاد شده باشد.

۴ - جهان، داراى آسمان هاى متعدد (السموت)

۵ - وجود پدیده هایى در فضا و فاصله میان آسمان ها و زمین (السموت و الأرض و ما بینهما)

۶ - گزینش پیامبر از میان انسان ها، تنها در توان خداوند حاکم بر جهان هستى است. (جاءهم منذر منهم ... أءنزل علیه الذکر من بیننا ... أم لهم ملک السموت ... فلیرتقوا فى الأسبب) برداشت یاد شده از آن جا است که آیه شریفه، مى تواند پاسخى به اعتراض کافران باشد که چرا از میان توده هاى مردم، حضرت محمد(ص) به پیامبرى مبعوث شده است؟ و یا چرا پیامبر از جنس بشر برگزیده شده است؟ (بل عجبوا أن جاءهم منذر منهم ... أءنزل علیه الذکر من بیننا).

۷ - بشر، ناتوان از صعود کامل به تمامى آسمان ها و دستیابى به همه حقایق عالم (فلیرتقوا فى الأسبب) «سبب» (مفرد «أسباب») به معناى ریسمانى است که به وسیله آن فرد از درخت خرما و مانند آن بالا مى رود و مقصود از آن مى تواند وسیله صعود به آسمان ها باشد. برداشت یاد شده نیز مبتنى بر این احتمال است. گفتنى است: امر «لیرتقوا» در تعجیز به کار رفته است; یعنى، به دنبال وسیله هاى صعود بروید; ولى هرگز نمى توانید.

۸ - بشر، ناتوان از دستیابى به حقایق مربوط به گزینش پیامبران و برگزیدن رسولان الهى به انتخاب خود (فلیرتقوا فى الأسبب) برداشت یاد شده مبتنى بر این دیدگاه است که امر «فلیرتقوا» مربوط به انتخاب پیامبران باشد.

موضوعات مرتبط

  • آسمان: تعدد آسمان ها ۴; حاکم آسمان ها ۱; عجز از صعود به آسمان ها ۷
  • آفرینش: جهل به حقایق آفرینش ۷; حاکم آفرینش ۱، ۲، ۶
  • انبیا: برگزیدگى انبیا ۸; بشر بودن انبیا ۶; منشأ بعثت انبیا ۳، ۶
  • انسان: جهل انسان ۷، ۸; عجز انسان ۲، ۷، ۸
  • خدا: اختصاصات خدا ۱، ۶; حاکمیت خدا ۱; نشانه هاى حاکمیت خدا ۳
  • زمین: حاکم زمین ۱
  • فضا: حاکم موجودات فضا ۱; موجودات فضا ۵

منابع