الزمر ٩

از الکتاب
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ آبان ۱۳۹۲، ساعت ۰۸:۰۶ توسط 127.0.0.1 (بحث) (Edited by QRobot)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ترجمه

(آیا چنین کسی با ارزش است) یا کسی که در ساعات شب به عبادت مشغول است و در حال سجده و قیام، از عذاب آخرت می‌ترسد و به رحمت پروردگارش امیدوار است؟! بگو: «آیا کسانی که می‌دانند با کسانی که نمی‌دانند یکسانند؟! تنها خردمندان متذکّر می‌شوند!»

[آيا چنين كسى بهتر است‌] يا آن كسى كه در طول شب در سجده و قيام اطاعت مى‌كند [در حالى كه‌] از آخرت مى‌ترسد و رحمت پروردگارش را اميد دارد؟ بگو: آيا كسانى كه مى‌دانند و كسانى كه نمى‌دانند يكسانند؟ تنها خردمندان متذكر مى‌شوند
[آيا چنين كسى بهتر است‌] يا آن كسى كه او در طول شب در سجده و قيام اطاعت [خدا] مى‌كند [و] از آخرت مى‌ترسد و رحمت پروردگارش را اميد دارد؟ بگو: «آيا كسانى كه مى‌دانند و كسانى كه نمى‌دانند يكسانند؟» تنها خردمندانند كه پندپذيرند.
(آیا آن کس که شب و روز به کفر و عصیان مشغول است بهتر است) یا آن کس که ساعات شب را به طاعت خدا به سجود و قیام پردازد و از عذاب آخرت ترسان و به رحمت الهی امیدوار است؟ بگو: آیا آنان که اهل علم و دانشند با مردم جاهل نادان یکسانند؟ منحصرا خردمندان متذکر این مطلبند.
[آیا چنین انسان کفران کننده ای بهتر است] یا کسی که در ساعات شب به سجده و قیام و عبادتی خالصانه مشغول است، از آخرت می ترسد و به رحمت پروردگارش امید دارد؟ بگو: آیا کسانی که معرفت و دانش دارند و کسانی که بی بهره از معرفت و دانش اند، یکسانند؟ فقط خردمندان متذکّر می شوند.
آيا آن كس كه در همه ساعات شب به عبادت پرداخته، يا در سجود است يا در قيام، و از آخرت بيمناك است و به رحمت پروردگارش اميدوار است، با آن كه چنين نيست يكسان است؟ بگو: آيا آنهايى كه مى‌دانند با آنهايى كه نمى‌دانند برابرند؟ تنها خردمندان پند مى‌پذيرند.
آیا کسی که در پاسهایی از شب، گاه به سجده و گاه بر پا، نیایشگر است و از آخرت بیم و به رحمت پروردگارش امید دارد [بهتر است یا مشرک غافل ناسپاس‌]، بگو آیا کسانی که می‌دانند، با کسانی که نمی‌دانند برابرند؟ [هرگز] فقط خردمندانند که پند می‌گیرند
[آيا آن كافر ناسپاس بهتر است‌] يا كسى كه در ساعات شب در حال سجده و ايستاده با فروتنى به طاعت مشغول است از [عذاب‌] آن سراى مى‌ترسد و به بخشايش پروردگار خويش اميد مى‌دارد؟ بگو: آيا آنان كه مى‌دانند- خداشناسان- و آنان كه نمى‌دانند- كافران- برابرند؟ تنها خردمندان پند مى پذيرند.
(آیا چنین شخص مشرکی که بیان کردیم، بهتر است) یا کسی که در اوقات شب سجده‌کنان و ایستاده به طاعت و عبادت مشغول می‌شود و (خویشتن را) از (عذاب) آخرت به دور می‌دارد، و رحمت پروردگار خود را خواستار می‌گردد؟ بگو: آیا کسانی که (وظیفه‌ی خود را در قبال خدا) می‌دانند، با کسانی که (چنین چیزی را) نمی‌دانند، برابر و یکسانند؟! (هرگز). تنها خردمندان (فرق اینان را با آنان تشخیص می‌دهند، و از آن) پند و اندرز می‌گیرند.
(آیا چنین کسی بهتر است) یا آن کسی که او در طول شب در سجده و قیام برای خدا خاشع است در حالی که از آخرت می‌هراسد و رحمت پروردگارش را امید دارد؟ بگو: «آیا کسانی که می‌دانند و کسانی که نمی‌دانند یکسانند؟» تنها خردمندان ژرف‌نگرند که به خوبی یاد می‌کنند.
آیا آنکه او فروتن است گاه‌های شب سجده‌کنان و ایستاده می‌ترسد از آخرت و امید دارد رحمت پروردگار خویش را بگو آیا یکسانند آنان که می‌دانند و آنان که نمی‌دانند جز این نیست که یادآور می‌شوند خردمندان‌


الزمر ٨ آیه ٩ الزمر ١٠
سوره : سوره الزمر
نزول :
اطلاعات آماری
تعداد کلمات : ٢٧
تعداد حروف :

معنی کلمات و عبارات

«قَانِتٌ»: پرستشگر فرمانبردار. شخص مطیعی که با خشوع و خضوع نماز و دعای خود را طول می‌دهد (نگا: بقره / و آل‌عمران / ، نساء / ، نحل / . «آناءَ»: (نگا: آل‌عمران / طه / .

آیات مرتبط (تعداد ریشه‌های مشترک)

تفسیر

نکات آیه

۱ - وجود اختلاف اساسى میان دو انسان کافر و مؤمن، از نظر شخصیت و سرنوشت (أمّن هو قنت ءاناء الّیل ساجدًا و قائمًا) «من» در آیه شریفه اسم موصول بوده و مبتدا و خبر آن جمله اى محذوف است. تقدیر کلام چنین مى شود: «أمّن هو قانت ءاناء الّیل... کمن هو عاص أو کافر; آیاکسى که شب زنده دار (مؤمن) است، مانند کسى است که عاصى و یا کافر است». بر این اساس مى توان گفت: آیه شریفه، درصدد مقایسه میان شخصیت دو انسان مؤمن و کافر و سرنوشت آنان در آینده است.

۲ - عبادت شبانه با سجده و قیام، دغدغه خاطر داشتن از روز قیامت و امید به رحمت الهى، از اوصاف و نشانه هاى مؤمنان راستین (أمّن هو قنت ءاناء الّیل ساجدًا و قائمًا یحذر الأخرة و یرجوا رحمة ربّه) آیه شریفه به قرینه مقابله با آیه قبل - که درباره انسان هاى کافر بود - درصدد بیان اوصاف و نشانه هاى مؤمنان راستین است.

۳ - شب هنگام، فرصتى مناسب و شایسته براى عبادت پروردگار (أمّن هو قنت ءاناء الّیل) یاد شدن وقت شب براى عبادت، مى تواند گویاى حقیقت یاد شده باشد.

۴ - سجده و قیام، دو رکن عبادت (أمّن هو قنت ءاناء الّیل ساجدًا و قائمًا) اختصاص به ذکر یافتن سجده و قیام از میان دیگر اجزا و ارکان عبادت، برداشت بالا به دست مى آید.

۵ - اهمیت و ارزش ویژه سجده و اظهار خضوع و تذلل در برابر خداوند، در مقایسه با دیگر اجزا و ارکان عبادت (أمّن هو قنت ءاناء الّیل ساجدًا و قائمًا) «سجده» در اصل به معناى خضوع و تذلل است. تقدم آن در آیه شریفه، مى تواند گویاى برداشت یاد شده باشد.

۶ - لزوم خوف و رجا و بیم و امید نسبت به خداوند (یحذر الأخرة و یرجوا رحمة ربّه)

۷ - مقایسه کردن میان نیکان و بدان، از روش هاى تربیتى قرآن (أمّن هو قنت ءاناء الّیل ... و یرجوا رحمة ربّه)

۸ - مؤمنان، برخلاف کافران، تنها در گرفتارى به یاد خدا نیستند; بلکه در همه حال (خوشى و ناخوشى) رو به خدا مى آورند. (و إذا مسّ الإنسن ضرّ دعا ربّه ... أمّن هو قنت ءاناء الّیل ساجدًا ... و یرجوا رحمة ربّه) برداشت بالا از ارتباط میان آیه شریفه با آیه پیش به دست مى آید.

۹ - ربوبیت خداوند، مقتضى امیدوارى انسان به رحمت او است. (و یرجوا رحمة ربّه)

۱۰ - مسأله قیامت، مهم ترین دغدغه اهل ایمان و عارفان است. (و یحذر الأخرة) «حذر» (مصدر «یحذر») به معناى احتراز و خویشتن را از چیز خطرناکى نگه داشتن و مراقبت کردن است. بر این اساس مقصود از «یحذر الأخرة» دغدغه خاطرى است که مؤمن از آخرت و وضعیت خود در آن جهان دارد.

۱۱ - پیامبر(ص)، مأمور بیدار کردن مردمان و توجه دادن آنان به ارزش علم و معرفت و برترى عالمان بر جاهلان (قل هل یستوى الذین یعلمون و الذین لایعلمون) مأموریت پیامبر(ص) به اعلام این حقیقت روشن که عالمان با جاهلان برابر نیستند، صرفاً براى بیدار کردن مردم و توجه دادن آنان به ارزش والاى علم و معرفت است.

۱۲ - اهل دانش و معرفت با جاهلان و نادانان، از نظر شخصیت و سرنوشت یکسان نیستند. (قل هل یستوى الذین یعلمون و الذین لایعلمون)

۱۳ - برترى اهل علم و معرفت بر جاهلان و نادانان، امرى بدیهى و روشن در عقل و فطرت آدمى (قل هل یستوى الذین یعلمون و الذین لایعلمون)

۱۴ - برانگیختن فکر و اندیشه و تشویق به تفکر و اندیشیدن، از روش هاى تربیتى قرآن (قل هل یستوى الذین یعلمون و الذین لایعلمون)

۱۵ - شب زنده داران عابد و آخرت جویان امیدوار به رحمت الهى، عالمان راستین و آگاهان به حقایق هستى اند. (أمّن هو قنت ءاناء الّیل... و یرجوا رحمة ربّه قل هل یستوى الذین یعلمون و الذین لایعلمون) برداشت بالا مبتنى بر این احتمال است که «الذین یعلمون»، اشاره به کسانى داشته باشد که در صدر آیه شریفه از آنان سخن به میان آمده است.

۱۶ - ایمان و دانش، دو معیار برترى و امتیاز انسان ها بر یکدیگر (أمّن هو قنت ... هل یستوى الذین یعلمون و الذین لایعلمون)

۱۷ - تنها صاحبان عقل سلیم و خردناب، پندپذیر و حق جو هستند. (إنّما یتذکّر أُولوا الألبب) «لُبّ» (مفرد «ألباب») به معناى عقل خالص و خردناب است.

۱۸ - داشتن روح پندپذیرى و حق جویى، شرط بهره جستن و تأثیر پذیرفتن از سخنان به حق قرآن (إنّما یتذکّر أُولوا الألبب)

۱۹ - پندپذیرى، نشانه عقل سلیم و خردناب است. (إنّما یتذکّر أُولوا الألبب)

۲۰ - پندپذیر و حقیقت جو بودن عالمان، دلیل برترى آنان بر جاهلان است. (هل یستوى الذین یعلمون و الذین لایعلمون إنّما یتذکّر أُولوا الألبب) جمله «إنّما یتذکّر أُولوا الألباب»، در مقام تعلیل براى جمله پیشین (هل یستوى الذین یعلمون...) است; یعنى، عالمان با نادانان برابر نیستند; زیرا صاحبان خردناب - که همان عالمان اند - پندپذیر و حقیقت جو هستند.

۲۱ - مؤمنان، برخوردار از عقل سلیم و خردناب و کافران فاقد آن هستند. (إنّما یتذکّر أُولوا الألبب) این که خداوند فرمود: تنها صاحبان خردناب پندپذیراند، اشاره به گروه مؤمنان و کافران دارد; زیرا آیات یاد شده درصدد توصیف این دو گروه است.

روایات و احادیث

۲۲ - «عن زرارة عن أبى جعفر(ع) قال: قلت له: «آناء اللیل ساجداً و قائماً...» قال: یعنى صلاة اللیل...;[۱] زراره مى گوید: از امام باقر(ع) پرسیدم: مراد از «آناء اللیل ساجداً و قائماً» چیست؟ فرمود: مراد نماز شب است».

موضوعات مرتبط

  • آخرت طلبان: علم آخرت طلبان ۱۵
  • ارزشها: ملاک ارزشها ۱۶
  • امیدواران: علم امیدواران به رحمت خدا ۱۵
  • امیدوارى: امیدوارى به خدا ۶; امیدوارى به رحمت خدا ۲، ۹; عوامل امیدوارى ۹
  • انسان: تنبه انسان ها ۱۱
  • اولواالالباب: حق پذیرى اولواالالباب ۱۷; عبرت پذیرى اولواالالباب ۱۷
  • ایمان: ارزش ایمان ۱۶
  • تربیت: روش تربیت ۷، ۱۴
  • ترس: ترس از خدا ۶; ترس از قیامت ۲
  • تعقل: تشویق به تعقل ۱۴
  • تفکر: تشویق به تفکر ۱۴
  • جاهلان: سرنوشت جاهلان ۱۲; شخصیت جاهلان ۱۲
  • حق طلبى: آثار حق طلبى ۱۸
  • خدا: آثار ربوبیت خدا ۹; ارزش خضوع بر خدا ۵; اهمیت خضوع بر خدا ۵
  • سجده: ارزش سجده ۵; اهمیت سجده ۵; سجده در عبادت ۴
  • شب: ویژگیهاى شب ۳
  • عبادت: ارکان عبادت ۴; بهترین وقت عبادت ۳; عبادت در شب ۳
  • عبرت پذیرى: آثار عبرت پذیرى ۱۸، ۱۹
  • عقل: فاقدان عقل سلیم ۲۱; نشانه هاى عقل سلیم ۱۹
  • علم: ارزش علم ۱۱، ۱۶
  • علما: حق پذیرى علما ۲۰; دلایل برترى علما ۲۰; سرنوشت علما ۱۲; شخصیت علما ۱۲; عبرت پذیرى علما ۲۰; عقلانیت برترى علما ۱۳; علما و جاهلان ۲۰; علماى راستین ۱۵; فضایل علما ۱۱; فطریت برترى علما ۱۳; وضوح برترى علما ۱۳
  • قرآن: شرایط استفاده از قرآن ۱۸
  • قیام: قیام در عبادت ۴
  • قیامت: اهتمام مؤمنان به قیامت ۱۰
  • کافران: بى عقلى کافران ۲۱; سرنوشت کافران ۱; شخصیت کافران ۱; غفلت کافران ۸; کافران هنگام سختى ۸
  • مؤمنان: امیدوارى مؤمنان ۲; ترس مؤمنان ۲; تهجد مؤمنان ۲; سجده مؤمنان ۲; سرنوشت مؤمنان ۱; سلامت عقل مؤمنان ۲۱; شخصیت مؤمنان ۱; صفات مؤمنان ۲; عبادت مؤمنان ۲; فضایل مؤمنان ۸، ۲۱; مؤمنان هنگام آسایش ۸; مؤمنان هنگام سختى ۸
  • متهجدان: علم متهجدان ۱۵
  • محمد(ص): رسالت محمد(ص) ۱۱
  • نماز: اهمیت نماز شب ۲۲
  • نیکان: قیاس نیکان با بدان ۷

منابع

  1. نورالثقلین، ج ۴، ص ۴۷۸، ح ۱۸; کافى، ج ۳، ص ۴۴۴- ، ح ۱۱.