الْفَوْز

از الکتاب

آیات شامل این کلمه

واژه «فوز» به طورى که «راغب» در «مفردات» مى گوید: به معناى «پیروزى و نیل به خیرات توأم با سلامت» است، و در 19 مورد از آیات قرآن، به کار رفته، گاه توصیف به «مبین» شده، و گاه توصیف به «کبیر»، اما در غالب آیات توصیف به «عظیم» گشته و معمولاً در مورد بهشت است، ولى بعضاً در مورد توفیق اطاعت پروردگار و آمرزش گناهان و مانند آن نیز، استعمال شده است.

ریشه کلمه

قاموس قرآن

نجات. رستگارى. طبرسى فرمود: فوز و فلاح و نجاح نظير هم اند. راغب آن را رسيدن به خير با سلامت معنى كرده است.[احزاب:71]. [مائده:119]. قرآن كريم فوز را فقط در خشنودى خدا، طاعت خدا و رسول، ورود به جنت، بودن با نيكان و مصون بودن از گناهان مى‏داند. فائز: رستگار. [حشر:20]. مفاز: مصدر ميمى و اسم مكان است [نباء:32-31]. يعنى: براى پرهيزكاران نجاتى هست يا محل رستگارى هست ولى به قرينه [نباء:21]. كه معادل آيه است و به قرينه «حدائق» كه بيان آن است، اسم مكان بهتر به نظر مى‏آيد. مفازة: نيز مصدر ميمى و اسم مكان است [آل عمران:188]. آنها را در نجات از عذاب مپندار. بيابان را مفازه گويند، به قولى آن براى تفأل است و به قولى آن به معنى مهلكه است كه فوز به معنى هلاكت نيز آمده است در اقرب گفته «فازَ الرَّجُلُ ماتَ و هَلَكَ» در مصباح گفته: مفازه موضع مهلك است... و به قولى آن به معنى نجات و سلامت است و اين تسميه به طور تفأل مى‏باشد. [زمر:61]. مفازه ظاهرامصدر ميمى و باء به معنى سبب است يعنى خداوند اهل تقوى را به سبب رستگارى و رسيدن به خير از جهنم نجات مى‏دهد. يعنى نجات آنها همان رستگار شدنشان است.

کلمات نزدیک مکانی

وَ ذٰلِک الْعَظِيم هُو مِن اللّه إِن فِيهَا الْأَنْهَار خَالِدِين تَحْتِهَا الّذِين کَفَرُوا جَنّات أَبَدا الْمُبِين تَجْرِي هٰذَا فِي رَبّک عَنْه لا لِلّه مَن أَ فَقَد عَدْن الْأَعْرَاب أَکْبَر يَوْم فَإِنّمَا يَا لِمِثْل التّائِبُون الْکَبِير يَوْمَئِذ لَهُو جَاء لَهُم مُلْک بَطْش يَقُول يَسّرْنَاه أَمّا الْعَابِدُون مِمّن أَيّهَا أُخْرَى مَا الْحَامِدُون بِمُعَذّبِين فَلْيَعْمَل رَحْمَتِه يَحْزُنْک بِلِسَانِک الْمُنَافِقُون الْمُعَذّرُون تُحِبّونَهَا النّبِي السّمَاوَات رَحِمَه رَضُوا حَوْلَکُم يَعْص يَمْسَسْک نَصْر نَحْن رَحِمْتَه يُنَادَوْن إِنّه لَشَدِيد الْعَامِلُون قَوْلُهُم السّائِحُون بِه لَعَلّهُم لِکَلِمَات جَاهِد کَذّبُوا طَيّبَة الصّالِحَات فَارْتَقِب فَضْلا يَتَذَکّرُون الْمُنَافِقَات لَمَقْت رَبّهُم الْجَحِيم الرّاکِعُون بَايَعْتُم تَبْدِيل بِضُرّ الْکُفّار الْأَرْض عَنْهُم يُصْرَف کَاشِف تَکُن الْآمِرُون الْآخِرَة

تکرار در هر سال نزول

در حال بارگیری...